De Ziua Mondială a Teatrului, actrița Liliana Cazan, de la Teatrul de Stat Constanța, şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în prim-planul scenei publice, într-o perioadă în care nevoia de promovare a valorilor culturale autentice se face simțită tot mai acut în societate.
Pentru Liliana Cazan, promovarea tinerelor talente a devenit o misiune: „Sunt talentați! Apreciez efortul lor”. De Ziua Mondială a Teatrului vă aducem în atenție câţiva dintre tinerii talentaţi ai României.
Există o generaţie tânără, care are multe de spus, care munceşte foarte mult şi este extraordinar de înzestrată, premiată la Festivalul Internațional „Boovie” și nu numai.
Discutăm despre echipa „Archaeii” de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, care a cucerit locul I pentru trailerul de la secțiunea „Boovie Rookie”, cartea „Cuvinte în albastru intens”. Totodată, echipa a primit și aprecierea juriului, obținând Premiul Special pentru coloana sonoră pentru același trailer, dar și mai multe nominalizări la alte secțiuni de referință ale festivalului.
Elevii sunt hotărâți să transforme spectacolul într-un mod de viaţă și să cucerească lumea. Cu emoții și cu multe întrebări în tolbă, elevii Liceului Lazăr Edeleanu au pășit în universul teatrului.
Au aflat ce înseamnă viața de actor. Explicațiile au venit din partea actriței Liliana Cazan, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, iar elevii au fost curioși să afle care este povestea din spatele cortinei.
„Schimb de ștafetă între generații” este evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Teatrului, organizat de Primăria Năvodari, prin compartimentele Bibliotecă și Evenimente Culturale, în colaborare cu Liceul „Lazăr Edeleanu” și Teatrul de Stat Constanța, care a pus în lumina reflectoarelor elevii model, printr-un program artistic pregătit cu multă atenție.
Cea mai mare fericire însă a fost când elevii au transformat o sală de curs în platoul de filmare. Odată ce au aflat de la actrița Liliana Cazan ce înseamnă teatru și care sunt regulile de urmat atunci când ne aflăm în sala de spectacol, elevii au trecut la partea practică și au intrat rând pe rând în pielea unui personaj.
De remarcat faptul că orașul Năvodari are o agendă culturală bogată. Elevii Noris Alexandru Zaharia, Casia Marciuc, Jessica Ioana Constantinescu, dar și alți colegi de-ai lor, au propus publicului un maraton teatral eclectric și dinamic, cu narațiuni personale într-o estetică performativă.
Ritmat și articulat, dar și cu o luciditate tragi-comică, acest colaj scanează realitățile din jurul nostru, aducând în fața publicului energia efervescentă a unor elevi actori și actrițe la început de drum.
Muncesc zi de zi pentru performanță și mulți dintre ei reușesc să se califice pe primele trei locuri la nivel național. Un rol important îl joacă profesorii de la școală, directorul Roxana Filip, Lăcrămioara Zăbavă, Iulia Aurora Cerchez, Laura Sarchizian, Cristina Vasile, care îi îndrumă și îi pregătesc pentru aceste competiții.
Schimbul de ștafetă în teatru este un moment important prin care actorii consacrați transmit cunoștințele, experiența și pasiunea lor tinerelor generații.
Acest schimb de ștafetă asigură nu doar continuitatea artei teatrale, ci și evoluția ei, prin reinterpretări moderne și noi abordări scenice.
Aceste inițiative demonstrează angajamentul instituțiilor culturale și educaționale din România de a integra tinerii în lumea teatrului, facilitându-le dezvoltarea personală și artistică prin experiențe directe pe scenă.
Aici Victoria Radu și Gabriela Ica Roșca, inspectori de specialitate în cadrul Primăriei Năvodari, dar și Vasilica Durac, artist floral, au jucat un rol important în organizarea acestui eveniment.
Elevii au învățat că, în teatru, florile nu sunt doar unul dintre cele mai cunoscute gesturi de apreciere față de actori, ci și parte din scenografie, contribuind la atmosfera vizuală și simbolică a piesei. Fără flori, aceste spectacole ar pierde o parte din impactul lor emoțional și vizual.
Actorii și profesorii au fost aplaudați la scenă deschisă și au primit buchete de flori din partea artistului floral Vasilica Durac.
Partenerii și susținătorii tinerilor au avut ocazia să facă cunoștință cu personalitatea artistică a fiecărui elev. S-au bucurat de proiectele lor artistice individuale și comune, de progresele pe care acești tineri le-au făcut de-a lungul timpului și având îndrumarea mentorilor și a profesorilor.
Întreaga experiență a fost inedită și emoționanță atât pentru elevi, cât și pentru profesori. În concluzie, teatrul este fascinant și putem spune că spaţiul cultural năvodărean este dinamic și viu.
Alexandra VASILE
Citește și: