Giam Su Ovidiu Covaci, directorul tehnic al Federației Române de Qwan Ki Do, despre Tam The: “Constănţenii au marele avantaj că sunt la mare”

0
733

Tam The-ul pare să fie cheia spre o viață sănătoasă și împlinită, fiind metoda îmbrățișată de mulți români pentru a se relaxa, pentru a se simţi bine şi pentru a depăşi cumva toate presiunile la care sunt supuşi în vremurile actuale. Tam The-ul este un capitol din ceea ce înseamnă Qwan Ki Do.

Giam Su Ovidiu Covaci, vicepreședintele Federației Române de Arte Marțiale și directorul tehnic al Federației Române de Qwan Ki Do, ne-a împărtășit care sunt beneficiile Tam The și unde se poate practica, dar și cât de interesaţi sunt românii de artele marțiale. “Sănătatea este un capitol cât se poate de important pentru noi toți. Poate că pandemia de coronavirus a venit să ne atenţioneze cât este de importantă sănătatea. Tam The este dincolo de practica Qwan Ki Do. Tam The luat ca nişă este o variantă accesibilă pentru oricine doreşte să aibă o sănătate foarte bună”, a declarat Giam Su Ovidiu Covaci, posesor de centura Neagră 7 DANG, în cadrul unui interviu Focus Press.

Discutăm despre gimnastica psiho-corporală vietnameză care pune accentul pe reechilibrarea organismului şi a sănătăţii. Tam The-ul implică exerciţii de respiraţie care s-au dovedit eficiente în reducerea anxietăţii, depresiei, oboselii.  Exercițiile se pot practica oriunde și necesită doar puţină linişte şi dorinţa de a ne relaxa şi de a ne simţii bine. Înainte să apară o boală în plan fizic apare un dezechilibru în plan energetic. Dacă un anumit organ nu mai este alimentat corespunzător cu energie şi apare un deficit de energie, mai devreme sau mai târziu, acel organ va suferi o afecţiune medicală, susține Giam Su Ovidiu Covaci. Gimnastica psiho-coorporală vietnameză contribuie la sănătatea noastră atât la nivel fizic, prin echilibru energetic, cât și la o relaxare la nivel mental.

Despre Qwan Ki Do menționăm că se practică oficial în România din 1990. Sunt peste 40 de cluburi răspândite în toată România. Artele marţiale, după anii ’90, au avut o explozie ca număr de practicanţi. Sunt în jur de 30 de mii de practicanţi de arte marțiale în România. Qwan Ki Do are un număr destul de important. De 10 ani se organizează și stagii de Tam The. Astfel, uşile cluburilor sunt deschise pentru toţi cei care doresc să practice Qwan Ki Do și Tam The.

“De 40 de ani practic această artă marţială Qwan Ki Do”

Reporter: Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre activitatea pe care o desfăşuraţi.

Giam Su Ovidiu Covaci: De 40 de ani practic această artă marţială Qwan Ki Do. Qwan Ki Do este o disciplină care se află în Federaţia Română de Arte Marţiale, în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, din 1990. Tam The sau gimnastica energetică este un capitol din ceea ce înseamnă Qwan Ki Do.

“Tam ar presupune mentalul, The înseamnă corpul”

Rep.: Ce presupune mai exact Tam The?

Giam Su Ovidiu Covaci: Tam The, aşa cum spune maestrul fondator Pham Xuan Tong, este o practică pentru starea de bine. Această disciplină îi poate ajuta pe toţi cei care doresc să se simtă bine din toate punctele de vedere: mental, energetic şi fizic. Tam ar presupune mentalul -partea internă sau dacă vreţi în termenii chinezeşti partea Yin. The înseamnă corpul – partea fizică sau partea Yang din terminologia chineză. Totul pleacă de la un concept care spune că dacă mentalul este în ordine energia circulă armonios pe meridiane, iar corpul este sănătos. În cazul în care mentalul este perturbat energia nu va mai circula corespunzător pe meridiane şi corpul fizic va suferi anumite afecţiuni.

“Maestrul fondator a introdus tehnici de Qi Gong, tehnici cunoscute în toată Asia”

Rep.: Ce presupune gimnastica psiho-corporală şi cum ne ajută la reechilibrarea organismului şi a sănătăţii?

