Un afacerist susține că a fost înșelat: a dat peste 70.000 de euro pentru a fi cooptat într-o firmă ce urma să câștige o licitație

0
7444

Un bărbat a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, însă procesul penal a încetat, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. A rămas pe rol latura civilă, iar magistrații instanței de fond l-au obligat la plata sumei de 78.290 de euro, cu titlu de daune materiale, și a sumei de 10.000 de euro, cu titlu de daune morale. Decizia încă nu este definitivă și urmează să se judece apelul pe 7.09.2023, la Curtea de Apel Constanța.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, în perioada octombrie 2010 – iulie 2013, N.O. a indus în eroare un afacerist, propunându-i să se asocieze într-o afacere ce urma să aibă ca obiect instalarea unei centrale cu ardere pirolitică în Kosovo – Pristina.

În acest sens, persoana vătămată i-a virat suspectului în contul bancar suma totală de 78.290 de euro, despre care suspectul a menţionat că era necesară pentru activitatea societăţii. În toată această perioadă, persoanei vătămate nu i s-a atribuit nicio funcţie în firmă şi nu i s-a restituit suma acordată, suspectul justificând cheltuirea acesteia prin prezentarea a patru contracte fictive şi patru facturi fictive privind efectuarea unor planuri financiare de afaceri identice, cu acelaşi obiect, neconcretizate.

Potrivit informațiilor noastre, inculpatul, adică N.O., a susținut că principala destinație a banilor a fost achitarea serviciilor prestate necesare câștigării unei licitații în Kosovo.

„Inculpatul nu este hotărât cu privire la calitatea firmei. Astfel, la începutul declarației sale susține că ar fi fost firma care a câștigat licitația din Kosovo, iar la finalul declarației susține că ar fi fost firma ce le oferea consultanță de business”, potrivit celor discutate în instanță.

Sechestru pe imobilul inculpatului

Menționăm că N.O. a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în 2020, la Judecătoria Constanța, iar pe 18.01.2023, magistrații au decis: „Dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul O.N.,(…) privind comiterea infracţiunii de înșelăciune. Admite în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă și obligă inculpatul O.N. la plata sumei de 78.290 de euro cu titlu de daune materiale și suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale către partea R.N. În baza art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală, menține măsura sechestrului asigurator asupra imobilului situat în Constanța, dispus prin Ordonanţa nr. 18528/P/2014 din data de 08.04.2016 și menținut prin Încheierea din data de 21.06.2022. Obligă inculpatul O.N. la plata cheltuielilor judiciare efectuate de partea civilă R.N. în cuantum de 15.881 de lei”.

Decizia nu este definitivă, iar apelul se va judeca pe 7.09.2023, la Curtea de Apel Constanța.

Liliana BELCIUG  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.