Revoltător. Un bolnav de COVID s-a dus singur la Boli Infecțioase, pentru că DSP nu l-a băgat în seamă

0
5846

O persoană confirmată pozitiv la SARS-Cov-2 a așteptat mult și bine să fie contactată de DSP și preluat cu o ambulanță deși, potrivit protocoalelor, acest lucru este imperios necesar în astfel de cazuri. Mai mult decât atât, bolnavul a insistat, chiar a trimis și un email către instituție, explicând că a fost testat pozitiv și că dorește să fie luat în evidență, pentru a începe un eventual tratament. Însă avea să treacă aproape 24 de ore până să fie contactat. Între timp, s-a deplasat singur la spital, unde a fost luat la rost, deși nu avea nici o vină.

Mai exact, o persoană din orașul Murfatlar, cu reședință în municipiul Constanța, care prezenta, zilele trecute, simptomele specifice infectării cu acest coronavirus, s-a deplasat, luni, la o clinică din Constanța, unde a făsut două teste COVID, iar până seara a sosit și rezultatul acestora: ambele au confirmat infecția cu SARS-COV-2. Așa cum prevede protocolul în asemenea situații, clinica a trimis rezultatul testelor către Direcția de Sănătate Publică (DSP), urmând ca cineva din cadrul acesteia să contacteze persoana în cauză și să o transporte la Spitalul de Boli Infecțioase.

A așteptat degeaba, nici nu a fost băgat în seamă

Numai că nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. ”În protocoale spune că DSP  trebuie săa facă testul PCR gratuit la toate persoanele cu care am intrat în contact. Marți (27 octombrie – n.r.) la ora 17:36  am primit confirmarea. La aceeași oră a fost informat și DSP Constanța. Am așteptat să mă sune cineva, să fiu preluat, dar nu m-a căutat absolut nimeni. Azi dimineață (Miercuri, 28 octombrie – n.r.) m-am deplasat singur la Spitalul de Boli Infecțioase, unde am explicat ce și cum, pentru a stabili procedurile. Aici m-au certat că de ce nu am așteptat ambulanța și DSP-ul, le-am explicat și lor că nu m-a contactat absolut nimeni. Am venit singur, am plecat singur. M-am autoizolat în apartament, abia la ora 14:00 m-au sunat de la DSP și mi-au zis să stau în casă și să sun la ambulanță dacă mă simt rău.  Dar de când am fost confirmat și până în prezent, puteam să ies în oraș și să mai infectez o sută de oameni”, a declarat, pentru ”Focus Press”, persoana în cauză, care acuză DSP de lipsă de profesionalism.

Și poate chiar are dreptate, dat fiind că o persoană poate fi acuzată și sancționată pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dacă nu respectă carantina și izolarea după confirmarea cu COVID-19, în schimb autoritățile responsabile pot ignora protocoalele impuse, fără nici o sancțiune. Cel puțin asta reiese din situația expusă, care suntem sigură că nu este un caz singular.

Conducerea DSP Constanța nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere referitor la acest caz.

Pașii de urmat în cazul în care ați fost confirmat cu noul coronavirus

Așa cum am mai precizat într-un articol anterior, un reprezentant DSP a explicat, pentru Focus Press, prin apel TELVERDE, care sunt pașii de urmat în cazul în care aveți simptome specifice acestei boli:

Se solicită Serviciul de Ambulanță prin 112 și Serviciul de Ambulanță va ști să-i direcționeze către spitalele corespunzătoare. Dacă ei se deplasează singuri și se testează, iar rezultatul este pozitiv, toate rezultatele sunt direcționate către DSP Constanța. DSP Constanța i-a legătura cu persoana în cauză și cu Serviciul de Ambulanță și se va deplasa o ambulanță, pentru a duce pacientul la spital, iar medicul curant va decide pașii de urmat conform Ordinului nr. 1513. În cazul în care v-ați testat la un laborator, vă duceți la domiciliu și așteptați rezultatul testului și nu părăsiți domiciliu până nu aveți rezultatul. Dacă se confirmă, preluarea se face de acasă”, conform reprezentantului DSP. În acest caz se declanșează ancheta epidemiologică de către DSP, iar contacții intră în carantină.

În urma anchetei epidemiologice efectuate de DSP Constanța aceștia rămân acasă și se primesc deciziile de izolare la domiciliu prin IPJ Constanța. Perioada de izolare este stabilită în funcție de ancheta epidemiologică”, au mai declarat reprezentanții DSP.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.