Traficul aerian a scăzut cu 61% în acest an

0
182

Companiile aeriene din România au avut de suferit în urma modificărilor aduse pe plan mondial, din cauza pandemiei de coronavirus. Zboruri mai puține, anulate, angajați în șomaj tehnic, orele de muncă reduse, etc..

În acest context, pentru a afla care este situația la nivel național, Asociația Aeroporturilor din România, prin prezența președintelui asociației, David Ciceo, Constantin Voicu, director, în cadrul Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, Corina Martin, Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România, Bogdan Artagea, director general al Aeroportului Internațional Constanța, au susținut o conferință de presă în stațiunea Venus.

S-a discutat pe larg despre situația actuală a zborurilor și cum a lovit pandemia de coronavirus acest domeniu. David Ciceo a declarat că zborurile au scăzut dramatic.

”Traficul aerian a scăzut de de la aproximativ 11 milioane în 2019, cu 61% la aproximativ 4 milioane de pasageri. Scăderea în luna iulie este și mai mare, în luna iulie 2020, față de iulie 2019, traficul pe aeroporturile din România au scăzut cu 75%. Au scăzut și veniturile, din estimările pe care le-am făcut noi, Asociația Aeroporturilor, estimăm că acest an se va încheia cu o scădere de aproximativ 61%. Dacă în 2019 traficul aerian în România a depășit 23 de milioane de pasageri, la finalul acestui an estimăm doar 9 milioane de pasageri. Pentru a gestiona această criză fără precedent s-a făcut un efort deosebit din partea tuturor directorilor generali, din partea instituțiilor din domeniul aviației civile, noi am avut ședințe aproape săptămânal, noi directorii generali, ședințe cu companiile aeriene implicate, dar și instituțiile, Ministerul Transporturilor, ședințe pe plan european. Avem o situație stabilă financiar, toate aeroporturile din România, în primul rând pentru că am luat măsuri foarte repede. Asociația, de asemenea a luat măsuri pentru obținerea unor ajutoare de stat, deja a fost aprobat un memorandum, se vor acoperi pierderile pentru anumite aeroporturi care depășesc 200 de mii de pasageri, o valoare de aproximativ 22 de milioane de lei vor primi șase aeroporturi. Aeroporturile sub 100 de mii de pasageri vor putea primi subvenții direct. Majoritatea aeroporturilor din România au avut angajații în șomaj tehnic, de asemenea au redus săptămâna de lucru, a trebuit să renegociem contracte, să anulăm contracte, să reducem contracte. A fost o perioadă destul de grea, apreciem în mod deosebit că toți angajații aeroporturilor au înțeles această situație, au acceptat sacrificiile. Probabil toți vom avea procese legale de anulările de contracte, legate de anumite situații delicate”, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.

M.G L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.