Tătaru, despre adeverințele necesare la începutul școlii: Prioritare sunt cele pentru copiii cu boli cronice

0
844
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. FOTO Cătălin SCHIPOR

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, referitor la adeverințele medicale necesare la începutul noului an școlar, că prioritară este eliberarea adeverințelor pentru elevii cu patologii cronice, pentru ca aceștia să poată opta în timp util pentru învățământ online sau prezența fizică la școală.

Aceste adeverințe le avem an de an, dar suntem într-un context pandemic și trebuie judecat un pic altfel. Evităm aglomerările, dar dacă totuși ele se formează, să avem un risc mic de infecție, după ce am evaluat un copil. Haideți să începem cu acele adeverințe pentru cei care au patologie cronică și care vor trebui în următoarea perioadă să opteze dacă vor să facă învățământ online sau vor să meargă la școală. Dar în același timp să ne gândim că și cei care vin în comunitate, în școală, au fost copii care au stat mai mult de jumătate de an acasă și care ar trebui totuși evaluați”, susține ministrul Nelu Tătaru, care a mai adăugat și faptul că: „Haideți să spunem că poate n-o să fie într-o primă parte, în alea cel mult 72 de ore necesare, valabilă acea adeverință până intră la școală și poate facem pe parcurs. Suntem în discuții în această perioadă, inclusiv cu Ministerul Educației, să vedem ce variantă acceptăm. Dar pentru cei cu patologii cronice efectiv trebuie să avem acea adeverință, pentru a-i lăsa să opteze”.

Dacă în următoarea perioadă va exista un triaj epidemiologic corect, sau chiar un triaj observațional, la început, corect, și nu vom avem o creștere a numărului de cazuri, atunci se poate prelungi perioada în care părinții vor putea veni cu acele adeverințe, “că nu au alte comorbidități sau că starea lor este aptă pentru a merge atât la școală cât și la orele de educație fizică. În măsura în care medicii de familie au posibilitatea și capacitatea de a face aceste consulturi, recomandarea este să le facem. Fiindcă totuși acești copii n-au mai frecventat școala de foarte multe luni, suntem într-un context pandemic și trebuie să îl tratăm ca atare. Sunt zone în care într-adevăr nu avem medici de familie, în care au foarte mulți oameni pe liste, zone rurale în care chiar nu se poate. Transformăm acele adeverințe într-un triaj complet la intrarea în școală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.