Secţii de votare pentru cetăţenii ruşi, pe 1 iulie, la Ambasada Rusiei de la Bucureşti şi Consulatul din Constanţa

0
946

La Ambasada Rusiei la Bucureşti şi Consulatul General din Constanţa vor fi organizate, pe 1 iulie, secţii de votare pentru votul general privind aprobarea modificărilor la Constituţia Federaţiei Ruse.

Noua ediţie a Legii fundamentale a acestei ţări va include prevederi conform cărora “Federaţia Rusă este succesorul de drept al URSS pe teritoriul său… păstrând memoria strămoşilor, care ne-au transmis idealuri şi credinţă în Dumnezeu, precum şi continuitatea în dezvoltarea statului rus, recunoaşte unitatea statală stabilită istoric… cinsteşte memoria apărătorii Patriei, asigură protecţia memoriei istorice”.

Modificările se referă la garanţiile sociale, inclusiv indexarea obligatorie a pensiilor cel puţin o dată pe an, asigurarea asistenţei medicale de calitate, salariul minim nu va fi mai mic decât valoarea sumei minime de existenţă a populaţiei apte de muncă, fiind menţionate articole despre protecţia familiei, a maternităţii, a paternităţii şi a copilăriei.

Noua Constituţie a Rusiei va conţine şi apărarea instituţiei căsătoriei ca a uniunii bărbatului şi femeii, dezvoltarea condiţiilor pentru creşterea şi educarea decentă a copiilor în familie, precum şi pentru exercitarea de către copiii adulţi a responsabilităţii de a avea grijă de părinţi, iar asigurarea implementării unei politici de stat unificate, orientate social în domeniul păstrării valorilor familiale tradiţionale va fi încredinţată Guvernului.

Pentru candidaţii la funcţia de preşedinte şi pentru majoritatea altor funcţii guvernamentale superioare (înalţi oficiali ai Federaţiei Ruse, şefi ai autorităţilor federale ale statului, preşedintele Federaţiei Ruse, senatori, deputaţi ai Dumei de Stat, Avocatul Poporului, preşedintele Guvernului, adjuncţii săi, miniştrii federali, alţi şefi ai organelor executive federale, judecători, procurori) se va introduce obligaţia de a nu avea cetăţenie străină şi conturi bancare în străinătate.

O altă modificare este că preşedinte poate deveni o persoană care locuieşte permanent în Federaţia Rusă timp de cel puţin 25 de ani, va avea dreptul la două termene de câte 6 ani, iar actualului preşedinte i se acordă dreptul de a candida din nou, în conformitate cu prevederile tranzitorii, susține Ambasada Rusiei.

Modificările extind competenţele camerelor Parlamentului. Şeful Guvernului va fi numit de preşedintele Federaţiei Ruse, dar numai după aprobarea candidaturii sale de către Duma de Stat.

Ambasada menţionează că în noua formă a Legii fundamentale a acestei ţări sunt confirmate prevederile constituţionale privind respectarea de către Federaţia Rusă a obligaţiilor sale conform dreptului internaţional, care sunt cuprinse în tratatele interstatale ratificate.

Noua ediţie a articolului 67 prevede că acţiunile care vizează înstrăinarea unei părţi a teritoriului Federaţiei Ruse, precum şi apelurile la astfel de acţiuni nu sunt permise. În conformitate cu modificările propuse, Federaţia Rusă oferă sprijin compatrioţilor care locuiesc în străinătate în exercitarea drepturilor lor, asigurarea protecţiei intereselor lor şi păstrarea identităţii culturale ruse la nivel naţional“, potrivit Ambasadei de la Bucureşti.

Ambasada rusă indică şi faptul că modificările subliniază rolul culturii drept patrimoniu unic al poporului multinaţional al Rusiei, care este susţinut şi protejat de stat.

Limba rusă, care are statutul de limbă de stat pe întreg teritoriul ţării, a primit un sprijin suplimentar: ea va fi caracterizată drept limba ‘naţiunii formatoare de statalitate, care face parte din uniunea multietnică a popoarelor egale în drepturi ale Federaţiei Ruse’. Ca şi în prezent, republicile vor avea dreptul să-şi stabilească propriile limbi de stat, care sunt folosite împreună cu limba de stat a Federaţiei Ruse. Pentru toate popoarele care locuiesc pe teritoriul Rusiei, statul va garanta dreptul păstrării limbilor lor materne, creând condiţii pentru studierea şi dezvoltarea acestora“, anunță Ambasada Rusiei de la Bucureşti.

Informaţiile privind adresa secţiilor de votare şi programul acestora pot fi accesate aici și aici.

Ambasada Rusiei în Moldova va înființa două secţii de votare pentru cetăţenii ruşi, pe 1 iulie, la Chișinău și la Tiraspol

Cetățenii ruși aflați pe teritoriul Republicii Moldova vor avea posibilitatea să voteze la rerferendumul organizat pe data de 1 iulie 2020, privind aprobarea modificărilor la Constituţia Federaţiei Ruse. Ambasada Rusiei la Chișinău anunță că la dispoziția alegătorilor vor fi puse două secții de vot, una la Chișinău și a doua în stâga Nistrului, la Tiraspol.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a înființat două secții de votare, care se vor deschide la data de 1 iulie 2020 între orele 08:00 și 20:00, la Chișinău și Tiraspol:

O secție de votare va fi înființată la secția consulară a Ambasadei Federației Ruse, pe adresa mun. Chișinău, b-dul Ștefan cel Mare 153. Telefon pentru informații: +373 (22) 23-49-42 (până la 1 iulie), +373 (22) 22-62-42 (1 iulie).

A doua secție de votare va fi amenajată în incinta Bisericii Sfântul Andrei, din Tiraspol, la adresa or. Tiraspol, st. Liebknecht 159. Telefon pentru informații: +71037353385537 (până la 1 iulie), +71037353397124 (1 iulie).

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, pentru a putea vota, cetățenii ruși trebuie să dețină un pașaport valabil sau un certificat de revenire în Federația Rusă. De asemenea, cei care vor să participe la referendum, sunt îndemnați să vină echipați cu măști și mănuși și să respecte distanța socială.

Vladimir Putin a anunţat, în ianuarie, că Rusia va schimba Constituţia din 1993, iniţiativa fiind în mare măsură văzută ca o pregătire a terenului pentru după 2024, anul în care se termina al patrulea şi ultimul său mandat prezidenţial.

Aceste amendamente constituţionale au fost adoptate în unanimitate de deputaţi în prima lectură, dar Vladimir Putin a înaintat alte 24 de pagini de amendamente înainte de a doua lectură, cea mai importantă, prevăzută la 10 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.