Secretarul de stat Răzvan Pîrjol: Voucherele de vacanță se vor acorda și în 2021

1
480
Vouchere de vacanță pentru bugetari. FOTO Cătălin SCHIPOR

Din cauza pandemiei de coronavirus, planurile de vacanță ale multor persoane au fost date peste cap. O situație aparte o reprezintă problema voucherele de vacanță, care expiră într-o anumită perioadă de timp, dar care îi ajută pe turiști și în același timp și agențiile de turism. Doar că, potrivit unor reprezentanți ai industriei, voucherele de vacanță ar urma să fie anulate în anul 2021. Cu toate acestea cei din Guvern susțin că în zilele următoare va apărea actul normativ prin care voucherele de vacanță se vor acorda și anul viitor.

Guvernul ar vrea să elimine anul viitor voucherele de vacanță pe care le acordă bugetarilor, ceea ce ar fi o nouă lovitură pentru cei din turism, care practic mai supraviețuiesc prin aceste tichete. Corina Martin, președinte de onoare al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România și proprietara unei agenții de turism, susține că în aceste momente mai multe zvonuri indică faptul că cei de la Guvern ar vrea să elimine voucherele de vacanță.

„Nu sunt decât zvonuri care provin din industria noastră, acolo unde se discută despre posibilitatea ca de la anul Guvernul să anuleze folosirea voucherelor de vacanță. Asta înseamnă că se reduce această cheltuială bugetară și este de așteptat să se întâmple acest lucru pentru că trece miza alegerilor din 6 decembrie, începe un an nou, vor fi restricții bugetare. Ceea ce ar însemna o lovitură grea pentru turismul românesc după toată această criză severă în care industria HoReCa este extrem de afectată. Dacă într-un an în care românii s-au întors către destinațiile românești venim cu o asemenea lovitură, practic eliminăm și ultima supapă de supraviețuire pentru operatorii din turism. Dacă și voucherele de vacanță vor fi eliminate lăsăm în aer turismul românesc. Sunt români care în acest moment au tichete de vacanță nefolosite și îi îndemn să le aducă către agențiile de turism tocmai pentru a folosi aceste tichete. Faptul că le aduc le va garanta folosința lor oricând în orice perioadă”, a precizat Corina Martin.

Cu toate acestea, Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, a menționat că nu se pune problema de o astfel de măsură și a precizat că în zilele ce urmează Guvernul va emite actul normativ privind alocarea voucherelor de vacanță și în anul 2021.

Aceasta este o poveste mai veche și nu știu de ce a apărut acest zvon tocmai acum. Eu vă spun că actul normativ este pe cale de realizare și va apărea zilele următoare. Pentru anul 2021 avem siguranța că aceste vouchere de vacanță vor fi. Știu că a fost o doleanță a celor din turism, pentru că s-a observat că impactul cauzat de pandemia de coronavirus a fost major, să putem să garantăm emiterea lor până în 2023, dar având în vedere situația economică incertă prin care trecem, tot ce pot să vă spun este că în următoarele zile veți vedea actul normativ”, a declarat pentru Focus Press, Emil Răzvan Pîrjol.

Constănțenii s-au bazat pe aceste tichete de vacanță

Voucherele de vacanță au fost folosite cu preponderență și de constănțeni, care au mers cu aceste tichete chiar și în Dobrogea. Acum cei mai mulți dintre ei merg cu aceste tichete către agenții pentru a fi siguri că le pot folosi și în anul următor.

Pentru constănțeni tichetele au contat enorm și au fost folosite câteva și în județ, dar și în Dobrogea. Am avut constănțeni care au venit să plătească servicii de cazare cu proceduri la Eforie la spa. Totodată, am avut și sejururi în Delta Dunării, practic aproape de casă. Deci constănțenii folosesc din plin aceste tichete de vacanță pentru că au această facilitate, se bucură de acest buget care le este alocat și desigur că ei se grăbesc să le folosească. Important este ca toți constănțenii să știe că ele pot fi fragmentate, nu trebuie cheiltuite o singură dată. Dacă ducem tichetele la o agenție putem să beneficiem de mai multe minisejururi cu condiția să fie cel puțin o noapte de cazare undeva”, a mai spus Corina Martin.

Ce trebuie să știți despre voucherele de vacanță

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Există 3 emitenți, Cheque Dejeuner, Sodexo și Edenred. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear. Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.

Conform OUG 35/2020, valabilitatea voucherelor de vacanță emise în perioada martie – decembrie 2019, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 mai 2021.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.