Scrisoare deschisă! Cadrele didactice din Medgidia îl atenționează pe Iohannis și pe ministrul Educaţiei în legătură cu diminuarea numărului de clase de la Liceul “Nicolae Bălcescu”

1
1959

Cadrele didactice din Medgidia îl atenționează pe președintele Klaus Iohannis și pe ministrul Educaţiei în legătură cu diminuarea numărului de clase de la Liceul “Nicolae Bălcescu”.

Iată ce scris în scrisoarea deschisă:

“Domnului Preşedinte al României, Klaus Werner Iohannis,

Domnului Ministru al Educaţiei şi Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu,
părinţilor şi membrilor comunităţii locale

Cadrele didactice ale Liceului Teoretic “Nicolae Bălcescu” Medgidia vă adresează această scrisoare publică din dorinţa de a vă informa în legătură cu diminuarea continuă a numărului de clase de la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, Medgidia, judeţul Constanţa.

Reprezentăm o instituţie şcolară de prestigiu în spaţiul constănţean, cu o tradiţie de excelenţă de peste 70 de ani. Viziunea şcolii noastre este: “Şcoala europeană de elită prin valori locale”, o deviză asumată şi dezvoltată an de an. Ţmpreună cu elevii noştri, cu părinţii şi cu sprijinul comunităţii locale, noi suntem de facto o şcoală europeană de elită.

Rezultatele elevilor noştri au fost întotdeauna excepţionale, fie că vorbim despre examenul naţional de bacalaureat, despre concursuri şi olimpiade şcolare. Aceste rezultate ne îndreptăţesc să considerăm că oferim beneficiarilor noştri direcţi un învăţământ de bună calitate. Datorită acestui fapt, credem totodată că liceul nostru îndeplineşte unul dintre cele mai importante criterii – calitatea educaţiei – criteriu stipulat în OMEC nr. 5599/21.09.2021 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Prezentăm mai jos câteva date oficiale care reflectă munca noastră şi rezultatele elevilor noştri de-a lungul timpului:

– în anul şcolar 2019-2020, ultima medie de admitere la liceul nostru a fost 8.14. Cele 4 clase au funcţionat cu efectivul maxim de elevi, ceea ce dovedeşte faptul că unitatea noastră prezintă atractivitate pentru elevi şi comunitate;

– promovabilitatea la examenul de bacalaureat în ultimii 5 ani nu a scăzut sub 95%;

– peste 80% dintre absolvenţii noştri urmează o facultate la universităţi de prestigiu din ţară (Bucureşti, Constanţa, Cluj, Iaşi, Sibiu, Braşov, Târgu-Mureş) şi
din străinătate ( Franţa, Marea Britanie, Danemarca);

– elevii noştri au obţinut sute de premii la olimpiadele judeţene şi naţionale, la concursuri internaţionale (NASA, GENIUS Olympiad), la competiţii sportive şi
artistice

– în acest moment derulăm 6 proiecte Erasmus+, în care sunt implicaţi peste 150 de elevi şi 20 de profesori. Ţn total, am căştigat pentru şcoală 11 proiecte Erasmus+, atrăgând fonduri europene în valoare de zeci de mii de euro;

– programul ROSE, care a debutat în anul şcolar 2018-2019 şi care se desfăşoară pe o perioadă de 4 ani, a adus liceului nostru o finanţare de 100.000 de euro din partea Băncii Mondiale şi a contribuit la îmbunătăţirea procentului de promovare la bacalaureat de la 88%, la depunerea documentaţiei, la 95 % la sută în anul şcolar 2019-2020;

– elevii noştri au participat la conferinţe internaţionale (YES EVENT, Conferinţa tinerilor europeni, participare la toate ediţiile din 2005);

– liceul nostru a câştigat concursul Euro Scuola şi a reprezentat România la Strasbourg cu 24 de elevi şi 2 cadre didactice.

– desfăşurăm nenumărate activităţi caritabile şi de voluntariat, suntem foarte activi în viaţa comunităţii locale;

În ceea ce priveşte pregătirea şi perfecţionarea profesională a cadrelor didactice LTNB, vă aducem în atenţie următoarele aspecte: suntem un colectiv de profesori cu drag de elevi şi, în aceeaşi măsură, preocupaţi de evoluţia în carieră: 3 dintre noi deţin titlul de doctor, 27 au gradul didactic I şi unul are gradul didactic II. Suntem deschişi pentru orice provocare, formarea continuă este o constantă: în perioada 2016-2018 am absolvit 14 cursuri în străinătate de pregătire în IT, de metodica predării limbilor străine, de consiliere şi management educativ; anul acesta am primit finanţare pentru un alt proiect Erasmus+ pentru 12 cursuri de perfecţionare profesională in instituţii din UE. Am urmat cursuri organizate de şcoală pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare (“Acordarea primului ajutor”, “Utilizarea Microsoft 365 în educaţie”, ECDL – profil didactic etc.). Preocupaţi de continua pregătire profesională, majoritatea dintre noi urmează cel puţin un curs de formare în fiecare an şcolar.

În privinţa bazei materiale, menţionăm faptul că aceasta a fost îmbunătăţită semnificativ în ultimii ani. Prin urmare, în prezent 19 din cele 22 de laboratoare au fost dotate cu table SMART, au fost achiziţionate un sistem de videoconferinţe, 16 sisteme All-in-One şi 16 camere video performante, pentru buna desfăşurare a orelor în sistem hibrid sau online, achiziţii făcute cu sprijinul Primăriei, al Asociaţiei de Părinţi şi din sponsorizări; laboratorul de fizică a fost modernizat printr-o sponsorizare de 132.500 de lei obţinuţi de la SNN Cernavodă. Alte beneficii de care se bucură elevii LTNB sunt: achiziţionarea unui domeniu pe scoala363.ro pe care ne desfăşurăm atât cursurile online cât şi unele activităţi extraşcolare, mobilier nou în majoritatea claselor, o sală de festivităţi de 200 de locuri – obiectiv realizat şi cu ajutorul Asociaţiei de Părinţi, o sală de sport modernă, un teren de sport recent amenajat în curtea liceului. Este de asemenea important de precizat faptul că, pentru unitatea noastră de învăţământ, a fost aprobat în Consiliul Local un proiect de reabilitare energetică a clădirii în valoare de 5.400.000 de lei.

Şi, totuşi, în ciuda eforturilor depuse de noi pentru binele elevilor, am primit cu consternare decizia Inspectoratului Şcolar judeţean Constanţa de diminuare a planului de şcolarizare propus de Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” pentru anul şcolar 2021-2022, decizie comunicată prin adresa cu nr. 416A/7/28.01.2021, prin care ni se reduce la 3 numărul de clase din cele 5 solicitate de noi. Rezultatele remarcabile anterior amintite ale liceului nostru, eforturile noastre şi ale comunităţii locale pentru binele actualilor şi viitorilor noştri elevi, munca asiduă a colegilor noştri, care depăşeşte cu mult atribuţiile din fişa postului, nu constituie argumente suficiente pentru ca ISJ Constanţa să aprobe propunerea noastră pentru planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor.

Nu înţelegem DE CE LICEUL ” NICOLAE BĂLCESCU” a fost nedreptăţit în ultimii ani de decizia ISJ-ului de a diminua constant numărul de clase (scăderea a început de la numărul de 7 clase), astfel încât în anul şcolar 2021-2022 să rămânem cu 3 clase (suntem în pericol de a ne pierde personalitatea juridică!)

De ce suntem primii la tăieri de clase? Dacă se vrea desfiinţarea liceului, măcar s-o ştim şi noi. Când ni s-a diminuat prima dată numărul de clase, ni s-a spus că populaţia şcolară din Medgidia şi împrejurimi a scăzut. Acum, când ni s-a mai luat o clasă, ni s-a transmis că populaţia şcolară din judeţul Constanţa a scăzut cu 1000 de elevi. Raportarea la întregul judeţ este incorectă şi nedreaptă după părerea noastră. Motivaţia ISJ Constanţa, conform căreia se diminuează numărul acolo “unde nu se pot constitui clasele”, este contrazisă de datele concrete oferite de şcolile gimnaziale din Medgidia şi din localităţile limitrofe.

Realitatea cifrelor de şcolarizare şi a numărului de elevi din Medgidia şi din satele învecinate (Mircea-Vodă, Peştera, Cuza-Vodă, Tortomanu, Silistea Castelu, Nisipari ) este următoarea: în anul şcolar 2020-2021 există 19 clase a VIII-a şi 444 de elevi de clasa a VIII-a. Chiar şi cu acel procent de 40% clase pentru învăţământul teoretic şi vocaţional, de care se tot vorbeşte, ar exista 7-8 clase pentru învăţământul teoretic şi vocaţional. Nouă ni s-au aprobat doar 3 clase! Unde este restul? Nu ştim!

În oraşul nostru mai există un liceu vocaţional (Colegiul Naţional “Kemal Ataturk”) şi două licee tehnologice. Nu ştim câte clase au fost aprobate colegilor noştri, deoarece la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa nu se respectă principiul transparenţei, concretizat în asigurarea vizibilităţii totale a deciziei şi a rezultatelor, prin comunicarea periodică şi adecvată a acestora, principiu stipulat de art. 3 alin m) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011!

Gândiţi-vă la elevii de clasa a VIII-a care se văd aruncaţi într-o luptă pentru unul din cele doar 78 de locuri de la liceul nostru pentru anul şcolar 2021-2022. Gândiţi-vă la părinţii acestor copii, care vor să-şi ţină copiii în localitatea de domiciliu pe timpul liceului, nu să-i trimită la 40 de km distanţă, în Constanţa.

Este vorba de copii de 14-15 ani!

România trebuie să asigure acestor copii dreptul la educaţie, drept stipulat în art. 32 din Constituţia României, dar şi în art. 14 – Dreptul la educaţie (Titlul II “Libertăţile”) din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Credem aşadar că Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” din Medgidia şi întreaga comunitatea a oraşului nostru merită înţelegerea şi respectul instituţiilor care ne coordonează.

Ne sunt alături primarul Medgidiei, domnul Valentin Vrabie, Asociaţiile de părinţi din şcolile generale din localitate, elevii noştri şi părinţii acestora. Tuturor ni se pare injustă această situaţie creată de ISJ Constanţa, pentru care nu avem o explicaţie plauzibilă.

Aşteptăm încrezători revenirea asupra deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa privind cifra de şcolarizare pentru anul şcolar 2021-2021 pentru liceul nostru, prin menţinerea celor 4 clase de a IX-a.

Cu stimă,
Colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic “Nicolae Bălcescu” Medgidia
Medgidia”.

Alexandra VASILE

1 COMENTARIU

  1. Scrisoarea asta pare scrisă de același oligofren care dorește tot timpul ca alții să îi rezolve problemele create de el. Grow-up oligofrenule și nu mai arata tot timpul cu degetul pe altcineva.
    Acu’ a venit rândul inspectoratului școlar, nu iti mai cantă nimeni de acolo în strună? Mâine va fi primarul, poimâine ministrul, săptămâna viitoare președintele, Ștefăniță niciodată. Pentru că el nu greșește niciodată, doar arata cu degetul către alții și scrie cu litere mari (aka zbiară) într-o scrisoare oficiala către autorități. Mișto, mă distrez, mai aveți de scris cuiva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.