Giam Su Ovidiu Covaci: Acest termen de Tam The cuprinde o serie întreagă de tehnici. Avem o categorie de tehnici numite Tam The Taulu, nişte înlănţuiri de mişcări pe fondul unor relaxări cât mai profunde, care pleacă de la principiul că pe fondul relaxării energia circulă pe meridiane în sensul unei echilibrări energetice. Nu un exces de energie dă sănătate, ci un echilibru energetic corespunzător meridianelor. De aceea se încearcă o relaxare din punct de vedere mental şi fizic în aşa fel încât să se permită ca energia să circule armonios pe meridiane şi să se producă acel echilibru energetic de care avem nevoie pentru o bună sănătate fizică. Tam The Taolu reprezintă un capitol din acest termen mai vast Tam The. Maestrul fondator a introdus tehnici de Qi Gong, tehnici cunoscute în toată Asia. Sunt peste 1.000 de mişcări cuprinse în acest capitol Qi Gong. Maestrul fondator consideră aceste mişcări importante. Un alt capitol important este partea de tehnică de respiraţie, inclusiv pentru ceea ce înseamnă partea de relaxare. Partea de respiraţie, după ce ajungem să o stăpânim, va fi aplicată în acele înlănţuiri Tam The Taolu. Aceste înlănţuiri presupun mai multe faze. Sunt mai multe înlănţuiri. O singură înlănţuire la început, Lungul circuit al apei se numeşte, ar presupune minim 2 ani de practică. Se face o trecere de la o etapă la alta în funcţie de experienţa pe care o atingem. Se începe cu o parte fizică în sensul de a asimila mişcările şi de a conştientiza faptul că suntem într-un echilibru între cer şi pământ. Există faza a doua în care începem să ne concentrăm pe organe. Sunt mai multe fragmente şi fiecare fragment corespunde unui organ, plecând de la medicina tradiţională şi teoria celor cinci elemente. Ne concentrăm pe mişcare şi pe un organ. Apoi urmează faza în care pe fiecare fragment şi fiecărui organ, pe respiraţie, lucrăm un sunet. Sunetul care corespunde organului respectiv ajută la refacerea organului respectiv. De asemenea, introducem şi o culoare care corespunde fiecărui organ, totul etapizat, în aşa fel încât să putem face totul conştient într-o singură fază: sunet, culoare şi concentrare pe organe.

“Necesită doar puţină linişte şi dorinţa de a ne relaxa şi de a ne simţi bine”

Rep.: Unde putem să practicăm gimnastica psiho-corporală?

Giam Su Ovidiu Covaci:  Se poate practica oriunde dacă ne referim la un loc anume. De la mare până la munte. În pădure sau oriunde, doar să avem disponibilitatea fizică şi vremea să ne permită. Adică să nu avem un exces de frig, un exces de cald sau exces de vânt. Putem practica fără să ţinem cont de cluburile organizate unde se desfăşoară o activitate într-o sală de sport. Noi dacă reuşim să învăţăm aceste exerciţii le putem practica oriunde. Le putem practica şi acasă. Nu necesită un spaţiu foarte mare, ci necesită doar puţină linişte şi dorinţa de a ne relaxa şi de a ne simţi bine.

https://qwankido.ro/wp-content/uploads/2019/04/principii-540x700.jpg

“Pandemia a venit să amplifice acest stres”

Rep.: Concret, care ar fi beneficiile Tam The?

Giam Su Ovidiu Covaci: Acea stare de bine. Dacă din punct de vedere energetic corpul se află într-un echilibru corpul fizic va fi sănătos. Echilibrul energetic permite funcţionarea corespunzătoare a organismului. Baza este teoria celor cinci elemente în care fiecare organ îl influenţează pe un altul şi este influenţat la rândul său de funcţionarea altui organ. De aceea echilibrul energetic permite funcţionarea tuturor organelor în aşa fel încât să avem o sănătate în plan fizic. Faptul că noi pe timpul execuţiei încercăm să ne concentrăm pe o anumită idee, pe culoare, pe sunet, să ne concentrăm pe un organ se produce şi o relaxare şi din punct de vedere mental. Ştim cu toţii că stresul este cât se poate de mare. Nu era necesară pandemia ca să fie un stres suficient de mare. Pandemia a venit să amplifice acest stres. Faptul că ne concentrăm doar pe anumite subiecte reuşim să ne relaxăm şi mental. O altă fază de parcurs în practica acelor înlănţuiri presupune ca pe fiecare fragment să ne imaginăm elemente din natură. Un fragment înseamnă valul şi să încercăm să ne imaginăm valurile mării. Un fragment înseamnă cascada şi să ne imaginăm o cascadă. Atunci când ne imaginăm și încercăm cu toate simţurile să le vedem, să le simţim mirosul şi cu toate simţurile să fim prezenţi acolo, acest tip de practică duce la o detaşare de câteva momente şi o relaxare la nivel mental. Ceea ce urmărim noi este o sănătate atât la nivel fizic, prin echilibru energetic, cât şi o relaxare la nivel mental, prin modul în care lucrăm.

