Primăria Constanţa plăteşte mai mulți bani din bugetul local pentru reabilitarea Liceului Sportiv, după ce firma contractată a părăsit şantierul: daune de peste 5 milioane de lei

0
310

Primarul Vergil Chițac solicită consilierilor locali să aprobe, vineri, 26 noiembrie a.c., modificarea hotărârii prin care a fost aprobat proiectul tehnic, devizul general și principalii indicatori tehnico-economici aferenți reabilitării Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“. Primăria va plăti din bugetul local peste 1 milion de lei, dacă nu mai apar probleme.

În 2018, la Liceul cu Program Sportiv din Constanța au început lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii şcolare, dar după aproximativ un an firma care le executa, Hidro Salt B 92, a dat bir cu fugiții. Abia în 2021 s-a găsit un nou constructor care să finalizeze proiectul, asocierea de firme Nemar Edil General (lider) – Nemar Edil Construct. Aceasta va primi 8.355.050,07 lei, fără TVA. 

Vineri, 26 noiembrie a.c., consilierii locali vor vota modificarea devizului general al lucrărilor de reabilitare și modernizare a unității de învățământ, noua valoare estimată a investiției fiind de 11.669.071,96 lei, TVA inclus, din care 1.085.623,38 lei de la bugetul local. Cheltuielile neeligibile au crescut deoarece din Programul Național de Dezvoltare Locală nu se finanțează studiile, documentele pentru obținerea avizelor, expertize tehnice etc., iar acestea au trebuit să fie refăcute după ce Hidro Salt B 92 a părăsit șantierul.

Societatea comercială din Capitală a fost dată în judecată de către Primăria Constanța, care are pretenții în urma nefinalizării contractului, primul termen fiind stabilit în data de 17 ianuarie 2022.

Administrația locală cere magistraților Curții de Apel să oblige Hidro Salt B 92 la plata a 5.063.709 lei, cu titlu de prejudiciu, rezultat din executarea incompletă şi necorespunzătoare a Contractului nr. 155474/06.12.2017, ce avea ca obiect „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru, Constanţa“.

În plus, Primăria cere contravaloarea penalităţilor în cuantum de 0,03% pe zi de întârziere, conform art. 14 din Contract, de la momentul la care pârâta a fost în întârziere cu efectuarea lucrărilor şi până la momentul rezilierii contractului, procent ce va fi calculat raportat Ia valoarea lucrărilor executate cu întârziere. Dar și dobânda legală penalizatoare, calculată de la momentul rezilierii contractului şi pâna la momentul plăţii efective a sumei de peste 5 milioane de lei.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.