Profi a vândut ouă cu Salmonella. Tăcerea lanțului de retail, aproape totală și bolnăvicioasă

0
6124

La magazinul Profi de pe str. Mircea cel Bătrân din Constanța este afișat un anunț, aproape invizibil, în care se informează consumatorii că lanțul retail retrage de pe piață și recheamă de la consumatori ouă dintr-un anumit lot, deoarece aveau Salmonella. Atât! Acest lucru nu este menționat pe site-ul companiei, nu este niciun astfel de anunț pe pagina sa de pe binecunoscuta rețea de socializare, totul e parcă ținut ascuns, doar-doar constănțenii nu vor afla.

Pe ușa magazinului Profi de pe str. Mircea cel Bătrân din Constanța a apărut un anunț! În stânga, nu chiar la vedere. Un anunț foarte important, dar parcă invizibil, de vreme ce foarte puțini cumpărători stau să citească informările la intrare în unitățile comerciale. Totuși, ar trebui! Pentru că Profi a vândut ouă cu Salmonella și doar atât a făcut pentru a atenționa cumpărătorii și a încerca oprirea înbolnăvirii acestora: a pus un anunț pe uși. Nicio informare pe site-ul companiei, niciun astfel de anunț pe pagina sa de pe binecunoscuta rețea de socializare, niciun comunicat de presă către mass-media, nimic. Doar-doar nu observă prea multă lume și se trece cu vederea. Nici măcar pe site-ul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța nu este anunțat acest lucru sau pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pe Siguranța Alimentelor. Nimic, liniște peste tot.

Dacă te-ai oprit la intrare în magazinul Profi de pe str. Mircea cel Bătrân și ai citit, bine. Dacă nu și ai cumpărat ouă din lotul cu Salmonella, să fii sănătos! Poate scapi cu simptome ușoare: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Deși în această perioadă, mai ales la Constanța, ar fi bine să nu te îmbolnăvești de nimic, căci dacă te infectezi cu visurul SARS-CoV-2 și mai ai și altă infecție…

Nu-i nimic, Profi și-a făcut „datoria“ și a lipit un afiș pe ușă, că sigur toată lumea se oprește la intrare în magazine și îl citește!?! Absolut! Cum, nu stați frumos la rând, cu păstrarea distanței sociale, și lecturați cu atenție fiecare anunț de la intrare? Atunci dumneavoastră sunteți de vină dacă ați consumat ouă infestate cu Salmonella și v-ați îmbolnăvit.

„În urma programului de autocontrol făcut de depozitele noastre, PROFI retrage de pe piață și recheamă de la consumatori următorul produs, urmare a evidențierii prezenței Salmonella spp.

Datele de identificare ale produsului:

Denumire produs: PROXI – 10 ouă proaspete categoria A

Furnizor: Assani

Lot: 2510, cod EAN 5 948688 014733, dată expirare: 22.11.2020

Recomandăm persoanelor care dețin produse din lotul descris mai sus, să nu le consume, ci să le aducă înapoi în magazinul de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor din lotul descris mai sus va fi returnată până la data de 17.11.2020, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal“, se arată în informarea Profi de pe ușa magazinului.

Iar anunțul va fi afișat până pe 17.11.2020, nici măcar până la data expirării. Iar dacă vii cu ele după data de 17 noiembrie a.c., nici măcar nu mai primești banii înapoi!

Probabil ouăle infestate provin de la găini crescute în cuști

În rest, să ne bucurăm. Profi aniversează 20 de ani de la deschidere și are tot felul de oferte speciale. Nu știți? Nu-i nimic, doar un clic pe Internet și aflați: sunt prezentate și pe site-ul companiei și pe pagina de pe binecunoscuta rețea de socializare. Le găsiți imediat. Nu, nu, despre faptul că a vândut ouă cu Salmonella și ar fi bine să nu le consumați, ci să le returnați la magazine, nu scrie nimic.

Deși Profi este implicat într-un scandal la nivel național, încă de la începutul anului, deoarece încă vinde ouă de la găini ținute în cuști, care nu asigură păsărilor nevoile de bază și care, din punct de vedere al siguranței publice, provin din sisteme de exploatare care prezintă mai multe riscuri și probleme pentru găini, care se răsfrâng asupra calității ouălor.

Din 2016 și până în prezent, un număr mare de companii din industria alimentară de la nivel național nu mai vând ouă de la găini ținute în cuști. Majoritatea au încetat să mai vândă astfel de produse sau și-au luat angajamentul că vor pune capăt aprovizionării cu astfel de ouă într-un anumit interval de ani. 

Nu și Profi, care nu vrea să elimine ouăle marcate cu cifra 3 din lanțul de aprovizionare, deși „este un fapt cunoscut că ouăle provenite de la găini ținute în baterii au o calitate nutritivă inferioară, conțin reziduuri de pesticide, de medicamente și au un conținut mai mare de colesterol. În plus, administrarea antibioticelor este o practică frecventă în ferme, pentru a preveni și trata bolile intestinale, iar acest lucru duce la creșterea rezistenței la antibiotice. Riscul de salmonella este, de asemenea, mai crescut la sistemele de creștere cu baterii“, conform unui comunicat al Asociației F.R.E.E. (Freedom and Respect for Every Earthling).

Profi doar a precizat că oferă cumpărătorilor posibilitatea de a alege atât ouă de găină crescută la sol, cât și ouă românești de o calitate excelentă, produse în baterii îmbunătățite, conform legislației românești și europene.

„Consumatorii au dreptul să aleagă singuri produsele pe care doresc să le consume, iar rolul nostru este să le furnizăm în fiecare zi produsele de calitate pe care și le doresc. (…) Ne străduim ca, în magazinele noastre, să mărim proporția de ouă provenite de la găini crescute la sol dar, din respect pentru consumatorul din România, nu putem să ne angajăm ferm că vom atinge ambițioasa țintă de a elimina din magazine ouăle de baterie până în 2025, fără să generăm un gol imens în bucătăria fiecăruia“, au transmis reprezentanții Profi printr-un comunicat, la începutul anului.

Deci nici măcar până în 2025 Profi nu poate atinge obiectivul de a nu mai vine ouă de la găini ținute în cuști, deși asta înseamnă mai puțină suferință pentru păsări și o mai bună calitate a produselor consumate de clienți.

Între timp, vinde ouă cu Salmonella, probabil chiar de la găini crescute în cuști și nu face tot posibilul pentru ca mulți cumpărători constănțeni să afle acest lucru, să nu le consume și să le returneze în magazine.

Vom reveni cu punctul de vedere al Profi, dacă va trimite unul, și cu precizări de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.