Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată la standarde europene. Dr. Cîrstoveanu: “Constanța este centru universitar”

0
1607

Copiii din Constanța au o șansă mare la viață! O secție de Terapie Intensivă Neonatală modernă este gata să își primească micuții pacienți. Asociația Dăruiește Aripi a reușit să facă minuni în Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” din Contanța. Dr. Cătălin Cîrstoveanu, îngerul copiilor, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, a fost mentorul acestui proiect, iar rezultatele se văd după mai bine de șase ani de implicare și muncă asiduă. Secția de Terapie Intensivă Neonatală și a Compartimentului de prematuri din Constanța va fi deschisă pe 21 septembrie, a anunțat dr. Cătălin Cîrstoveanu. Asociația Dăruiește Aripi a construit o secție modernă, mare, cu locuri suficiente: 22 de locuri pentru Terapie Intensivă și 10 locuri pentru prematuri.

Publicată de Daruieste Aripi pe Sâmbătă, 12 septembrie 2020

Constanța este centru universitar, punctul central al sud-estului țării, însă mortalitatea infantilă este foarte mare în această zonă și asta pentru că aici nu existau locuri în spital unde să fie primiți prematurii, potrivit medicului Cîrstoveanu. “Sunt convins că în primul an vom asista la statistici mult îmbunătățite”, a declarat dr. Cătălin Cîrstoveanu. Această secție a fost dotată la standarde europene, costurile echipamentelor ridicându-se la aproximativ 4 milione de euro, fondurile provenind de la Consiliul Județean Constanța. Medicul Cîrstoveanu a venit la Constanța să evalueze situația și să ajute la la montarea monitoarelor, incubatoarelor și a tuturor echipamentelor necesare desfășurării unui act medical de calitate. Cadrele medicale din Constanța vor monitoriza non-stop evoluția micuților pacienți.

sursa foto: Alina Pătrăhău

Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți și Compartimentul de Prematuri va funcționa la etajul VIII. “Ne pregătim să mutăm copiii în secția nouă de Terapie Intensivă nou-născuți de la Constanța. Secția a fost inaugurată anul trecut. De atunci așteptăm sosirea echipamentelor. Criza de coronavirus ne-a încurcat puțin și suntem puțin dați peste cap cu timpul, dar iată că suntem pe ultima sută de metri cu achiziția tuturor echipamentelor pe care Consiliul Județean Constanța le-a luat pentru această secție pe care noi am construit-o. Fiecare salon are un număr și un nume“, a declarat Alina Pătrăhău, CEO, Fondator și fundraiser al Asociației Dăruiește Aripi.

Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța este singura secție care îngrijește, în regim de Terapie Intensivă, copiii născuți prematur sau cu afecțiuni medicale din zona de Sud-Est a României.

Niciodată în istoria Spitalului Județean Constanța, construit în 1968, nu a fost creată o structură modernă care să funcționeze ca Secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți și Compartiment de Prematuri. Noua secție are o suprafață de 800 mp, o capacitate totală de până la 26 de locuri și este dotată cu echipamente medicale de ultimă generație.

Peste 1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematuri sunt tratați anual în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean Constanța. “Spațiile existente erau insuficiente și improprii, incubatoarele erau înghesuite pe holuri și în sala de nașteri, aparatura era depășită. Echipamentele medicale erau puține, vechi și suprautilizate, climatizarea era rudimentară, iar condițiile de sterilitate nu permiteau tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală făcea eforturi uriașe să îngrijească acest număr mare de pacienți și să preia urgențele“, anunțau reprezentanții Asociației Dăruiește Aripi în 2019.

Statisticile arată că mortalitatea infantilă în regiunea Sud-Est era cea mai mare din țară. Cifra trecea de 10% și era mai mare decât media din România și de 3 ori mai mare decât media europeană. Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. “Recent, spitalele din Tulcea și Medgidia au anunțat închiderea secțiilor de pediatrie și neonatologie și transferul tuturor copiilor cu afecțiuni medicale către spitalul din Constanța. Opt paturi de Terapie Intensivă nou-născuți erau evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică“, conform reprezentanților Asociației Dăruiește Aripi.

Construită după cele mai stricte norme medicale internaționale și inspirată după cea mai bună secție omoloagă din lume – cea din Spitalul Universitar Iowa / SUA – noua secție de la Marie Curie a fost model și reper pentru construirea Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți amenajată la Constanța.

Ne dorim ca toți copiii internați în secție să primească cele mai bune tratamente și să aibă parte de cele mai bune condiții pentru a avea o șansă în plus să fie salvați, să crească mari și sănătoși“, susțin reprezentanții Asociației Dăruiește Aripi care vor continua susținerea secției cât timp va fi necesar, în scopul de a salva cât mai mulți bebeluși bolnavi.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.