“Înainte să apară o boală în plan fizic apare un dezechilibru în plan energetic”

Rep.: Ce afecţiuni pot fi tratate cu Tam The?

Giam Su Ovidiu Covaci: Nu putem afirma asta pentru că nu este o practică medicală şi nu avem dreptul să spunem că se tratează anumite afecţiuni. Această practică ajută la procesul de vindecare, care bineînţeles trebuie să fie sub stricta supraveghere a unui medic, în plan energetic. Înainte să apară o boală în plan fizic apare un dezechilibru în plan energetic. Dacă un anumit organ nu mai este alimentat corespunzător cu energie şi apare un deficit de energie, mai devreme sau mai târziu, acel organ va suferi o afecţiune strict medicală analizând problema. Din punct de vedere energetic noi ajungem să echilibrăm funcţionarea organului respectiv, însă nu avem voie să afirmăm că noi vindecăm. Noi întreţinem. Sub stricta supraveghere a unui medic şi a unui tratament aplicat ajută, îmbunătăţeşte, favorizează vindecarea anumitor afecţiuni.

“Am repetat toate înlănţuirile pe care le ştim în acest moment, într-o sală de sport, respectând toate condiţiile impuse de autorităţi”

Rep.: Recent a avut loc şi stagiul internaţional de Tam The. Cum a decurs în contextul pandemic? Ce s-a schimbat?

Giam Su Ovidiu Covaci: S-a schimbat că nu am reuşit să avem prezenţa fizică a maestrului fondator. Dânsul, în condiţii normale, venea de trei ori pe an în România, pentru un stagiu de Qwan Ki DO, pentru un stagiu de gimnastică energetică şi pentru un stagiu de arme tradiţionale. Faptul că dânsul a fost blocat în Franţa, pentru că locuieşte în Franţa, situaţia este un pic mai complicată şi nu a mai putut pleca. Eu am desfăşurat, cu participanţii la stagiul, partea de tehnică, partea de mişcare. Am repetat toate înlănţuirile pe care le ştim în acest moment, într-o sală de sport, respectând toate condiţiile impuse de autorităţi. Stagiul s-a desfășurat cu purtarea măștii de protecţie, cu distanţare fizică, igienizare. Am realizat o videoconferinţă, prin Zoom, la care maestrul a participat şi ne-a detaliat câte ceva din cunoştinţele dânsului privind partea energetică, la partea de aplicabilitate a meridianelor, anumite variante de masaj pentru diferite afecţiuni. Este prima dată când am încercat această variantă şi suntem obligaţi să ne adaptăm situaţiei. Informaţia este cât se poate de importantă şi trebuie să ţinem legătura cu maestrul fondator tocmai pentru a ne mai îmbogăţii un pic din cunoştinţele pe care ni le-a transmis şi din generozitate ni le transmite în continuare.

“Partea feminină este mai interesată de ceea ce înseamnă Tam The”

Rep.: Cât de interesaţi sunt românii de Tam The şi Qwan Ki Do?

Giam Su Ovidiu Covaci: Qwan Ki Do se practică de circa 40 de ani în România, dar oficial din 1990. Sunt peste 40 de cluburi în România. Sunt în jur de 2.000 de practicanţi. Artele marţiale după cum ştim, după anii ’90, a avut o explozie ca număr de practicanţi. Sunt în jur de 30 de mii de practicanţi în România de arte marţiale. Qwan Ki Do are un număr destul de important. Sunt cluburi răspândite în toată ţara. Noi am început să organizăm stagii de Tam The mai de curând. De circa 10 ani am început să transmitem doritorilor, pentru că era cumva într-un circuit mai închis. Adică făceau Tam The doar instructorii, antrenorii. De circa 10 ani am deschis cumva uşile pentru toţi cei care doresc şi pot participa şi cei din afara practicanţilor de Qwan Ki Do. Vin persoane care vor să practice doar Tam The. S-au deschis cluburi în ţară pe lângă cluburi de Qwan Ki Do. Instructorii acelor cluburi au deschis şi cluburi de Tam The. Lumea este interesată. Este o anumită categorie de vârstă interesată, în general peste 35 -40 de ani. În general partea feminină este mai interesată de ceea ce înseamnă Tam The. Probabil că ajungem să conştientizăm că avem nevoie să lucrăm mai mult cu noi. Avem nevoie să ne cunoaştem. Avem nevoie de o metodă pentru a ne relaxa, pentru a ne simţi bine şi pentru a depăşi cumva toate presiunile la care suntem supuşi de vremurile actuale.

