Un student la Teologie a acuzat vânzătoarele tonetelor CT BUS, în instanță, că l-au indus în eroare și nu i-au eliberat abonament gratuit

2
13502

Un tânăr a fost depistat că se deplasa cu un mijloc de transport în comun, din municipiul Constanța, fără a deține bilet sau abonament, motiv pentru care a fost sancționat contravențional. Însă, acesta a contestat, în instanță, amenda, pe motiv că angajatele de la tonetele CT BUS i-au spus că nu beneficiază de abonament gratuit, pentru că nu provine din centrele de plasament din Constanța. Judecătorii au constatat că tânărul nu a dovedit cele susținute, astfel că acțiunea i-a fost respinsă.

Tânărul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 45 alin. 2 din Legea 92/2007, constând în aceea că, în data de 14.11.2022, a utilizat mijlocul de transport public de persoane ce deserveşte linia 5-40 fără a deţine titlu de călătorie valabil.

Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, în data de 17.11.2022, acesta a solicitat, în contradictoriu cu primarul municipiului Constanţa anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, cu cheltuieli de judecată.

Prin concluziile scrise, petentul a susţinut că nu a luat abonament de gratuitate întrucât la tonete i s-a răspuns că doar studenţii proveniţi din centrele de plasament de pe aria judeţului Constanţa beneficiază de aceasta, iar petentul, în calitate de student din altă localitate, nu beneficiază de gratuitate.

Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 302/2017, studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de facilităţi la transportul public de călători cu CT BUS, fără a se specifica necesitatea studenţilor de a avea adeverinţe ori acte doveditoare de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanţa, ci de la orice DGASPC din cuprinsul României, aşa cum a fost îndrumat petentul de angajatele de la unele ghişee pentru abonamentele CT BUS, astfel că petentul invocă starea de eroare, când nu a solicitat emiterea unei noi legitimaţii de student, întrucât este student cu gratuitate şi nu se impunea sancţionarea sa. Totodată, petentul a precizată că în fapt, la data de 14.11.2022, plimbându-se cu un prieten, a fost depistat că a utilizat mijlocul de transport în comun pe linia 5-40 fără a deține titlul de călătorie valabil, moment în care a fost sancționat cu amendă contravențională avertisment. Petentul se află în Constanța din anul 2019, venind în oraș în vederea studiului (la momentul actual fiind student în anul IV la Facultatea de Teologie din cadrul Universității «Ovidius» din Constanța). Cunoscând de faptul că beneficiază de gratuitate și având în vedere că nu prea se deplasează cu mijlocul de transport public în comun, nu a fost să ia bilet sau abonament. La «alte mențiuni» a declarat că: «are gratuit datorită faptului că a donat și este student orfan» (de fapt student provenit din centrul de plasament), lucru ce dovedește că nu avea cunoștință de faptul că poate lua abonament“, se arată în concluziile scrise de petent.

Ce a decis instanța

Magistrații Judecătoriei Constanța au analizat întregul material probator și au respins acțiunea.

În primul rând, instanţa constată că petentul nu a făcut dovada că este student, limitându-se la a susţine că este student în anul IV la Facultatea de Teologie, fără a dovedi calitatea sa de student. În al doilea rând, chiar dacă s-ar aprecia ca fiind dovedite susţinerile petentului privind calitatea sa de student provenit din casele de copii, conform art. 4 lit. a) pct. 7 din HCL 302/2017, instanţa constată că nu este suficient ca petentul să aibă această calitate, trebuind să solicite abonament gratuit lunar. Totodată, petentul nu a dovedit că ar fi solicitat eliberarea unui abonament gratuit faţă de calitatea sa de student provenind din centrul de plasament şi că o astfel de cerere i-ar fi fost refuzată de operatorul de transport“, potrivit judecătorilor constănțeni.

Liliana BELCIUG

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.