Circa 700 de filtre rutiere au avut loc pe drumurile din Constanța în luna octombrie 2024, fiind înregistrate 174 de infracțiuni pe drumurile publice. De asemenea, 512 șoferi au fost scoși din trafic pentru că reprezentau un pericol, au fost reținute permise de conducere și au fost aplicate 291 de sancțiuni contravenționale pentru defecțiuni tehnice. Două persoane au fost arestate preventiv și una plasată sub control judiciar ca urmare a comiterii unor infracțiuni la regimul rutier, după cum ne-a declarat George Munteanu, șeful Serviciului Siguranță Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța. În rândurile de mai jos puteți afla cine a fost arestat.
„În perioada la care facem referire, polițiștii rutieri au acționat permanent pentru ca toți participații la trafic să fie în siguranță. Serviciul de Siguranță Rutieră, împreună cu celelalte structuri de Poliție Rutieră din județ au desfășurat peste 80 de acțiuni, ce au avut ca obiect limitarea excesului de viteză, depistarea și luarea măsurilor legale față de șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, verificarea stării tehnice a autovehiculelor și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave. În acest context, polițiștii rutieri au constatat 174 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, 39 dintre acestea fiind de conducere sub influența alcoolului și 15 pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. Au scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 512 conducători auto, față de care s-a luat măsura reținerii permisului de conducere: 21 pentru conducerea sub influența alcoolului în regim contravențional, 186 dintre acestea fiind reținute în vederea suspendării pentru depășirea limitei legale de viteză“, a spus George Munteanu, șeful Serviciului Siguranță Rutieră din cadrul IPJ Constanța.
Aici amintim faptul că, pe 19 octombrie, polițiștii Serviciului Siguranță Rutieră au depistat un bărbat pe autostrada A4, care conducea un autoturism cu viteza de 226 km/h.
Ulterior, în data de 30 octombrie, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au depistat un alt bărbat care a condus pe DN 39, în localitatea Eforie, aparatul radar înregistrându-l cu o viteză de 142 km/h, pe un tronson unde viteza maximă admisă era de 50 km/h.
În acest ultim caz, permisul de conducere a fost reținut pe o perioadă de 120 de zile.
„În același context au fost aplicate 291 de sancțiuni contravenționale pentru defecțiuni tehnice. În cazul a 80 dintre autovehiculele oprite, li s-au reținut certificatul de înmatriculare până la remedierea problemelor constatate. Sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, polițiștii Serviciului Siguranță Rutieră au dispus trei măsuri preventive de reținere. Ulterior, în cazul a două dintre acestea, s-a luat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, iar în cea de-a treia situație s-a luat măsura controlului judiciar. Conducătorii auto sunt inculpați pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului, conducere sub influența alcoolului sau, după caz, a substanțelor psihoactive“, a mai spus George Munteanu.
Cine a fost arestat
Este vorba despre accidentul rutier mortal de pe DN 38. În concret, în cauză s-a reținut că, în data de 16.10.2024, ora 00.22, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, inculpatul Costel Rogoza a condus un autoturism dinspre orașul Techirghiol către localitatea Agigea, iar când a ajuns la Km 1 + 200 metri, din cauza neatenției în conducere și a neadaptării vitezei la condițiile de drum, a acroșat cu partea frontală a autovehiculului partea din spate a unui alt autoturism, condus pe același sens de mers de către victima M.M., ce redusese viteza de deplasare, întrucât din sens opus se deplasa un autovehicul ce efectua un transport agabaritic. În urma coliziunii, autoturismul condus de inculpat a părăsit carosabilul prin partea dreaptă a sensului deplasării, iar cel condus de către victima M.M. s-a răsucit pe carosabil și a pătruns pe sensul opus de mers, unde a fost acroșat de partea frontală a capului tractor ce efectua transportul agabaritic.
În urma accidentului rutier a rezultat decesul, la fața locului, al conducătoarei auto M.M. și al ocupantei locului din dreapta-față din autoturismul condus de aceasta, victima I.A.S., precum și avarierea celor trei autovehicule implicate.
După producerea evenimentului, inculpatul R.C. a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, inculpatului i-au fost prelevate două probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, la orele 1.55 și 2.55, rezultatele fiind de 2,51 g/l alcool pur în sânge, respectiv 2,19 g/l alcool pur în sânge.
S-a reținut că inculpatul nu se află la primul conflict cu legea penală, întrucât prin rechizitoriul procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, din data de 16.10.2024, s-a dispus trimiterea sa în judecată pentru săvârșirea, la datele de 30.07.2024 și 1.08.2024, a infracțiunilor de violență în familie, distrugere și încălcarea ordinului de protecție provizoriu. Bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Liliana BELCIUG