Reversul dezvoltării turistice a zonei sălbatice Delta Dunării – Sulina este îmbâcsită de sute de mașini

4
2129
Mașini pe o stradă din Sulina. FOTO Ovidiu Oprea

În Sulina, în urmă cu mulți ani, prezența unei mașini era un eveniment și acestea se numărau pe degetele de la o mână. Numărul lor a crescut, însă, treptat, iar în prezent sunt aproape 870 de vehicule înmatriculate. Raportat la specificul zonei, numărul de kilometri de străzi și numărul de locuitori, este o cifră mare.

Sulina, cel mai estic oraș al României, era o oază de liniște pentru cei care doreau să fugă de cotidian, care își doreau să fie lângă Dunăre, lângă mare și cât mai aproape de sălbăticie. Dar, așa cum s-a întâmplat și cu Vama Veche, prea multă reclamă a atras după sine și oportuniștii, iar mirajul unui loc sălbatic dispare încet – încet.

Prima problemă: ambarcațiunile de transport persoane s-a înmulțit precum ciupercile, iar pe lângă asta, sutele de cai ale motoarelor dau peste cap flora și fauna.

A doua: goana după turiști, fără a se gândi pe termen lung, ci doar pe cel imediat. În Sulina se construiește, ca în toate zonele turistice din România, haotic și fără o viziune.

A treia: poluarea. Deși nu ai zice că la capătul țării, după ore de mers pe apă, vei avea parte de o așa densitate de vehicule și cu o putere atât de mare de poluare. Sunt taxiuri, sunt microbuze, sunt mașini personale, sunt mașini ale instituțiilor. Și nu vorbim de vehicule electrice, ci de cele ce ard combustibili fosili, deoarece toată lumea, localnici și turiști, este în viteză și a dat farmecul mersului cu căruța la plajă pe înghesuiala din microbuze.

Potrivit datelor oficiale, oferite de Prefectura Tulcea, la solicitarea FOCUS PRESS, la o populație de 3.687 de suflete, dintre care 3.270 de persoane majore, la sfârșitul lunii august Sulina număra 2.120 de deținători de permis. Adică, două din trei persoane majore din Sulina au permis de conducere pentru cel puțin o categorie de vehicule.

Cei 2.120 de conducători certificați își împart 869 de vehicule înmatriculate și în atenția autorităților. Asta înseamnă că cinci șoferi împart, în medie, două mașini.

Toate aceste autoturisme și acești deținători de carnete de conducere se înghesuie pe o rețea de 39 de kilometri de drumuri, potrivit Primăriei Sulina.

În urmă cu zece ani, la 31 decembrie 2012, erau doar 753 de deținători de permis de conducere și 335 de vehicule, din care 246 de autoturisme.

Cătălin SCHIPOR

4 COMENTARII

  1. Un colț de rai care din păcate se afla in România și care este pe mâinile unor oameni needucați și care nu știu sa aprecieze aceasta minune și nu realizează cât de norocoși sunt ca s au născut intr un asemenea loc! Păcat!

  2. Toate locurile sălbatice devin ținte sigure pentru habsanii de a se îmbogăți.Plaja Tuzla,Corbu …sunt ținte sigure de către așa zisul oameni corecți in fruntea statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.