Profesorul Virgil Păunescu: “Trei zile în plus de carantină NU este o decizie medicală, ține mai mult de orgolii”

0
130

Decizia de carantinare a unei localități se va lua pe baza a șase indicatori, precum evoluția numărului de cazuri, rata de infectare, capacitatea de testare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, la finalul unei ședințe în care s-a discutat despre modificarea criteriilor pentru instituirea carantinei. Ea a mai spus că în continuare sunt județe în care se fac foarte puține teste pentru COVID, iar acolo nu știi exact ce se întâmplă. Întrebată dacă ar putea fi introdusă obligația pentru o localitate de a face un anumit număr de teste, Andreea Moldovan a spus “ar fi extrem de important”.

Secretarul de stat a făcut aceste declarații la finalul unei ședințe de la Ministerul Sănătății la care au luat parte experți în sănătate publică, în care s-a discutat despre schimbarea criteriilor pentru instituirea carantinei într-o localitate. Andreea Moldovan a afirmat că decizia de carantinare va fi luată în baza a 6 indicatori și vor fi făcute simulări, iar marți va exista o concluzie.


Întrebată despre ce indicatori este vorba, ea a enumerat evoluția numărului de cazuri, rata de incidență și capacitatea de testare, precizând că este vorba despre indicatori tehnici.
Dorim să avem o testare mai mare tocmai pentru a avea o imagine mai bună a ceea ce se întâmplă în țară. Se fac teste RT-PCR, capacitatea de testare este mai mare decât cererea. Avem teste antigen rapide care sunt disponibile și care pot fi folosite și, cu toate acestea, oamenii se testează destul de puțin și evită de multe ori să își facă acest test”, a afirmat Moldovan.

Șeful Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, susține că prelungirea carantinei de către secretarul Raed Arafat este „o bătaie de joc la adresa timişorenilor, o sfidare a unei structuri judeţene şi o intervenţie politică grosolană”. El cere încetarea carantinei formale şi aplicarea de urgenţă a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare.

Nica susţine că în repetate rânduri le-a atras atenţia, lui Raed Arafad şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre inutilitatea carantinei, care este doar formală, realitatea demonstrând că rata de infectare continuă să crească, iar secţiile de ATI sunt în aceeaşi stare.

Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timişoara şi a zonei periurbane. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie. Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare“, susţine Alin Nica, într-o postare pe Facebook.

Liderul administraţiei judeţene menţionează că a cerut explicaţii şi a propus soluţii, dar răspunsul final al celor doi oficiali a fost “ignorarea deciziei democratice, prin vot”, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi instaurarea unei carantine “nedrepte, din pix, fără nicio susţinere reală”.

Recomandarea de carantinare a Timişoarei şi a două dintre localităţile limitrofe a fost făcută de DSP Timiş şi trimisă către INSP, care a avizat propunerea şi a recomandat ca localităţile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână şi ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că acolo incidenţa este încă ridicată, scrie şeful DSU, Raed Arafat, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El precizează că măsurile de carantinare aplicate în majoritatea localităţilor vizate, inclusiv în Timişoara, nu au fost niciodată măsuri dure, care să limiteze mişcarea şi deplasările sub o formă de închidere totală şi că s-au luat măsuri care să permită pe mai departe sectorului economic să-şi continue activităţile, dar cu mici excepţii, acolo unde impactul în domeniul sănătăţii publice poate fi unul semnificativ.

Profesorul Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului Oncogen, susține că: “Trei zile în plus de carantină NU este o decizie medicală, ține mai mult de orgolii.Un fel de a nu spune:,,Timișoara, ciocu’mic și comanda la București!” Păcat că sunt destui timișoreni dispuși să bage capul în nisip“.

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brînzeu” din Timişoara, a devenit cel mai avansat institut medical din România și Europa de Est, după ce prof.univ.dr. Virgil Păunescu împreună cu echipa sa de cercetători au reușit să dezvolte un vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Criteriile pentru declanșarea analizei în vederea propunerii de instituire a carantinei zonale sunt:

 • trend crescător pentru 14 zile
 • rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
 • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
 • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
 • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
 • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
 • gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
 • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu

Sunt prevăzute și criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare zonală:

 • existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă
 • existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale
 • existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației
 • dacă localitatea este traversată de un drum județean/național
 • dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu
 • în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical

Cine ia decizia de instituire a carantinei:

 • INSP evaluează propunerea Direcției Sanitare Publice județene și, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
 • Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.
 • Propunerea de ridicare a carantinei zonale se va face pe baza analizei DSP, la 14 zile de la instituirea măsurii.

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.