Profesorii de la Școala nr. 30 “Gheorghe Țițeica” încep anul școlar cu o grevă japoneză

0
1806
Școala Gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica”

Colectivul de cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic declanșează, luni, 13 septembrie 2021, la ora 12.00, o grevă japoneză pentru a atrage atenția autorităților locale asupra unei situații de netolerat care trenează în Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica” de mai mulți ani.

Este vorba despre lipsa de spațiu suficient, astfel încât cei 1.460 de elevi ai instituției nu beneficiază de baza materială a laboratoarelor, a bibliotecii și nici de sală de sport.

“Suntem consternați de faptul că factorii decidenți din administrația locală nu au găsit soluții optime pentru rezolvarea acestei probleme ce afectează o comunitate mare de elevi și de părinți, problemă cunoscută, de altfel, încă de pe vremea administrației Făgădău. Acțiunea noastră nu va afecta procesul instructiv-educativ”, transmit reprezentanții unității de învățământ.

Problema nu este una recentă

Așa cum am mai arătat într-un articol publicat recent, totul a început în 2018 când, prin hotărârea de consiliu local nr. 359 din 27.09.2018 a fost modificată o anexă a unei alte hotărâri de consiliu, nr 335 din 2011, cu privire la administrarea imobilelor a căror proprietară este RAEDPP Constanța. Practic, prin această modificare, clădirile în acre îli desfășoară activitatea instituțiile de învățământ au fost trecute în administrarea acestora. Printre acestea se numără și Școala 30, care a primit în administrare imobilul de pe bulevardul Tomis, constând în cantină, internat, sala de sport și o suprafață de teren, care urmau să fie transformate în săli de clasă și laboratoare și care erau folosite până atunci de Liceul Tehnologic Tomis (Liceul 4), care are mult mai puțini elevi, iar o parte din ceste imobile stau nefolosite și s-au și deteriorat în timp.
Numai că totul a rămas pe hârtie, întrucât directorul Liceului Tehnologic Tomis nu a semnat procesul verbal de predare/primire, la data aceea.

Imobilul respectiv nu a putu fi preluat în administrare de conducerea Școlii nr.30, iar directorul Liceului Tomis a contestat în instanță hotărârea de consiliu local care prevedea acest lucru.

Mai departe, prin sentința civilă nr. 569 a Curții de Apel  Constanța, din data de 11.04.2019, definitivă, instanța a respins ca nefondată contestația respectivă, iar în motivarea sentinței judecătorii au subliniat exact principiul oportunității educației elevilor în condiții normale.

Cu toate acestea, printr-o altă hotărâre de consiliu local, nr 203 din 30.06.2021, s-a hotărât încetarea prevederilor unui articol din hotărârea anterioare, strict referitor la Școala Gimnazială nr 30 ””Gheorghe Țițeica. Adică hotărârea se aplica tuturor unităților de învățământ, mai puțin acestei școli! Contrar hotărârii judecătorești, contrar hotărârii de consiliu din 2018, contrar necesității elevilor înghesuiți din această școală.

Ce spune Sorin Dumitru Cernăianu, directorul Școlii 30

În urmă cu patru ani și jumătate, în urma mai ultor note de fundamentare pe care noi le-am înaintat Primăriei Constanța, am cerut să fim sprijiniți prin alocarea de spații de învățământ prin care să ne putem desfășura activitatea. Aceste spații sunt ale Consiliului Local. În 2001 au fost retrase de la Ministerul Educației și date către consiliile locale, iar în 2011 au fost date în administrare către unitățile de învățământ.

 Am făcut acest lucru pentru că numărul de elevi ai Școlii 30 a crescut, întrucât prin act educațional de calitate pe care noi îl oferim copiilor ne-am făcut cunoscuți, dar și iubiți de către părinții care vor să-și aducă copiii către noi. Noi nu mai avem spațiu, clasele fiind numeroase.  Există o lege care spune că o clasă trebuie să aibă 25-28 de elevi, mai nou – 22-25 la liceu, iar noi avem 32-35 de elevi la o clasă.

