România a fost trimisă în fața Curții Europene de Justiție pentru nerespectarea normelor privind poluarea

0
273
Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR

Nerespectarea normelor  privind poluarea și protecția mediului au adus, din nou, România în fața justiției internaționale, deși semnale de alarmă au tot fost în ultimul timp.

S-ar părea că toate guvernele din ultimii ani au bătut pasul pe loc la capitolele ”protecția mediului” și ”reducerea  poluării”, iar aici vorbim, în primul rând, despre poluarea industrială. Din câte se observă, toți miniștrii s-au priceput la defrișări de păduri, dar mult mai puțin la reducerea emisiilor toxice.

Astfel, Comisia Europeană a decis joi, 02.12.2021, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Unul dintre motive este nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale, întrucât România nu a asigurat funcționarea a trei instalații industriale cu deținerea unei autorizații valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau a reduce poluarea.

Al doilea motiv este neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice, pentru că România nu și-a adoptat primul program național de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici („Directiva PNE”).

Așa a ajuns România să fie,din nou, pusă la zid, pe bună dreptate, asta pe lângă toate scandalurile interne pe tema poluării solului, apelor și aerului.

Amintim aici, despre poluarea din primăvara anului trecut din Capitală, despre zecile de mii de cadavre de animale îngropate la Smârdan-județul Tulcea, care au poluat solul, pânza freatică și aerul din zonă, dar și de zecile de containere cu deșeuri importate din Occident sau, mai nou, chiar din Bulgaria, pentru a fi eliminate în România, pe bani mai puțini față de adevăratele costuri din țările de proveniență.

Reamintim că în România a fost înființată, în urmă cu câteva luni, o asociație, denumită “Stop Waste!”, prezidată de  procurorul constănțean Teodor Niță, al cărui scop este lupta împotriva poluării.

Teodor Niță a atras atenția de mai multe ori asupra unor găuri legislative în ceea ce privește combaterea poluării, fapt care a permis dezvoltarea unor afaceri cu deșeuri periculoase la nivelul țării noastre.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.