Roata panoramică de la Poarta 1, amplasată ilegal cu sprijinul Primăriei: pe 24 februarie va fi demolată tot de Primărie

0
2165
Roata de la Poarta 1 - Tomis Eye. FOTO Cătălin SCHIPOR

Deși a fost notificată, S.C. Panoramica Transilvania S.R.L. încă nu a demontat roata de la Poarta 1. Potrivit primarului Vergil Chițac, aceasta a fost amplasată ilegal, cu sprijinul administrației locale, iar dacă până pe 24 februarie aceasta nu a dispărut, va fi demontată tot de Primăria Constanța.

Primarul Vergil Chițac a declarat luni, 15 februarie a.c., că Roata panoramică a fost amplasată în parcarea de la Poarta 1 ilegal, deoarece Planul Urbanistic General al Constanța nu prevede o astfel de construcție și o astfel de funcțiune economică în acea zonă

„S-a acordat, de către colegii de la Direcția Autorizare și Sprijin a Operatorilor Economici, avizul ca să desfășoare activitatea asta economică fără ca ea să se poată desfășura în acea zonă din punct de vedere legal. Acolo a fost un viciun clar. Nu era normal să se dea pentru activitatea asta aviz pentru acea zonă. Nu s-a cerut nici Urbanismului un punct de vedere pentru că, în momentul când asamblezi și pui acolo ditamai roata, e ca și cum ai face un bloc, nu se poate să nu ai aviz de la urbanist“, a precizat Vergil Chițac.

Edilul-șef a declarat pentru Focus Press că Roata panoramică trebuie demontată până pe 24 februarie a.c., altfel va interveni Primăria, care o va demonta cu ajutorul Confort Urban.

„Roata este încă în picioare. Firma a fost notificată, pe 24 februarie se face o lună de la notificare și dacă roata nu este demontată, va face Primăria asta, cu cei de la Confort Urban. Noi trebuia să aplicăm procedurile legale, altfel era un abuz, ne dădeau în judecată și, din vicii de procedură, ei câștigau“, a explicat Chițac.

De demontarea roții de la Poarta 1 vor fi afectați și tinerii implicați în proiectul Constanța – Capitala Tineretului 2021, deoarece evenimentul de lansare a acestuia era gândit chiar în jurul ei.

„S-a gândit în jurul acestei roți proiectul Capitala Tineretului 2021, în care este implicat și BCR, care a sponsorizat cu 100.000 de euro. S-au cumpărat materiale, s-a prevăzut o butaforie, totul trebuia să se desfășoare acolo, în jurul roții.

Dar, în același timp, pentru proiectul Mobilitate Urbană în zona Ștefan cel Mare, autorii proiectului, tot din Primărie, Direcția Dezvoltare și Fonduri Europene, au gândit acolo organizare de șantier. Deci dacă mâine declarăm câștigătorul contractului de lucrări și într-o lună semnăm contractul, și demarăm execuția lucrărilor, acolo unde e roata trebuie să fie organizare de șantier. Constructorul trebuie să ducă acolo toate echipamentele necesare, pe un traseu stabilit, cu aviz de la Protecția Mediului.

Cele două direcții din Primărie, care au gândit cele două proiecte, Capitala Tineretului și Mobilitate Urbană în zona Ștefan cel Mare de ce nu au colaborat? Lipsa dialogului din Primărie este o mare problemă și încerc să o rezolv în perioada următoare, aducând la aceeași masă, în orice proiect, pe toți responsabilii, de la fiecare direcție“, a mai spus primarul Constanței.

Acesta consideră că trebuie întrebați specialiștii dacă municipiul Constanța are nevoie de o astfel de Roată panormaică și unde ar trebuie amplasată aceștia. Iar dacă se va stabili tot Poarta 1, trebuie modificat P.U.G.-ul în acest sens, care să permită o astfel de funcțiune economică în acea zonă, dar și amplasarea ei efectivă.

„Dacă specialiștii vor considera că este nevoie de o astfel de roată în Constanța, trebuie să schimbăm ceva. Planul Urbanistic General trebuie să prevadă că în acea zonă se poate amplasa o astfel de construcție. Și că există și această funcțiune economică în acea zonă, altfel nu putem să eliberăm o autorizație în acest sens“, a concluzionat Vergil Chițac.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.