Plecând de la clasa pregătitoare cu efective foarte mari, cu șase clase de învățământ primar, cu peste 30 de elevi la clasă, era normal ca numărul de elevi să crească ulterior și la gimnaziu. De aceea am ajuns la cifra de 1.468 de elevi la finele anului școlar 2020 – 2021. Avem urgentă nevoie de o sală de sport, iar pentru că Ministerul Educației și Guvernul României dau din pinteni că există acei bani de la Guvern și nu pot fi chetuiți prin programul <<o masă caldă pentru elevi>>, am considerat că ne este necesară și o cantină. Mai mult decât atât, spațiul pentru învățământ era primul lucru  și cel mai esențial. Am considerat să facem demersuri în vederea solicitării unor spații de la Liceul Tehnologic Tomis, care nu sunt folosite. Mai mult, acest Liceu Tehnologic Tomis funcționează împotriva legii învățământului, care spune că o unitate de învățământ care are evective mai mici de 350 de elevi nu poate funcționa.

Am înaintat notele de fundamentare, fostul primar a văzut că am dreptate, după multe discuții, iar doleanțele noastre de a obține niște spații erau susținute, am fost chemat în comisii pentru a le susține și oamenii au votat în unanimitate. Consiliul Local a votat, de asemenea, în unanimitate preluarea acestor spații de la Liceul Tomis, și anume: sala de sport, cantina și căminul în care, actualmente, jumătate este folosit de Seminarul Teologic. Aceste clădiri se distrug. Cei de la primărie au considerat să facem un singur proces-verbal de predare/primire a acestor imobile, cu reprezentanți din departamentul patrimoniu și juridic al primăriei, un reprezentant al Inspectoratului Școlar și reprezentanți ai ambelor unități de învățământ. Toată lumea a fost de acord, numai el (directorul Liceului Tomis – n.r.) nu a vrut să semneze, că el nu este de acord, că nu vrea el. Văzând că este în culpă, s-a dus în instanță și a cerut anularea hotărârii Consiliului Local. La Tribbunal a pierdut și a avut drept de recurs, la Curtea de Apel a pierdut irevocabil. Între timp s-a schimat conducerea primăriei, a venit domnul Chițac cu care am avut mai multe întrevederi, i-am spus despre ce este vorba, a spus că se mai gândește. Atunci i-am spus și eu că mă simt obligat să-l dau în judecată pentru neexecutara hotărârii judecătorești în termen de 30 de zile. Când i-am spus așa, l-a chemat pe viceprimarul Ionuț Rusu și i-a încredințat treaba asta.

Am așteptat să se întâmple ceva, crezând că ei sunt de bună credință. Și s-a întâmplat: pe 30 iunie, la inițiativa primarului Constanței, s-a hotărât nepunerea în aplicar, în parte, a hotărârii Coniliului Local, dar numai  a art 1 și 4, cele cu privire la Școala 30. Toae celelalte școli la care se făcea referire în acea hotărâree au fost puse în posesie, mai puțin Școala 30. Din moment ce era o hotărâre judeătorească, nici președintele statului nu putea să o anuleze. În loc să o pună în aplicare, dumnealui (primarul – n.r.) a decis că așa e mai bine, ca Liceul Tomis să funcționeze cu 150 de elevi în spații pentru cinci unități școlare. Ei au 4 ore de sport pe săptămână, cu elevi cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, în timp ce școala 30 are 104 ore de sport pe săptămână, cu elevi cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Cui îi este mai necesară această sală de sport? Sau cantina care este închisă, nu funcționează și se deteriorează”.

De precizat că, în acest caz, reprezentanții Inspectoratului Școlar nu se pot pronunța, fiind vorba despre patrimoniul primăriei și neavând nicio atribuție în acest sens, potrivit inspectorului-șef Sorin Mihai.

D.A.

Citește și:

                     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.