Un judeţ de pistolari: aproape 1.500 de constănţeni deţin arme letale, cu glonţ, iar numărul cererilor este în creştere

0
7233

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Constanța, au desfășurat, recent, o acțiune privind modul de asigurare a securității armelor deținute de către deținătorii legali, pe raza municipiului Constanța, dar și în județ. Dar câți astfel de deținători de arme avem în Constanța?

Ca o primă impresie, ar părea că nu sunt prea mulți constănțeni care au în dotare arme de foc. Însă, în urma unui răspuns la o adresă formulată în baza Legii 544, privind liberul acces la informații de interes public, conducerea IPJ Constanța ne-a informat că la nivelul județului Constanța sunt înregistrați 1.441 de deținători de arme letale, deținute legal, dintre care 942 astfel de deținători sunt doar în municipiul Constanța. Circa 10 procente dintre aceștia sunt posesori de arme de apărare letale (pistol cu glonț), restul până la 1441 fiind posesori de arme de vânătoare.

S-ar părea că în ultimii 10-15 ani, numărul posesorilor de arme de apărare letale a crescut. De exemplu, în perioada 2005-2006, la nivelul municipiului Constanța existau doar 10 persoane care dețineau arme letale. Printre acestea se număra și fostul primar, Radu Mazăre, precum și fostul șef al IPJ Constanța, Traian Jipa și câțiva magistrați din vremea respectivă.

De menționat că, potrivit Legii, cei care au dreptul de a deține pistol cu glonț sunt magistrațtii, polițiștii, demnitarii și persoanele care fac obiectul legii protecției martorilor.

Numărul posesorilor de arme letale de apărare a crescut, de la 10 persoane, în câte figurau în 2005, până la 100 de persoane, în 2021, însă, pe lângă aceștia, mai sunt și deținătorii de arme neletale, cu bile de cauciuc, care, în momentul de față, sunt în număr de 1.763.  

De remarcat că numărul solicitărilor privind eliberarea permiselor de port-armă este într-o continuă creștere, dacă luăm în considerare faptul că, numai în 2020, la nivelul IPJ Constanța s-au înregistrat 132 de solicitări, iar în primele 3 luni ale acestui an, au fost înregistrate 37 de solicitări pentru eliberarea acestui permis de port-armă.

Precizăm că toate cele menționate mai sus sunt cifrele oficiale, furnizate de IPJ Constanța. Doar că, pe lângă cei 3.204 de deținători de arme (letale și neletale, la un loc) din județul Constanța, mai sunt și cei care dețin arme nedeclarate, al cărui număr ar putea s-l egaleze pe cel al deținătorilor autorizați.

Asta pentru că, după cum se știe, la Constanța au avut loc și incidente în care s-a făcut uz de armă, iar în multe situații armele erau deținute ilegal.  Precizăm faptul că îdoar în2020 au fost înregistrate 44 de dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de deținere ilegală de arme.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.