Restaurantele din Constanța, închise pentru două săptămâni. Patronii de localuri se reorganizează pe partea de delivery şi terase

0
4556
terasa Marco Polo, sursa foto: tripadvisor.com

Autoritățile locale au decis să închidă toate restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile cu jocuri de noroc din municipiul Constanța, după ce rata de infectare a depășit pragul cifrei 3 la mia de locuitori.

Măsura a fost luată miercuri, 10 martie a.c., de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, este valabilă două săptămâni și intră în vigoare de joi, 11 martie.

Astfel, începând de joi, 11 martie a.c., municipiul Constanța, a cărei rată raportată miercuri a fost de 3,20 și marți de 3,11 la mia de locuitori, intră în scenariul roșu.

Nu este prima dată când localurile de la malul Mării Negre se închid. Acest scenariu s-a tot repetat, dat fiind numărul mare de infectări. Industria HoReCa a avut cel mai mult de suferit de pe urma acestei pandemii: unele localuri chiar s-au închis din acest motiv- vânzările au scăzut drastic, iar doar cei care își permit lucrează cu platforme ori fac delivery.

Am stat de vorbă cu câțiva patroni de restaurante din municipiu, care au precizat ce vor face în următoarea perioadă.

Nicu Lascu, patronul restaurantului La Scoica spune că va funcționa cu partea de delivery și terasă: ”Noi vom funcționa cu delivery și partea de terasă unde este voie, dar, în funcție de cum se prezintă incidența zilele următoare, adică dacă va fi într-un trend ascendant, vom fi nevoiți să mai trimitem câteva persoane în șomaj tehnic”.

Și patronul restaurantului Marco Polo, Crinu Danu spune că va funcționa terasa și că va face unele modificări în zona de terasă pentru a nu avea parte de surprize neplăcute: ”Noi am redeschis prin luna februarie, ulterior au fost confimate două cazuri de infectare cu virusul Sars-Cov-2 în rândul angajaților mei și a trebuit să suspend activitatea. Restul angajaților le-am făcut teste pentru a fi sigur că nu s-au infectat și ei. Trist că va trebui să închidem pentru o perioadă de două săptămâni, din nou, însă este bine că vremea se încălzește și oamenii vor sta la terasă. Va trebui să aduc unele modificări în ceea ce privește acoperișul terasei și un perete, dar nu este asta o problemă. Important este să scadă incidența și noi să respectăm în continuare măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Ce pot să vă spun  este că, într-adevăr nouă, celor din HoReCa, ne este din ce în ce mai greu, dar mergem înainte.”

La fel va funcționa și restaurantul Don Corleone: terasa va rămâne deschisă, iar referitor la angajați, reprezentanții localului spun că nu vor să apeleze la şomajul tehnic. Pe de altă parte, reprezentanţii acestui rstaurant au criticat dur măsura, arătând că este anormal ca decizia închiderii să se ia de la o zi la alta.

“Cum vă permiteti să vă jucati incontinuu la butonul Deschis/Închis cu noi, cei care vă plătim vouă salariile, ca să scrieți hârtii și să luați decizii împotriva afacerilor românești?! Primăria ne cere banii pentru Autorizația de functionare la valoarea cât pentru 1 an, când voi ne închideți activitatea cu săptămânile și cu lunile…! ANAF ne pune oprire pe conturi și ne trezim cu banii luați din cont, băncile ne resping orice credite și împrumuturi și ne blochează banii, cu comisioane bancare care tot cresc…și voi ne închideți activitatea, apăsând pe butonul roșu, când și cum vreți voi, deși nimeni nu a catadicsit să dovedească de ce restaurantele?! De ce cafenelele? De ce nu și supermarketurile?? Pe ce considerente ați decis voi că ne infectam numai în restaurante (deși punem 2 metri între mese și putem pune și paravane, separatoare, aport de aer proaspat și alte soluții și idei tehnice, dar nu ne infectam în metrou sau în autobuz sau în Mega Image sau Kaufland?! Până când să mai suportam tupeul cu care ne credeți proști pe toți?!
ANAF ne-a blocat până și banii virați tot de stat, pe somajul tehnic! Nu avem bani să ne plătim angajații! Și cum să avem, când ne închideți permanent activitatea și nu ne lăsați să producem cât, măcar să supraviețuim?! Unde sunt banii promiși, din asa zisele granturi?! Unde sunt ajutoarele de stat ?! Cât credeți că mai putem rezista așa, și să vă și plătim vouă salariile?! Până când?? Până unde??”
, mai spun reprezentanții restaurantului Don Corleone.

Loredana MIHAI

Detaliile scenariului roşu:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.