Trei reclamații pe zi la ITM. Unii angajatori nu vor să respecte legea, iar constănțenii nu mai suportă abuzurile

0
6101
Muncă sub stres

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța este luat cu asalt de sute de muncitori care reclamă nerespectarea drepturilor de salariat. Angajații se plâng că nu le sunt respectate repausurile săptamanale, concediile și nu le sunt plătite orele suplimentare. De la începutul anului, la ITM au fost depuse peste 300 de reclamații.

În aceste vremuri, este tot mai dificil să găseşti un loc de muncă aferent pregătirii sau aşteptărilor tale. De aceea, cei mai mulţi constănţeni doresc să se reprofileze şi îşi caută posturi în alte domenii. Însă, nu de puţine ori şomerii nimeresc să lucreze la firme care nu respectă legea. Aşa se face că de la începutul anului şi până în momentul de faţă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa au fost înregistrate un număr de 334 de reclamaţii.

Un număr destul de mare de sesizări care provine și de la faptul că mulți oameni nu mai vor să le fie încălcate drepturile. Cele mai multe cereri, 164, au fost înregistrate pentru neplata drepturilor salariale și a orelor suplimentare, 38 de sesizări petru neplata concediilor de odihnă și 37 de reclamații pentru că angajatorul a refuzat eliberarea de documente și adeverințe. Totodată, au mai fost înregistrate un număr de 33 de cereri pentru concedieri inviduale, 17 pentru muncă fără forme legale, 11 pentru neplata șomajului tehnic, 15 sesizări au fost redirecționate către alte ITM-uri și 19 cereri fac parte din categoria alte sesizări. Din numărul total peste 70% sunt primite prin poșta electronica și doar 30% sunt înregistrate fizic la sediul ITM.

„Cererile sunt soluționate în termen de 30 de zile. La cele unde nu apar probleme sunt gata în maximum 20 de zile. Dar unde sunt probleme durează mai mult. Probleme cum ar fi că agentul economic și-a schimbat sediul social și nu a nunțat la registru, nu îl mai găsim pentru că punctul de lucru nu mai este valabil. Oamenii nu depun sesizările imediat, unii după o săptămână, alții după o lună, încercând să rezolve singuri problema. În cazul acesta se aprobă o prelungire de 15 zile urmând ca cererea să fie soluționată, iar cele mai multe se soluționează favorabil, în favoarea angajatului. Sunt zeci de oameni pe lună care sunt mulțumiți de prestația inspectorilor ITM, având în vedere că primesc de la societăți răspuns și li se livrează banii. Cererile sunt din toate domeniile cele mai multe fiind în costrucții, comerț și cele din HoReCa”, a precizat directorul ITM Constanța, Eugen Bola.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.