Sabina Spătariu, președintele AEC: “Obiectivul nostru este să obținem gratuitatea transportului pentru toți elevii”

0
710

Asociația Elevilor din Constanța are peste 260 de membri în tot județul şi s-a implicat, în ultimii ani, în rezolvarea problemelor urgente cu care se confruntă elevii, între care acordarea de burse sau problema transportului județean.

Aceștia au participat la nenumărate ședințe de consiliu judeţean și municipal pentru a expune principalele nemulțumiri ale elevilor, precum și ceea ce au dreptul să primească din partea instituțiilor, prin lege.

Invitata Focus Press în cadrul unui interviu a fost Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța, care a atins aceste subiecte sensibile pentru autorități, dar care necesită rezolvare rapidă:

”Asociația Elevilor din Constanța este o asociație non guvernamentală, conform statutului noi luptăm pentru drepturile și interesele elevilor din județul Constanța (…) De-a lungul timpului noi am încercat să facem vocea elevilor auzită și să împiedicăm tentativele legislative care cumva încălcau drepturile sau să promovăm adoptarea unor acte care să dea gratuitate, burse etc”.

”Cel mai recent demers a fost cel al burselor când am dat în judecată, în toamna anului trecut 12 unități administrativ teritoriale pentru că nu respectau drepturile elevilor de a beneficia de burse, până acum instanța a decis în favoarea noastră, cel mai recent exemplu, primarul din Medgidia (nr. Valentin Vrabie) a ales să acorde burse, după ce de vreo 2, 3 ani noi facem demersuri și punem presiunea pe autoritatea locală în acest sens (…) Scopul nostru este ca până la finalul anului 2020 toate localitățile din județul Constanța să acorde burse elevilor”.

Președintele AEC a spus că astfel de victorii ale asociației au fost înregistrate în Cobadin, Cogealac, Topalu, Nicolae Bălcescu şi aşteaptă şi alte decizii, pentru că situația cauzată de pandemia de coronavirus a decalat și întârziat pronunţările.

Referitor la aceste procese, Sabina a spus că unele dintre unitățile administrativ teritoriale au ales să facă recurs.

”Ei (reprezentanţii administraţiilor locale – n.r.) cunosc legile, doar că majoritatea invocă lipsa banilor, acesta este principalul argument, dar banii pentru burse trebuie să existe, din momentul în care se face bugetul local, acești bani sunt repartizați pentru elevi. Nu poți spune după un semestru sau la finele anului școlar că nu sunt bani”.

Există o lege, Legea 146/2002 care spune că fundațiile județene de tineret trebuie să funcționeze din baza unui regulament. Din păcate acel regulament nu a fost dat și de 18 ani așteptăm ca acel regulament să fie dat, pentru că aceste fundații au fost create la sfârșitul anilor 90, după Revoluție și în fiecare județ a existat o instituție de acest fel, doar că au fost gestionate prost, conducerea defectuoasă iar banii care ar fi trebuit să fie folosiți în beneficiul tinerilor au ajuns în alte locuri, de exemplu Casa Tineretului din Mangalia, în momentul de față există sediul unei școli de șoferi, ceea ce nu este tocmai în beneficiul tinerilor. Acolo ar fi trebuit să venim noi, să folosim spațiul pentru a face proiecte, să discutăm , evenimente, activități (…) Noi milităm pentru ca acel regulament să fie adoptat și conducerile care până acum nu au gestionat banii să fie date jos și să fie înlocuite cu tineri, președinții de fundații județene de tineret ajung să aibă și 40, 50 de ani, în momentul de față”

Între altele, discuţia cu Sabina Spătariu s-a referit şi la Bacalaureat.

Mulți s-au plâns că notele au suferit modificări substanţiale după recorectare, existând şi situaţii când, de la 6, s-a ajuns la nota 10.

”Au fost subiecte mult mai ușoare, problema a fost la contestații și la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, diferențele au fost foarte mari (…) Profesorii s-au grăbit când au corectat, presiunea a fost foarte mare”.

Asociația Elevilor din Constanța are planuri mari, iar pe lângă burse, aceștia vor să rezolve problema navetei elevilor.

”Obiectivul nostru este să obținem gratuitatea pentru toți elevii, pentru că sunt destui ani în care legislația a fost foarte neclară și singurii care au avut de suferit au fost elevii, pe lângă asta vrem să rezolvăm și probleme din mediul rural pentru că acolo calitatea educației este semnificativ mai slabă și la sate mereu merg profesorii cu jumătate de normă, nu sunt titularizați, condițiile sunt foarte proaste, toalete în curte, infrastructură degradată. Acolo sunt și cele mai mari probleme privind bursele pentru că acolo nu se acordă de cele mai multe ori”.

Declaraţii complete: în materialul VIDEO

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.