Se va elabora un nou studiu privind calitatea aerului din municipiul Constanţa

0
279

Poluarea aerului reprezintă o problemă de mediu deosebit de importantă, prin complexitatea sa generând multiple provocări legate de gestionarea și atenuarea efectelor sale. În acest sens, Primăria Municipiului Constanța intenționează sa achiziționeze serviciul de „Elaborare a Studiului calitate a aerului în Municipiul Constanța și a Planului de calitate a aerului în Municipiul Constanța”.

Începând din anul 2008, supravegherea calităţii aerului în municipiul Constanţa s-a realizat prin măsurători continue, prin intermediul reţelei automate de monitorizare a calității aerului. Poluanţii monitorizaţi sunt cei reglementați de legislaţia română prin Legea calității aerului nr. 104/2011 care are ca scop protejarea sănătăţii umane şi a mediului față de efectele nocive ale poluării aerului și care impune valori limită pentru protecția sănătății umane și niveluri critice pentru protecția vegetației.

Precizăm că, recent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat licitația pentru extinderea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. Pe lângă licitație reprezentanții ministerului au făcut publică și o hartă prin care putem vedea care sunt cele mai poluate orașe din România. În dreptul orașului Constanța este afișat un indicativ de culoare roșie, cu descriere „rău”. Cu alte cuvinte calitatea aerului nu este una foarte bună.

Administrația locală din Constanța a elaborat un Plan de calitate a aerului în Municipiul Constanța pentru dioxid de azot si oxizi de azot (NO2/NOx), perioada 2020-2024, însă se pare că acum se dorește un studiu mai amănunțit și din aceste considerente, municipalitatea dorește determinarea valorii estimate a serviciului „Elaborare a Studiului de calitate a aerului în Municipiul Constanța și a Planului de calitate a aerului în Municipiul Constanța”. Consultarea de piață se va desfășura doar în sistem electronic, și orice persoană sau organizație interesată  poate transmite oferta de preț la adresa de mail proiecte@primaria-constanta.ro, până la data de 04.01.2021. Informațiile cu privire la rezultatul consultării vor fi publicate pe www.e-licitatie.ro.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.