Serviciile funerare reprezintă, la Constanţa, o afacere de 6 milioane de euro pe an. În municipiul reşedinţă de judeţ sunt 6 cimitire şi câteva firme (pot fi numărate pe degete) care se ocupă de înmormântări. Pe parcursul anului 2021, conform datelor oficiale ale administraţiei locale, au fost înregistrate 6.201 decese.
Activitatea de servicii funerare este reglementată în ţara noastră prin HG 741/2016 (normele tehnice şi sanitare privind înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea), Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, OUG 57/2019, Ordinul 600/2018, SR EN ISO 9001: 2015 Sisteme de management al calităţii.
Operatorii economici care desfăşoară această activitate trebuie să obţină de la administraţia locală un aviz, iar cât de curând condiţiile pentru obţinerea acestui document vor fi modificate aşa încât să fie respectată legislaţia în vigoare. La fel, şi regulamentul cimitirelor.
Regulamente noi, contracte vechi: administraţia locală a lăsat firmele care gestionează cimitirele să funcţioneze pe lângă lege
Ne amintim că în 2009 a izbucnit un adevărat scandal în legătură cu unul dintre agenţii economici care gestiona activitatea din Cimitirul Central. Primăria Constanţa constata, la acea dată, că firma Clares SRL încasa o taxă de acces la morminte, taxă care însă nu era reglementată prin nicio hotărâre de consiliu. Scandalul s-a stins, însă problemele au rămas, mult mai grave chiar, fapt reliefat şi într-un raport al Curţii de Conturi, în care se spune, negru pe alb: „serviciile de întreţinere a cimitirelor nu au fost delegate în baza unor contracte de concesiune, conform regulamentului aprobat prin hotărârea de Consiliu Local Municipal nr. 516/30.11.2000 (…) Contractele au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, precum şi a hotărârii menţionate anterior, deoarece serviciile au fost contractate de entitate (primărie – n.r.) în anul 2004, în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu 3 agenţi economici. Ulterior, în anul 2010 a fost adoptat un alt Regulament care stabileşte încheierea de contracte ca modalitate de prestare a respectivelor servicii. Astfel, s-a constatat că cele două regulamente practic nu au avut niciun impact în modul de derulare a activităţii de întreţinere a cimitirelor, în sensul că au rămas în vigoare aceleaşi contracre de prestări servicii încheiate în 2004”, se arată în raportul de audit. Cu alte cuvinte, activitatea firmelor care prestează servicii funerare s-a desfăşurat, la Constanţa, în afara legii.
Condiţii mai aspre pentru cei care vor să obţină avizul pentru desfăşurarea activităţii de servicii funerare
Odată cu aprobarea unui nou regulament, situaţia se va schimba, spun reprezentanţii actualei administraţii locale; noutăţi vor exista şi în ceea ce priveşte procedura de obţinere a avizului Consiliului Local Municipal pentru agenţii economici care desfăşoară activităţii de servicii funerare. Astfel, urmează ca societăţile de profil să depună la solicitarea acestui aviz documente prin care să demonstreze că au cel puţin 3 angajaţi (tanatopractor cu diplomă şi cu drept de a completa şi semna certificatul de îmbălsămare şi 2 angajaţi cu normă întreagă cu atribuţii în efectuarea transportului decedatului), dovada că prestatorul de servicii funerare nu are datorii la bugetul local, dovada că deţine spaţii conforme cu activităţile pe care le prestează, autoturisme omologate RAR, dovada deţinerii unui registru special de intrare-ieşire a produselor chimice folosite la îmbălsămare etc. Dacă aceste modificări vor fi aprobate, nu este exclus ca unele dintre firmele care au în prezent activitate în cele 6 cimitire din Constanţa să fie „trase pe dreapta”.
Vom reveni.
Alexandra CUCU
Citeşte şi:
IN ACEASTA IDEE TRE VERIFICAT SI SC UL FUNERAR CARE SPALA DECEDATI IN GARAJ.ASTA IN PARALEL CU RECLAMELE/BENERELE DE PE TOATE GARDURILE BISERICILOR DIN ORAS.AICI DACA AVETI CURAJ SA CAUTATI SC UL APARTINE LUI TEODOSIE.SI SI PT LEGALITATE CITI „ANGAJATI” ARE ACETA.NU MAI VB DE TAXELE SI IMPOZITELE CARE LE DA STATULUI ACEASTA.PT LE-GA-LI-ATE DACA II SEMNIFICATIV.ALTFEL II OK.CU SIGURATA NU SE VA ATINGE NIMENI DE EL.