Tensiuni în Primăria Constanţa: funcţionari publici băgaţi în comisia de disciplină, arhitect şef pus la punct de secretarul general Mirabela Călin

0
10839
Mirabela Călin. FOTO Facebook

2021 a fost unul tumultuos pentru actuala administraţie publică locală, cu multe decizii controversate. Anul s-a încheiat cu o descindere a procurorilor DNA la Primăria Constanţa, ca urmare a unei sesizări în legătură cu organizarea unor concursuri pentru ocuparea unor posturi din cadrul instituţiei.

După toată agitaţia de anul trecut, cu bune şi cu rele (parcă mai mult rele), acţiunile primarului Vergil Chiţac par să intre pe un făgaş normal – cel puţin declarativ; acesta anunţă că vor demara mai multe proiecte, că a fost semnat contractul pentru modernizarea unei părţi  din reţeaua de termoficare a municipiului, că va fi modernizat bulevardul Mamaia etc. Rămâne de văzut când vor deveni realitate toate proiectele edilului (nu cele moştenite de la vechea administraţie), atât cele anunţate recent, cât şi cele din campania electorală pentru că – trebuie subliniat – de la Vergil Chiţac aşteptările sunt extrem de mari.

Aşteptări la fel de mari au existat şi în ceea ce priveşte echipa acestuia şi cum se vor mişca lucrurile în Primăria Constanţa. Din păcate, în momentul de faţă tensiunile în primărie sunt foarte mari, iar presiunea care se pune pe funcţionarii publici (buni, răi, dar cu drepturi, conform legii) nu ajută deloc ritmul de lucru. Ba mai grav, există suspiciuni de încălcare a atribuţiilor. Situaţia este extrem de complexă, aşa că ne vom referi, pe scurt, la câteva aspecte care clar nu contribuie la o activitate „sănătoasă” în Primăria Constanţa, urmând să revenim cu fiecare subiect în parte.

În prezent, mai mulţi funcţionari publici au primit „citaţii” (fix aşa scrie într-una din hârtii şi nu glumim!) să se prezinte în comisia de disciplină. Aceşti funcţionari sunt „acuzaţi” că şi-ar fi îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu în ceea ce priveşte dosarele de urbanism. Adică, ar fi soluţionat dosarele de urbanism altfel decât ar fi agreat conducerea. Ciudat! Funcţionarii trebuie să respecte legea, nu să caute „chichiţe” legislative care să conducă la soluţii în conformitate cu doleanţele şefilor…  Pentru că nu vorbim vorbe, vă dăm şi numele câtorva funcţionari „luaţi în colimator”: Adela Stoian şi Ioana Chirilă. Din documentul „notă internă” intrat în posesia Focus Press, celor două li e cer note explicative cu privire la anumite „omisiuni” din adeverinţe de atestare edificări/extinderi construcţii. Documentul este semnat de city managerul Felicia Ovanesian. Perfect! Dacă funcţionarii „omit” lucruri ori favorizează constructori, afacerişti, clar, ei trebuie certaţi, sancţionaţi, evaluaţi, eventual daţi pe mâna organelor de anchetă. Dar, parcurgând nota internă, sesizăm că anumite cerinţe solicitate de city manager din partea celor două funcţionare depăşesc atribuţiile acestora. Cităm: „Adeverinţa a fost întocmită cu încălcarea procedurii operaţionale cod: PO.DU-03, întrucât nu a fost solicitat certificat de grefă eliberat de Judecătoria Constanţa din care să rezulte faptul că nu există litigii legate de lucrările construite executate fără AC şi nici nu au fost solicitate DGPL relaţii din care să rezulte că nu a fost emis proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei (…)”.

Interesant că în activitatea derulată la nivelul Primăriei Constanţa nu doar simpli funcţionari sunt verificaţi la sânge, fiindu-le cerute „n” verificări şi hârtii până la elaborarea unei adeverinţe (asta e bine, însă ne temem că există un dublu standard, despre care vor vorbi cu o proximă ocazie), ci şi arhitectul şef al municipiului, Dan Petre Leu. Acesta a primit mai multe documente semnate de secretarul general al municipiului, Viorela Mirabela Călin, prin care i se transmite că anumite autorizaţii nu pot fi emise, întrucât ar fi încălcată legislaţia. Exemplu:

Concluzionând: după ce li se dă peste degete unor funcţionari şi arhitectului şef, rămâne să analizăm cu atenţie cum alte supraetajări solicitate din municipiu au primit undă verde de la primărie, fiind considerate perfect legale, deşi unele dintre ele sunt similare cu speţe refuzate de aceeaşi primărie. Şi, să nu uităm: vorbim despre acelaşi secretar general care a spus că sunt Ok anumite proiecte introduse pe ordinea de zi a şedinţelor CLM, iar care mai târziu au fost “întoarse” de Prefectură sau în instanţă, pe motiv că se încalcă legea…

În încheiere, ataşăm o imagine cu un dosar în lucru la Primăria Constanţa, pe care se văd bileţele cu solicitări exprese pentru funcţionarul care lucrează la dosar. Interesantă menţiunea: „Nu mă interesează opinia dnei. Mărculescu din expertiză”. Interesant, în situaţia funcţionarilor prinşi pe picior greşit (cei pomeniţi mai sus), există menţiuni clare: „solicitaţi opinia expertului”. O dată da, o dată ba… asta e problema!

Alexandra CUCU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.