Și profesorii vor să iasă în stradă din cauza înghețării salariilor

0
322

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ vor să organizeze acțiuni de protest dacă Guvernul nu este de acord cu majorarea salariilor angajaţilor din Învăţământ și include această măsură în Legea Bugetului pe 2021.

Organizaţia sindicală solicită Guvernului să reevalueze decizia de îngheţare a salariilor în sistemul de învăţământ şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din Educaţie. F.S.E. „SPIRU HARET“ susține că, în România, cadrele didactice câştigă, în medie, cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte, însă, să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajaţii din sistem au fost aruncaţi în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulţinaţionale, unde angajaţii au trecut la telemuncă, însă nimeni nu arată că acei salariaţi au primit laptopuri ca să-şi poată desfăşura activitatea de acasă, au fost instruiţi în regim de urgenţă, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, pentru care trebuie apreciaţi. Să înveţe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că şi acum foarte mulţi copii sunt privaţi de dreptul la educaţie din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activităţi“, a declarat Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“.

Mai mult, organizaţia sindicală susţine că din 1 septembrie 2020, potrivit O.U.G. 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost, însă, amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toţi salariaţii din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a salariilor cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018..

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condiţiile în care în Învăţământ nu se acordă alte sporuri pentru condiţii periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.