Proprietarii spațiilor comerciale goale din centrul orașului vor fi supraimpozitați

0
1021

În ședința de luni, 28.12.2020, a Consiliului Local, s-au aprobat impozitele și taxele locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2021. Printre acestea, au apărut taxe noi sau supraimpozite, de exemplu pentru proprietarii spațiilor comerciale goale de pe B-dul Tomis.

Consilierii locali constănțeni au aprobat luni, 28.12.2020, taxele și impozitele pentru anul 2021. Acestea au fost indexate cu indicele de inflație pe 2019, de 3,8%, așa cum solicită Codul Administrativ.

În plus, au fost introduse noi taxe sau supraimpozite, la inițiativa primarului Vergil Chițac.

„Codul Fiscal ne obligă să aprobăm structura taxelor pentru 2021 cu cel puțin trei zile înainte de finalizarea exercițiului actual. Taxele locale reprezintă aproximativ 50% din bugetul de venituri al Constanței.

Codul Administrativ ne obligă să indexăm toate taxele cu indicele de inflație pe 2019, de 3,8%, deci toate taxele s-au indexat cu 3,8%.

În plus, am introdus o taxă de ocupare a domeniului public de către trotinete electrice cu 1 leu/mp/zi. Mai mult, ni s-a cerut să aprobăm comercializarea de activități, altele decât cele nealimentare.

Trebuie să știți că pe B-dul Tomis, de la Miga la Lupoaică, sunt cel puțin zece spații comerciale care nu sunt închiriate de foarte mult timp. Pentru că proprietarii nu vor să coboare prețurile, vor să se îmbogățească peste noapte. Așa că vrem să îi obligăm să le aducă la prețul pieței. De aceea am decis să le supraimpozităm dacă nu le țin deschise mai mult de unsprezece luni pe an. În aparență, deși pare o măsură nepopulară, această măsură vine în sprijinul mediului de afaceri, deoarece dacă funcționează, acolo se vor desfășura activități economice, vor fi noi angajați etc.

Nivelul estimat al veniturilor suplimentare aduse de aceste noi taxe este de 1,5 milioane de lei, în contextul în care bugetul total de venituri este 242 de milioane de lei. Deci ele nu au un impact semnificativ asupra bugetului, dar este important mesajul pe care îl transmitem“, a precizat primarul Vergil Chițac.

Consilierul local P.S.D. Costin Răsăuțeanu a solicitat ca proprietarii de spații comerciale goale de pe B-dul Tomis să nu fie impozitați, mai ales că ne aflăm într-o perioadă dificilă, și a avut un amendament, pentru ca taxele și impozitele să fie menționate la nivelul anului 2020, considerând că nu este nevoie de mesaje de coerciție financiară.

Amendamentul a fost respins, iar proiectul de hotărâre inițiat de primarul Constanței a fost aprobat de consilierii locali cu 18 voturi pentru și 8 împotrivă.

Astfel, impozitele pe spațiile neînchiriate se majorează cu 50%, din anul 2021.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.