Spitalul modular ne costă cu aproape 35 de milioane de lei mai mult: fondurile vor fi asigurate din bugetul local

0
446

Consilierii locali constănțeni au aprobat Studiul de fezabilitate pentru spitalul modular ce va fi amenajat în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Valoarea investiției a ajuns la peste 51,6 milioane de lei, inclusiv TVA.

Potrivit administrației locale, spitalul modular este necesar din cauza forței majore în care se află Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cauzată de incendiul de la începutul lunii octombrie 2021, pentru gestionarea cazurilor de COVID-19, dar și alte boli infecțioase.

În plus, din cauza noilor standarde sanitare, după ce va fi reabilitat în totalitate, Spitalul de Boli Infecțioase va funcționa cu un număr de doar 88 de paturi, comparativ cu cele 166 anterioare.

Astfel, prin deschiderea spitalului din containere se va suplimenta numărul de paturi, la standarde actuale, cu circuite funcționale specifice patologiei de boli infecțioase. Acesta va avea 42 de paturi de spitalizare continuă și zece de terapie intensivă.

„Miercuri, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici – studiul de fezabilitate pentru Spitalul Modular. Acesta va avea 42 de paturi de spitalizare continuă, Ministerul Fondurilor Europene a acceptat să nu mai fie doar de zi. Plus zece paturi la ATI și imagistică: RMN și computer tomograf.

Pe baza studiului de fezabilitate se va elabora caietul de sarcini și vom demara licitația pentru proiectare și construire. Până la sfârșitul anului vom avea spital modular în curtea Spitalului de Boli Infecțioase.

Valoarea investiției este de 51 de milioane de lei, pentru că au crescut prețurile: avem 16 milioane fonduri europene, iar restul din bugetul local. Este necesar acest efort bugetar: la finalul lunii iulie a.c. vom avea rectificare bugetară și vom prevede acești bani.

Spitalul modular este necesar deoarece va fi pentru tratarea tuturor bolilor infecțioase, nu doar pentru COVID-19. În plus, nu știm cum va evolua COVID, apar în continuare tulpini noi, acum sunt 70.000 de cazuri pe zi, în Franța.

Iar după ce s-a închis Spitalul de Infecțioase, odată redeschis acesta nu mai poate avea același număr de paturi. Pentru că trebuie să respecte noile standarde, deci este nevoie de paturile de la modular.

Este un efort bugetar, dar trebuie să ni-l asumăm. E păcat și de echipa medicală pentru că, înainte de tragedia din 1 octombrie, pe toți indicatorii Spitalul de Boli Infecțioase Constanța era cel mai eficient din România“, a declarat primarul Vergil Chițac.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.