Se cere falimentul unei societăți din județul Constanța implicată într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproape 10 milioane de euro. Este vorba de un dosar înregistrat la Tribunalul Constanța, pe 24 martie a.c., de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța.
DGRFP Galați – AJFP Constanța a înregistrat, în cursul zilei de luni, 24 martie a.c., la Tribunalul Constanța, un dosar prin care, în calitate de creditor, solicită falimentul firmei Remat Industri Colection SRL din orașul Hârșova. Instanța nu a stabilit un prim termen în acest dosar.
Remat Industri Colection SRL a fost înființată în anul 2011 și are sediul pe Șoseaua Constanței din orașul Hârșova. Domeniul de activitate al firmei este comerțul cu ridicata al deșeurilor și resturilor. Administrator și unic asociat este Sorinel Valentin Florea. Societatea este încă în funcțiune, dar nu este inclusă în selecțiile de firme active, din anul 2013, conform dosarului întocmit de Administrația Finanțelor Publice a Orașului Hârșova.
Societatea a fost implicată într-un dosar de evaziune fiscală și spălare a banilor
În urmă cu doi ani, procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șase inculpați, printre care și societatea mai sus menționată, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor, comise în formă continuată, ce ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 10 milioane de euro.
În fapt, în perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale (printre care și SC Remat Industri Colection SRL, trimisă în judecată în prezenta cauză) nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase, precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți.
Acționând în această manieră, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozit pe profit și TVA), inculpații ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 42.596.222 de lei (aproximativ 10 milioane de euro, la cursul din acea perioadă).
În același timp, patru dintre inculpați, în baza unor documente (borderouri de achiziții fier vechi de la persoane fizice) întocmite fictiv, ar fi retras din conturile bancare ale societăților pe care le reprezentau suma totală de 194.571.469 de lei, despre care cunoșteau că provine din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
Andreea CONDURACHE