Se vor construi stații de cercetare la Tulcea, Murighiol, Sulina, Sfântu Gheorghe și Chilia Veche

0
16
Port Tulcea. FOTO Alexandra VASILE
Port Tulcea. FOTO Alexandra VASILE

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina București sucursala Constanța are în vedere elaborarea de studii de evaluare adecvată pentru proiectul „Construire Staţii de cercetare – Super-site Delta Dunării”, în cadrul unui proiect major de infrastructură.

Obiectivul contractului este subordonat Proiectului Major DANUBIUS-RI care are scopul de a crea o infrastructură pan-Europeană de Cercetare distribuită, dedicată cercetării interdisciplinare în sisteme fluviu mare. În cadrul acestui proiect, Proiectul DANS are ca obiectiv specific implementarea componenței româneşti a proiectului DANUBIUS-RI, și anume: Hub – Murighiol şi Supersite-ul Delta Dunării.

În acest context, a apărut necesitatea Elaborării Studiilor de Evaluare Adecvată privind „Construire Staţii de cercetare – Super-site Delta Dunării”, în cadrul proiectului major de infrastructură „Centru Intenaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu – Mare: DANUBIUS-RI”, propuse a fi amplasate în intravilanul municipiului Tulcea, suburbia Tudor Vladimirescu, intravilanul comunei Murighiol, intravilanul oraşului Sulina, intravilanul localităţilor Sfântu Gheorghe și Chilia Veche – (judeţul Tulcea)”, respectiv obiectivul serviciilor contractate este obţinerea de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GEOECOMAR a Avizlor de Mediu pentru construcţia şi funcţionarea celor 5 (cinci) Staţii de cercetare aflate pe teritoriile siturilor Natura 2000 (Tulcea, Murighiol, Sulina, Sfântu Gheorghe și Chilia veche).

În mod sintetic parţile componente ale viitoarei infrastructuri de cercetare sunt următoarele: Hub, Centru de Date, Noduri de observaţie, Oficiu de Transfer Tehnologic și Supersite-uri.

Locaţiile staţiilor de cercetare în teren sunt șapte din care doar cinci fac obiectul prezentei achiziții: Tulcea, Murighiol, Sulina, Sfântu Gheorghe și Chilia Veche au fost selectate astfel încât să se asigure o bună funcţionare a Supersite-ului. Fiecare staţie de teren va avea arondate mai multe puncte de observaţie pentru colectare de date şi probe. Staţiile de teren vor fi amplasate în clădiri existente (Sulina) sau pe terenuri libere de construcţii, în cazul staţiilor amplasate la Murighiol Hub, Chilia Veche, Tulcea, Sf. Gheorghe, Jurilovca, Grindu.

Au fost obţinute, în numele consorţiului proiectului, concesiuni din partea fiecărei Primării din comunele Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Jurilovca, Grindu şi Primăriei Municipiului Tulcea pentru un teren în suprafaţă de 500 mp – 1500 mp şi a unui loc de acostare, pe o perioadă de 49-99 ani, pentru amplasarea staţiilor de cercetare teren şi a punctelor de observaţie arondate.

Concesiunile vor fi transferate autorităţii care se va ocupa de administrarea DANUBIUS-RI după construirea componentelor acestuia (DANUBIUS ERIC). Punctele de observaţie (52 buc.) se află amplasate pe teritoriul a 4 judeţe – Tulcea, Constanţa, Brăila şi Galaţi. Pentru amplasarea staţiei de teren de la Sulina, a fost încheiat un protocol cu Academia Română, în vederea utilizării unui spaţiu din Staţionarul acestei instituţii.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.