Se dorește înființarea unei comisii a monumentelor și patrimoniului, la nivelul Primăriei

0
325

Cât mai curând posibil, consilierii locali U.S.R.-P.L.U.S. Constanța vor iniția un proiect de hotărâre pentru înființarea unei comisii a monumentelor istorice și a patrimoniului cultural imobil din municipiu. Cu ajutorul acesteia, ei vor să salveze și să pună în valoare istoria extraordinară a vechii cetăți Tomis.

Până la sfârșitul lunii martie 2021, cel târziu, consilierii locali U.S.R.-P.L.U.S. Constanța vor iniția un proiect de hotărâre pentru înființarea, în cadrul Primăriei, a unei comisii a monumentelor istorice și a patrimoniului cultural din municipiu.

„Vom invita ca din această comisie să facă parte și persoane din partea instituțiilor de cultură, plus reprezentanți ai Direcției Patrimoniu, ai Poliției Locale, ai Direcției Urbanism, ai Direcției Județene pentru Cultură, nu numai consilieri locali. Astfel, vom avea alături de noi factori importanți, care au un cuvânt de spus“, ne-a declarat alesul local U.S.R. Constanța, Dumitru Caragheorghe.

Cu ajutorul acestei comisii, consilierii doresc să reușească să salveze și să pună în valoare siturile și momumentele istorice ale municipiului Constanța. Cum este și amfiteatrul roman de sub fostul Hotel Ibis, Caragheorghe, viceprimarul Florin Cocargeanu și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu, trimițând deja o scrisoare grupului Continental Hotels, pentru ca acesta să poată fi vizitat după redeschiderea unității de cazare. Radu Enache, președintele Continental Hotels, ar fi răspuns pozitiv acestei solicitări, de a pune în valoare patrimoniul cultural din interiorul acesteia.

După înființarea comisiei, aceasta va continua discuțiile cu reprezentanții Continental Hotels pentru a se asigura că amfiteatrul roman va putea fi vizitat de public.

Reamintim că acesta a fost descoperit la finele anilor `80, când regimul comunist a început lucrările pentru construirea unui hotel. Cu prilejul săpăturilor la fundație, a fost descoperită o poartă de intrare într-o veche arenă romană, iar mai apoi o parte din aceasta. În urma cercetărilor, s-a stabilit că amfiteatrul din vechiul Tomis ar fi avut o capacitate de 20.000 de locuri și se întindea în afara cetății. Până acum, nu este cunoscută existența unui alte astfel de arene pe teritoriul Schytiei Minor.

Din păcate, deși grupul hotelier Continental Hotels le-a prezervat și vestigiile pot fi văzute prin niște ferestre, ele nu pot fi vizitate. Și nici nu sunt puse în valoare, deoarece nimic nu îți atrage atenția că aici se află un fost amfiteatru roman, în care se desfășurau lupte cu gladiatori.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.