Raed Arafat a explicat de ce a semnat ordinul de menținere a carantinei din Timișoara

0
305
Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a explicat cum și de ce s-a ajuns ca el să semneze menținerea măsurilor de carantinare asupra municipiului Timișoara și a celor patru localități limitrofe.

Potrivit acestuia, decizia a avut ca bază legală articolul 7^1 din Legea 20 de aprobare a OUG 11 din 2020, măsură fiind una excepțională și provizorie.

„Recomandarea de carantinare a municipiului Timișoara și a două dintre localitățile limitrofe a fost făcută de DSP Timiș și trimisă către INSP. INSP a avizat propunerea de carantinare și a recomandat că localitățile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână și ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că în ambele localități incidență este încă ridicată.- În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde trebuia să se facă propunerea de prelungire a măsurii, au fost mai multe voturi împotrivă și abțineri exprimate de unii membri ai comitetului nefiind posibilă atingerii unei majorități de două treimi din voturi, ceea ce a făcut imposibilă luarea unei decizii concrete, în pofida faptului că recomandările specialiștilor au fost în sensul continuării măsurilor de carantinare a Timișoarei și a localităților limitrofe“, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că măsurile de carantinare aplicate în majoritatea localităților vizate, inclusiv în Timișoara, nu au fost niciodată măsuri dure care să limiteze mișcarea și deplasările sub o formă de închidere totală.

Întotdeauna s-au luat măsuri care să permită pe mai departe sectorului economic să-și continue activitățile, dar, cu mici excepții, unde impactul în domeniul sănătății publice poate fi unul semnificativ. Astfel de măsuri de carantinare pot duce la reducerea incidenței și a impactului asupra sectorului sanitar, însă ele au nevoie de o perioadă de timp, care de regulă durează mai mult de 14 zile, mai ales când măsurile luate nu se înscriu la capitolul unei închideri totale. De asemenea, îmbunătățiri nu vom putea vedea, dacă măsurile nu sunt respectate și implementate în totalitate. Municipiile mari, care au mai fost carantinate, cum ar fi Albă-Iulia, Sibiu, Baia Mare…etc. au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor în scopul reducerii incidenței. De altfel, incidentele din ultimele patru zile de la nivelul municipiului Timișoara arată că este un platou cu cifre foarte apropiate ce poate însemna că în următoarea perioadă să înceapă scăderea treptată a acesteia. Având în vedere cele explicate mai sus, am luat decizia de a păstra măsurile stabilite acum 14 zile pentru încă 72 de ore. Această măsură reprezintă un răgaz care să permită luarea unei decizii definitive la nivelul comitetului județean sau a celui național. Astfel, juriștii pot analiză speță pentru a propune o soluție, luând în considerare recomandările venite din partea specialiștilor din domeniul sanitar. Decizia de la nivelul DSU a fost luată în urmă mai multor discuții și consultări, inclusiv cu colegii din cadrul Ministerului Sănătății și cu colegii din cadrul INSP. Decizia nu a fost luată că un afront la adresă autorităților din Timiș, ci că pe o măsură de prevenire pentru a nu pierde impactul carantinarii din ultimele 14 zile. Așa cum am mai explicat, măsură este una provizorie, și are aplicabilitate până în ziua de Miercuri, oră 24:00“, a explicat șeful DSU.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.