“Artele marţiale se desfăşoară în proporţie de 90 la sută în sălile şcolilor care ţin de Ministerul Educației şi majoritatea sălilor sunt închise”

Rep.: Ce ar trebui să ştie cei care vor să practice Qwan Ki Do sau Tam The? Care sunt paşii de urmat?

Giam Su Ovidiu Covaci: Cei care doresc să practice Qwan Ki Do ar trebui să se intereseze de un club unde se poate practica. Asta în condiţiile normale, pentru că a practica acum este foarte greu. Mai toate sălile sunt închise. În general artele marţiale se desfăşoară în proporţie de 90 la sută în sălile şcolilor care ţin de Ministerul Educației şi majoritatea sălilor sunt închise. Din păcate cluburile funcţionează într-un regim de avarie, cu antrenamente pe Zoom. Este minimul ce putem face tocmai pentru a păstra legătura cu practicanţii. Presupunem că se va termina şi această pandemie. Pe site-ul Qwan Ki Do România se pot găsi toate adresele cluburilor şi ale instructorilor care au cluburi şi au uşile deschise pentru doritori. Important este să aibă o sănătate cât de cât bună, mă refer la cei care vor să practice arte marţiale, pentru că nivelul de efort fizic este un pic diferit. Orice înscriere într-un club, indiferent de tipul de artă marţială, presupune şi o adeverinţă de la un medic de medicină sportivă care să ateste că sunteți apţi pentru efort fizic. Pentru partea de Tam The singura mică problemă este că dacă fizic nu contează care este nivelul, contează nivelul de sănătate psihică. Dacă există anumite afecţiuni psihice nu este tocmai indicat să se practice aşa ceva, pentru că un alt capitol din ceea ce înseamnă practica Tam The constituie şi meditaţia. Avem un tip de meditaţie accesibilă tuturor. Meditaţia activă ajută la partea de relaxare şi partea de sănătate. Persoanele cu anumite afecţiuni psihice grave nu pot practica Tam The, pentru că meditaţia poate amplifica sau poate genera probleme suplimentare. În cadrul cluburilor în care se practică şi Qwan Ki Do se pot desfăşura antrenamente pentru toţi cei care doresc să practice Tam The și să se simtă bine.

“Noi în fiecare an, vara, la sfârşitul lunii iulie, facem un stagiu de Tam The în Venus”

Rep.: În încheiere vă rog să transmiteţi un mesaj pentru constănţeni şi toţi cei care ne privesc şi vor să ştie cât mai multe despre zona aceasta.

Giam Su Ovidiu Covaci: În Constanţa avem câţiva instructori vechi. Unul dintre dânşii este foarte vechi. Mă refer la Paul Constantin Cojocaru, cel care (plecând de la antrenamentele de Qwan Ki Do) a ajuns să găsească metoda 3C pentru copiii cu autism și care din câte ştiu a dat şi dă rezultate foarte bune. Dânsul este şi un foarte vechi practicant de Tam The şi cunoaşte foarte multe din ceea ce înseamnă Tam The şi poate să ghideze pe oricine este interesat. Mai sunt încă 2-3 instructori în zona Constanţei. Aşa că oricine doreşte se poate înscrie în cluburile de acolo. Noi în fiecare an, vara, la sfârşitul lunii iulie, facem un stagiu în Venus. Acolo se practică, pe lângă Qwan Ki Do, Tam The. Un stagiu de o săptămână. Toţi cei din zona Constanţei care doresc să vadă ce înseamnă Tam The pot participa. Constănţenii au marele avantaj că sunt la mare. Marea ajută cu atât mai mult la partea de relaxare, la partea de practică a Tam The. Noi venim la mare cu drag pentru a practica aceste exerciţii de Tam The. Nu pot decât să le transmit să încerce dacă vor să se simtă bine şi dacă vor să aibă o stare de sănătate fizică şi mentală cât se poate de bună. Sănătatea, după cum vedem, este un capitol cât se poate de important. Poate pandemia a venit să ne atenţioneze cât este de importantă sănătatea. De aceea Tam The este dincolo de practica Qwan Ki Do, care este un pic mai complex. Luat ca nişă, Tam The este o variantă accesibilă pentru oricine doreşte să aibă o sănătate foarte bună.

Rep.: Vă mulţumim foarte mult.

Giam Su Ovidiu Covaci: Eu vă mulţumesc pentru invitaţie şi vă doresc tuturor multă sănătate.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.