Proiectul de stopare a eroziunii costiere, întârziat de şicane: CJC întârzie să elibereze autorizaţia de construire pentru înnisipare

0
760

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anunțat sâmbătă, 3 octombrie a.c., că, în aceste momente proiectul de stopare a eroziunii costiere se află în faza a doua, peste 2 km de conductă fiind amplasată pe plaja din Năvodari. Totuși, cei de la ABADL susțin că s-au lovit de mai multe piedici puse de reprezentanții Consililui Județean Constanța, cea mai mare piedică fiind neeliberarea autorizației de construire. De cealaltă parte, CJC precizează că autorizația este în curs de eliberare.

Proiectul Eroziunii Costiere Faza II, adică înnisiparea mai multor porțiuni de plajă de pe litoralul românesc, nu a debutat cu dreptul. Bogdan Bola, directorul ABADL îl acuză pe președintele CJC Constanța, Marius Horia Țuțuianu că a obligat ABADL să obțină acorduri din partea operatorilor de plajă și din partea proprietarilor parcelelor limitrofe pentru a începe înnisiparea plajelor de pe litoralul constănțean, acest lucru nu este prevăzut în lege.

Cum să blochezi un proiect pe fonduri europene de un miliard de euro? Simplu, ar spune fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu – soliciți acorduri și avize, de la persoane neavizate, care nu sunt prevăzute în nicio lege din România. Ce a făcut practic fostul președinte roșu al Consiliului Județean Constanța? Obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral să obțină acorduri din partea operatorilor de plajă și din partea proprietarilor parcelelor limitrofe pentru a începe înnisiparea plajelor de pe litoralul constănțean. Fosta conducere CJC consideră că avem nevoie de aceste acorduri pentru a ne elibera autorizația de construire, cu toate că nu este nevoie de așa ceva., a precizat Bogdan Bola.

Directorul ABADL a mai precizat că înainte cu două zile de alegerile locale CJC a cerut o condiționare suplimentară față de cerințele înscrise în Certificatul de Urbanism pentru un proiect de importanță strategică națională, dar și locală.

Condiționarea noastră de acordul unor operatori economici fără experiență în domeniu, fără compartimente specializate pentru acest scop și aflându-ne într-un stadiu atât de avansat al procedurilor, este de neînțeles. Horia Țuțuianu dorește ca, în baza unor contracte de închiriere ale căror clauze nu sunt cunoscute de el și mai ales care nu fac obiectul analizei de către Consiliul Județean Constanța, să ne întârzie acest proiect. Însă așa cum am precizat, ce solicită de la noi nu este specificat nicăieri în legislație, deci nu sunt necesare pentru obținerea Autorizației pentru Construire, contractele noastre comerciale fiind opozabile exclusiv părților semnatare. Având în vedere aspectele prezentate, am pus în vedere Consiliului Județean Constanța să emită cu celeritate Autorizația pentru Construire pentru proiectul CL2 “Protecția și Reabilitarea părții sudice a litoralului românesc la Marea Neagră în zona Mamaia”, a mai adăugat Bogdan Bola.

Reprezentanții CJC susțin că cererea şi documentaţia aferentă obiectivului de investiţie au fost înregistrate la Consiliul Judeţean Constanţa în data de 16.09.2020 de către Boskalis S.R.L. în calitate de reprezentant al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, pentru emiterea Autorizaţiei de construire/desfiinţare pentru imobilul — teren şi/sau construcţii situat în judeţul Constanţa, (municipiul Constanţa – zona Mamaia şi oraş Năvodari) în vederea executării lucrărilor de ” Reducere a eroziunii costiere faza II (2014 — 2020) Lot 2 zona Mamaia”.

“Serviciul Urbanism a primit documentaţia în data de 21.09.2020. Conform prevederilor Legii nr. 50 / 1991 autorizaţia de construire se emite în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei pentru autorizarea lucrărilor de construcţii. Conform procedurii de autorizare reglementată de Ordinul nr. 839/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, în urma analizării documentaţiei depuse, în vederea clarificării tehnice, a avut loc o întîlnire cu proiectantul general. Procedura de autorizare prevede notificarea în scris a solicitantului în termen de 5 zile calendaristice în vederea completării documentaţiei. Urmare a celor mai sus menţionate, a fost transmisă adresa de completare nr. 25631/25.03.2020. Conform extraselor de carte funciară pentru informare, pe imobilele proprietate ale Statului Român intabulate cu drept de administrare de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor — Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, sunt notate la partea a-III-a — Sarcini, contracte de închiriere încheiate între A.B.A.D.L. în calitate de locator şi societăţi comerciale în calitate de administrator/locatar, cu valabilitate până în anul 2022’’, precizează reprezentanții CJC.

Tot aceștia au menționat că prin Certificatul de Urbanism nr. 27 din 27.03.2020 au fost solicitate avizele/acordurile a două societăţi care erau înregistrate la capitolul “Sarcini„ (conform cărţilor funciare eliberate la data respectivă), iar în documentaţia pentru Autorizaţia de Construire se regăsesc acordurile celor două societăţi, privind realizarea lucrărilor propuse. „Menţionăm că în data de 06.10.2020 proiectantul a transmis în format digital avizele/acordurile obţinute. La data prezentei, autorizaţia de construire este în curs de eliberare”, au mai adăugat cei de la CJC.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat pentru Focus Press că ceea ce susține Bogdan Bola este fals și că ABADL va primi autorizația de construire.

„Autorizația o să se emită. Deși ABADL a menționat că s-au cerut anumite documente, în cursul zilei de 6 octombrie, le-au transmis solicitantului, respectiv Arhitectei Șef, care lucrează la documentația cu privire la emiterea autorizației. Deci ei nu au avut documentațiile complete, iar din ce susține domnul director nu este nimic adevărat. Nici măcar nu este treaba președintelui, ci a arhitectului șef, care nu semnează dacă nu este toată documentația pusă la punct”, susține Horia Țuțuianu.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.