Spitalul Orășenesc Hârșova a reușit, datorită unei echipe inimoase, să aducă o serie de noutăți în peisajul medical românesc, respectiv în Radiologie. Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, inaugurat vineri, 15 aprilie a.c., în prezența unor nume sonore din medicina românească, dispune de o dotare de vârf, unică în România, care ajută în stabilirea unui diagnostic precis și efectuarea unui tratament adecvat. Deşi sistemul sanitar de stat este deficitar în ceea ce priveşte dotarea, iată că Spitalul Orășenesc Hârșova este deschizător de drumuri în Radiologie.
Profesorul univ. dr. Mircea Beuran, fost ministru al Sănătății în guvernul Adrian Năstase și medic șef al Clinicii de Chirurgie, Secție II a Spitalului Floreasca din București, face apel la Societatea de Radiologie din România să includă stagii de practică pentru studenții de la Medicină pe echipamentele unice ale Laboratorului integrat de Radiologie și Imagistică Medicală de la Hârșova. Chirurgul Beuran susține că progresul vine din cercetare și poate să înceapă la Hârșova.
„Este un Laborator integrat de Radiologie, are specialitățile radiologice care permit punerea unui diagnostic de mare acuratețe, care ajută prin aparatul de mamografie și ecografie la o precizie foarte mare, care va ajuta atât anatomopatologul, cât și chirurgul la un diagnostic anatomopatologic, evidențiind foarte clar leziunea malignă sau benignă. Dacă ai datele necesare, poți să faci o puncție și să lucrezi produsul acesta într-un Laborator de Anatomie Patologică și să ai un examen histopatologic. În clipa aceea, chirurgul are o altă viziune asupra leziunii. Piesa întreagă, lucrată de anatomopatolog, poate să ajute oncologul pentru o terapie oncologică foarte eficientă„, a declarat prof. univ. dr. Mircea Beuran, la inaugurarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Orășenesc Hârșova.
Vor veni pacienții de la București la Hârșova? Renumitul chirurg a dorit să accentueze faptul că la Hârșova: „Este un echipament unic aici, lucrul acesta ajută în primul rând pacientul, în al doilea rând echipa de medici, care și ea are nevoie să se formeze pe acest echipament și în al treilea rând trebuie luat în discuție de către Societatea de Radiologie, de către Disciplina de Radiologie, să se poată executa anumite stagii pe aceste echipamente. Progresul vine din cercetare, care poate să înceapă aici, având aceste echipamente unice și performante. Multiplicarea cunoștințelor se face prin învățământ”.
„Cred că este nevoie să se multiplice exemplul. Ei sunt unici acum”
După maturizarea echipei de medici de toate specialitățile și rezultatele obținute după o anumită perioadă, Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală de la Hârșova poate să fie promovat ca un centru. La Hârșova există primul CT autorizat CNCAN pe proiectele COVID din județul Constanța, dar și alte echipamente medicale de top achiziționate cu fonduri europene.
„Un centru care probabil își va câștiga un anumit renume. Lucrul acesta poate fi un beneficiu într-un anumit areal de un anumit sector, iar în viitor să devină o bază de învățare pentru întreaga țară. Este un exemplu unic la ora actuală. L-am văzut aici pe medicul Mihai Lesaru, un medic foarte bun și apreciat în domeniul Radiologiei, în domeniul Senologiei și calitatea muncii dânsului se regăsește în rezultate foarte bune de către chirurgi, oncologi. Având o discuție cu dumnealui, este o alonjă către disciplina de Radiologie, Societatea de Radiologie, ne interesează și bolnavul, dar și să pregătim medicii pe echipamente performante. Nu trebuie să plecăm de la poziția Hârșova, un oraș mic. Niște oameni au sfințit acest loc, să-l dăm ca exemplu. Cred că este nevoie să se multiplice exemplul. Ei sunt unici acum”, a explicat prof.univ.dr. Mircea Beuran.
Continuă investițiile la Spitalul Orășenesc Hârșova
Rapid și impetuos s-au dezvoltat și celelalte servicii ale spitalului, sporindu-i acestuia prestigiul și independența, dar investițiile nu se opresc aici. Economistul Bogdan Andrei Zidaru, managerul Spitalului Orășenesc Hârșova recunoaște că au fost depuse proiecte peste proiecte, pentru a accesa fonduri europene, iar acum se văd roadele muncii din ultimii doi ani pandemici.
„Orice investiție la Spitalul Orășenesc Hârșova era necesară. Prima etapă am finalizat-o, pe parte de imagistică. Dar urmează alte achiziții. Suntem în faza procedurilor de achiziție pentru aparate de ventilație, monitoare, defibrilatoare. Urmează laboratorul de analize medicale, pe care l-am recuperat anul trecut, după o externalizare de 18 ani. L-am dotat cu aparatură în comodat, iar acum dorim să achiziționăm aparatură nouă, pentru a putea să încheiem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru o valoare mai mare. Pe partea de Imagistică suntem unicați în țară. Mamograful este singurul din România. Am făcut aceste investiții pentru beneficiul pacienților noștri. Aceștia trebuie să ia în considerare însă că trebuie să fie asigurați, în caz contrar vor achita contravaloarea investigațiilor”, a afirmat managerul Bogdan Andrei Zidaru.
Fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Constanța, ș.l. dr. Cătălin Grasa, a participat vineri la evenimentul fericit pentru lumea medicală dobrogeană, pentru că au dat roade eforturile făcute de managerul și echipa Spitalului Orășenesc Hârșova, un spital relativ mic, dar cu oameni inimoși, care au demonstrat că prin fonduri europene s-au putut achiziționa echipamente ultraperformante: „Din câte am înțeles ar fi singurul în țară, un mamograf performant, un ecograf cu posibilități de investigații foarte bune pentru sân. Ambele echipamente sunt în mâinile dr. Alexandru Gavrilă, care are și supraspecializare în Senologie, și care are o colaborare de jumătate de normă și la Spitalul Județean Constanța, la Policlinica Nr. 2. Este un exemplu pentru alte spitale, relativ mici, care își doresc și pot să acceseze astfel de fonduri. Vrem să facem performanță? Bani europeni sunt și se poate face performanță. Surprize plăcute va avea și Spitalul Județean, tot în zona de Imagistică”.
Alexandra VASILE
Citește și: