Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, trimis în judecată pentru demiterea celor doi directori din cadrul instituției, în 2019

0
314

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a fost trimis în judecată de procurori  pentru abuz în serviciu, după demiterea a doi directori din cadrul instituției. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3- București urmează să trimită, săptămâna ceasta, dosarul în instanță, prin rechizitoriu. Prima etapă va fi verificarea legalității materialului probator în cameră preliminară.

Președintele AEP,Constantin Mitulețu-Buică, a fost deferit justiției fiind acuzat de demiterea abuzivă, în 2019, a doi directori, Gabriel Saucă – fost director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, şi Cristian Petraru – șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale.

Totodată, în sarcina lui Buică s-a reținut și blocarea mai multor posturi din cadrul AEP, fără a organiza concursuri pentru ocuparea lor, deși, potrivit legii, era de datoria lui să le organizeze. Cazul posturilor blocate a fost semnalat și într-un raport al Curții de Conturi.

Mitulețu Buică a declarat, la un moment dat, că nu i-a demis pe cei doi directori, ci doar i-a sancționat disciplinar.

„Am fost pus sub acuzare pentru acordarea a două sancțiuni disciplinare cu avertisment. Eu nu i-am concediat pe cei doi, ci au demisionat inițial după sancționare, apoi le-am aprobat plecarea cu acordul părților, pe cale amiabilă. I-am avertizat pentru că au părăsit serviciul, am constatat că nu sunt de găsit în instituție. Nu aș avea de ce să demisionez. Ar fi haos în tot sistemul administrativ dacă trebuie să pleci pentru avertismente date subordonaților. Vom vedea care e calea de urmat, vom vedea dacă se va ajunge la un proces în instanță. Dosarul a fost deschis în 2019, în urma plângerii celor doi”, a declarat Mitulețu-Buică în luna martie, când a fost pus oficial sub acuzare.

La finalul lunii iulie 2019, liberalii, aflați la momentul acela în opoziție, au reclamat „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directorii din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.