Şanse mici ca finul lui Becali să poată construi vizavi de blocul Creion din Constanţa

1
9214
Zona vizată de Gigi Alexa

Cunoscutul investitor imobiliar Gheorghe Alexa vrea să construiască un bloc de cinci etaje la intersecția Bulevardului Ferdinand cu strada Mircea cel Bătrân. Dar e puțin probabil să primească aprobarea consilierilor locali, de vreme ce arhitectul-șef al Constanței a dat aviz negativ acestui proiect.

Gheorghe Alexa a inițiat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru terenul pe care îl deține pe Bulevardul Ferdinand nr. 6, vizavi de blocul turn de la Modern. Acesta a fost în consultare publică, în luna august 2020, iar acum va ajunge în atenția consilierilor locali, în ședința ordinară de vineri, 26 februarie a.c.

Este puțin probabil, însă, să primească acordul acestora, de vreme ce arhitectul-șef al Constanței, Dan Petre Leu, nu propune aprobarea acestei documentații de urbanism. În primul rând, deoarece reglementările propuse de Alexa pentru terenul său nu respectă prevederile Legii 350/2001, pentru că se prevalează de regimul de înălțime aprobat printr-un alt Plan Urbanistic de Detaliu, în anul 2000, dar nu ține cont și de utilizările stabilite de acesta, ci de regimul de utilizare din Planul Urbanistic General. Adică prin P.U.D.-ul aprobat în 2000 se permite ridicarea unei clădiri de cinci etaje în zonă, dar destinația ei trebuie să fie de birouri, nu de locuințe colective.

În plus, susține Leu, din punct de vedere al calității soluției de arhitectură propuse, este discutabilă situația în care se creează un spațiu liber cu lățimea de 0,6 metri între blocul existent și cel care ar urma să fie construit. Același lucru l-au reclamat și viitorii vecini ai lui Gheorghe Alexa, din blocul de lângă terenul său. Pentru că pe parcursul derulării procesului de informare și consultare a publicului, din august 2020, unsprezece proprietari din blocul învecinat au trimis o sesizare, exprimându-și dezacordul cu privire la noul proiect imobiliar, motivând chiar o posibilă afectare a stabilității imobilului în care locuiesc.

„Imobilul ce urmează să fie construit, lipit de calcanul blocului nostru, ar aduce riscuri grave pentru integritatea lui.  Are o vechime de 90 de ani, prezintă un grad de înclinație evident, pereții sunt deja afectați de fisuri și crăpături. Iar pe latura blocului pe care se dorește alipirea noului bloc există ferestre care asigură iluminarea naturală și aerisirea bucătăriilor și băilor fiecărui apartament, deci nu vor fi asigurate condițiile legale de însorire pentru încăperile de locuit“, au transmis cei unsprezece petenți. Într-adevăr, Alexa nu vrea să-și ridice blocul lipit de cel existent deja, ci la 60 de centimetri depărtare, dar e de ajuns?!

Cunoscutul investitor imobiliar deține pe Bulevardul Ferdinand un teren de 137mp și propune o suprafață construită a noului bloc de 102,75mp. Imobilul ar urma să aibă un regim de înălțime S+P+4E+5E retras.

Conform memoriului tehnic depus, tot terenul de 137mp este un spațiu verde, iar finul lui Gigi Becali vrea să mențină doar 13,7mp de spații verzi la sol, restul vor fi ocupați de bloc și de acces auto. Iar cu privire la locurile de parcare, Alexa nu trebuie să asigure niciunul, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 113/27.04.2017, deoarece terenul are o suprafață mai mică de 150mp și o deschidere mai mică de 8 metri la Bulevardul Ferdinand.

Așa cum menționam, omul de afaceri se prevalează de Planul Urbanistic General, care îi permite un procent de ocupare a terenului de 75% și un coeficient de utilizare a acestuia de 3, pentru a putea construi pe colț noul bloc. Iar la parter vrea să amenajeze un restaurant. În rest, apartamente.

Valentin ISPAS

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.