Terasele rămân deschise şi după ziua de luni, dacă nu au pereţi pentru păstrarea căldurii

0
5811

𝐓𝐞𝐫𝐚𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐫ă𝐦â𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐞 ş𝐢 𝐝𝐮𝐩ă 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐧i, 𝐜â𝐧𝐝 𝐯𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚 î𝐧 𝐯𝐢𝐠𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐨𝐢𝐥𝐞 𝐦ă𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 ş𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗 – transmit reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. 

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat în cadrul briefingului de presă susţinut vineri, 6 noiembrie, că terasele vor rămâne deschise, în ciuda noilor măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care vor intra în vigoare de luni. Însă, în cazul teraselor celor care nu respectă prevedirile Legii 349/2002 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑒𝑛𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑏𝑎𝑡𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑒𝑓𝑒𝑐𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑠𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑡𝑢𝑡𝑢𝑛 şi care, astfel, şi-au montat pereţi pentru păstrarea căldurii, se vor aplica măsurile stabilite pentru activitatea restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor. 

“Ați observant, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, că unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereți, pentru a păstra căldura. În acest caz, se încadrează în definiția spațiilor închise, din Legea 349/2002, cea a produselor de tutun. Acolo este specificat foarte clar, respectiv, că un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare. Prin urmare, orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis. Deci, se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile. Dacă sunt deschise, în conformitate cu definiția respectivă, atunci merg pe regulile spațiilor deschise şi a teraselor deschise. Subliniez, pe această cale, că o altă măsură stabilită începând de luni este închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea ei este limitarea mobilităţii şi a contactului, pentru reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii, totuşi: livrarea la domiciliu. Cine asigură livrarea la domiciliu poate să rămână deschis”, a declarat Raed Arafat. 

În acest context, Ministerul Economiei reaminteşte că activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:       

  • fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;               
  • fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;             
  • este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori. În cazul restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, dacă este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, activitatea este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.