Proiectele cu fonduri europene, singura şansă de dezvoltare a localităţilor rurale, ca de exemplu Poarta Albă

0
5

În comuna Poarta Albă continuă implementarea unor proiecte cu fonduri europene, în baza unor contracte de finanțare care au fost semnate anul trecut, în vechiul mandat al lui Vasil Delicoti. În plus, acesta pregătește noi proiecte, pentru a le depune cel mai probabil la anul, când se vor redeschide axele de finanțare, sau în acest an, la Compania Națională de Investiții.

Din păcate, unele comune din județul Constanța (și din toată România) încă au șanse mici de dezvoltare. În general, în mediul rural, bugetele locale sunt absolut insuficiente pentru demarea unor proiecte în acest sens, acoperind doar cheltuielile de funcționare ale unei Primării. Singura șansă sunt fonduri din bugetul național sau cele europene, dar dacă au prea puțini locuitori, nici această soluție nu există pentru ele.

Astfel, este necesară mult-discutata reorganizare teritorială a României, din mai multe puncte de vedere.

„Ghidurile de finanțare au o grilă de punctare, toate au anumite criterii ca să acumulezi 100 de puncte. Iar comunele mici fac, de obicei, cel mai mic punctaj și nu ajung niciodată să fie finanțate. Mai sunt și axe de finanțare unde comunele sub 2.000 de locuitori nu sunt eligibile.

Este o problemă a României, pentru că nimeni nu a avut curajul să facă reorganizarea teritorială, pentru că, într-adevăr, într-o comună de sub 2.000 de locuitori, practic investițiile nu sunt rentabile. Cei de la Bruxelles nu sunt de acord să fie finanțate în van astfel de lucrări, ele nu se justifică, fiind o comunitate mică.

România are o problemă pentru că nu a făcut reorganizarea teritorială astfel încât să nu mai avem astfel de comune și să comasăm, să facem comune mult mai mari, care să fie sustenabile din toate punctele de vedere, să poată aplica pe fonduri europene și să facem și o economie de bani. Dacă din trei comune faci una, personalul nu va fi triplu, cel mult dublu decât ce există în localitatea respectivă, deci se va face o economie de bani. Vor fi și eligibile pe fonduri europene și atunci se poate face dezvoltare“, a explicat primarul Vasile Delicoti într-un interviu acordat Focus Press.

Din păcate, partidele politice nu sprijină reorganizarea teritorială decât verbal. Pentru că primarii în funcție nu sunt de acord cu ea, nu vor să își piardă fotoliile. Deși ar putea, după reorganizare, să candideze oricum și să încerce să câștige conducerea unei comune mai mari.

Din această cauză, edilul-șef din Poarta Albă crede că se va mai vorbi 20 de ani de acum încolo până când toată lumea va înțelege că reorganizarea teritorială este necesară, în primul rând pentru binele cetățenilor, pentru îmbunătățirea traiului acestora.

„Niciun partid politic nu a avut curajul să facă reorganizarea, pentru că este vorba de primari. Sunt primari care și-ar pierde fotoliul și atunci această bătălie este destul de grea de dus în interiorul unui partid. Orice președinte de partid ar dori să facă așa ceva se lovește de propria opoziție din interior, cea făcută de primarii în funcție. Inclusiv celelalte partide au aceeași problemă la ele acasă.

Nimeni nu reușește să strângă 66% din Parlamentul României, ca număr de voturi, să poată face reorganizarea.

S-ar putea face dacă toți primarii ar avea capacitatea să înțeleagă că este în folosul comunității.

Oricum, nu li s-ar înceta mandatele, sunt câștigate prin lege, s-ar aplica din mandatul următor. Iar atunci primarul care nu mai are o comună ar putea să intre în competiție cu ceilalți primari, la următoarele alegeri. Nimeni nu ar putea să îi interzică, de exemplu, primarului de la Poarta Albă, dacă aceasta se unește cu Castelu sau Ovidiu, să candideze și să concureze cu cel care este în funcție la Ovidiu.

Astfel, pentru câteva sute de oameni care țin de scaun, România are foarte mult de pierdut, inclusiv cetățenii. Pentru că lupta cu primarii este destul de grea, în interiorul unui partid.

Deși vorbim de peste doisprezece ani despre această reorganizare teritorială, vom mai vorbi 20 de ani de acum încolo, până lumea va înțelege că trebuie făcută“, a concluzionat Delicoti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.