Teatrul de Stat Constanţa împreună cu Asociaţia Frilensăr.ro lansează proiectul online “Drama pentru toţi”

0
291

În această perioadă grea pentru toată lumea, perioadă în care starea de urgență instaurată din cauza pandemiei de coronavirus ne-a ”închis” la domiciliu, educaţia şi cultura s-au mutat în mediul online. Profesorii predau online, artiştii de teatru interpretează online!

Pentru a fi alături de comunitate, în astfel de activități online s-a implicat și Teatrul de Stat Constanța. În urmă cu circa două săptămâni, managerul teatrulu, Erwin Șimșensohn, derula un proiect inedit pentru elevii de liceu din Constanţa. Mai exact, actorii din teatrului interpretează online textele din programa de bacalaureat. Despre acest proiect a vorbit directorul în cadrul unui interviu #online acordat ziarului Focus Press: 

”Respectând izolarea socială impusă de situaţia de urgenţă din România, actorii Teatrului de Stat Constanţa interpretează poezii, basme, dramatizări după romane etc., toate din programa școlară și mai ales din programa obligatorie pentru bacalaureat, contribuind astfel la mersul înainte al comunităţii culturale şi educaţionale constănţene, într-o perioadă în care împrejurările nefaste ale epidemiei de coronavirus îi împiedică să urce pe scenă” 

Dar proiectele nu se opresc aici, dimpotrivă, astfel că Teatrul de Stat Constanţa, în parteneriat cu Asociaţia Frilensăr.ro, găzduieşte ateliere online de scriere dramatică,  „Drama pentru toți”. 

Evenimentul a fost postat pe pagina de facebook a teatrului, pentru a se înscrie cât mai mulți elevi din Constanța, cu vârste cuprinse între 14-18 ani.  

„Programul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.  

Ce reprezintă „Drama pentru toți”? 

O serie de ateliere de scriere creativă și scriere dramatică destinate adolescenților. Inițial, ar fi trebuit să ne vedem face-to-face, la aceeași masă, în șase teatre din țară, unde să ne apucăm să punem teatru la cale și dramaturgia sub lupă, însă situația dificilă prin care trecem cu toții ne-a împins în online. Nimic nu e imposibil, așa că #stămcasă, și ne scriem dramatic online. 

Cine se poate înscrie? 

Adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț, Sibiu, care au chef de joacă în scris și timp liber în izolare. Înscrierea se face online, completând următorul formular:  

https://forms.gle/RkDDGJvmRQHyDqsh6

Ce se urmăreşte? 

Teatrul este mult mai mult față de ceea ce un spectator vede pe scenă. Teatru pornește de la un gând, de la o idee. Iar acest prim gând, această primă idee, se transformă în dramaturgie, într-un scenariu, într-o piesă de teatru, baza oricărui spectacol de teatru. Ne propunem să deslușim împreună cu minim 30 de adolescenți din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Sibiu, ce înseamnă dramaturgia asta și cum ar putea să prindă viață. Primi pași în scrierea dramatică, iar acești primi pași, vor fi conduși de alții, și vor alcătui un volum de piese de teatru scrise numai și numai de adolescenți. Ce zici, te bagi?”, se arată în postare. 

 „Noi le oferim promovare aici în Constanța, le oferim platforma noastră de facebook, încercăm să îi atragem pe toți partenerii noștri să se implice în aceste activității cu tinerii din Constanța. Planul, înainte să apară pandemia era ca cei selectați, pentru că urma să aibă loc și o selecție, să vină să se întâlnească cu niște dramaturgi, profesioniști, oameni profesioniști care să îi învețe cum se scrie un text de teatru, care sunt regulile, criteriile, care este procesul pe care trebuie să îl parcurgă un scriitor de teatru. Acum întâlnirile vor fi online, cei care au coordonat proiectul s-au adaptat. Facem o selecție de tineri, vom avea un număr de tineri de aici din Constanța. Ei vor face aceste ateliere online, cu profesioniști, la urmă ei vor scrie niște texte, piese scurte și toate acestea vor alcătui un volum care va fi și publicat. Trebuie să fim cât se poate de activi în perioada asta, mi se pare foarte important să căutăm soluții în această perioadă. Spre exemplu, noi, la teatru punem spectacole online din arhiva noastră. De două săptămâni derulăm programul acela inițiat alături de Inspectoratul Școlar în care actorii noștri interpretează texte literale din programa de bacalaureat, iar acum lansăm și proiectul acesta finanțat de AF”, a spus directorul teatrului, Erwin Șimșensohn. 

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.