Societatea Arna Com Serv continuă demersurile pentru construirea unui imobil cu cinci etaje pe terenul pe care a existat Casa cu iederă, demolată în anul 2018. Amplasamentul este situat pe Bulevardul Ferdinand nr. 13bis. În anul 2019, beneficiarul a solicitat și obținut, din partea Primăriei Municipiului Constanța, două certificate de urbanism necesare în procesul de realizare a investiției. Iar recent, a depus la instituția abilitată de mediu documentația necesară pentru construirea clădirii cu cinci etaje, solicitând și acordul de mediu în acest sens.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire imobil S+P+3-5Etaje – funcțiune mixtă, împrejmuire teren și organizare de șantier – NOTĂ: Funcțiune mixtă = Subsol – alimentație publică și spații anexe (cu punerea în valoare a segmentului de fundație al zidului de incintă al Cetății Tomis, relevat de cercetarea arheologica); Parter – spații comerciale; Etajele 1-5 – spații pentru birouri“, propus a fi amplasat pe Bulevardul Ferdinand nr. 13bis din municipiul Constanța.
Informațiile privind proiectul propus / memoriul de prezentare pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului, de pe strada Unirii nr. 23 din Constanța. Observațiile publicului se primesc zilnic, la sediul APM Constanța.
Arna Com Serv SRL a fost înființată în data de 16 decembrie 2003, având sediul pe Bulevardul Mamaia nr. 497 din municipiul Constanța. Unic administrator și asociat este cetățeanul turc Ali Riza Alas. Cifra de afaceri raportată pentru anul 2022 a fost de 8.383.724 de lei, profitul de 4.554.129 de lei, iar datoriile, de 721.035 de lei, cu cinci angajați.
A fost descoperită o parte a zidului Cetății Tomisului
În urma demolării Casei cu iederă, așa cum și-o aduc aminte constănțenii, în anul 2018, a fost descoperit un nou tronson al zidului Cetății Tomis, în urma unor săpături de descărcare arheologică. Conform specialiștilor, acesta este un segment din incinta tomitană din sectorul de vest al fostei cetăți
Cel mai interesant a fost faptul că, pentru prima dată în istoria cercetării incintei paralele cu Bulevardul Ferdinand, au putut fi identificate două faze clare de construcție, prima datată cel mai probabil în sec. III d.Hr., iar cea de-a doua, în epoca constantiniană, susțin arheologii.
Din păcate, de la momentul demolării imobilului cunoscut drept Casa cu iederă și al săpăturilor de descărcare arheologică, până în prezent, acest sit important a fost lăsat de izbeliște, iar vestigiile riscă să se degradeze, dacă acest lucru nu s-a produs deja.
Terenul respectiv este format din două loturi, 13 și 13bis, ce aparțin aceluiași beneficiar, respectiv Arna Com Serv SRL, după cum reiese și în răspunsul dat de Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Constanța, la solicitarea Focus Press, în luna decembrie 2023.
„Loturile de teren din Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu, și Bulevardul Ferdinand nr. 13 bis, din municipiul Constanța, se situează în situl urban Zona Peninsulară Constanța, în situl arheologic Orașul antic Tomis și pe traseul monumentului istoric Zidul de incintă al Cetății Tomis, înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2004-2020-2015. Cele două loturi aparțin aceluiași proprietar“, se arată în răspunsul DJC Constanța.
Scurtă istorie a terenului
În urma cercetării arheologice preventive realizate de către specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în anul 2005, a fost descoperit un segment din zidul de incintă al Cetății Tomis, din perioada romano-bizantină, paralel cu Bulevardul Ferdinand.
Ulterior, în anii 2008 – 2009, pentru terenul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu, s-a solicitat și DJC Constanța a avizat desființarea clădirii de locuințe cu regim de înălțime S+P+1+M („Casa cu iederă“), construită în anul 1938, în stil modernist, având în vedere starea avansată de degradare. Desființarea acestei clădiri s-a produs aproximativ zece ani mai târziu, în anul 2018.
Apoi, în anul 2020, proprietarul a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța descărcarea de sarcină arheologică a loturilor de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu, pentru obiectivul de investiții „Construire imobil S+P+3 Etaje – Funcțiune mixtă“, și de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13bis, pentru proiectul de construire a unui imobil cu regim de înălțime S+P+3-5 Etaje.
Așa că instituția a solicitat efectuarea cercetării arheologice preventive pe lotul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu, și actualizarea Raportului de cercetare din anul 2005, pentru lotul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13 bis, acolo unde a existat Casa cu iederă.
Iar în anul 2021, specialiștii din cadrul MINAC au efectuat cercetarea arheologică preventivă pe lotul de pe Bulevardul Ferdinand, colț cu strada Mihai Viteazu și au reluat cercetarea pe lotul de la nr. 13 bis, rezultând un Raport de cercetare arheologică comun pentru cele două loturi reunite.
Ce spune Direcția Județeană pentru Cultură
Instituția recunoaște că vestigiile nu sunt acoperite încă de la momentul descoperirii acestora. Dar proprietarul ar fi fost notificat de faptul că pe loturile respective există un monument istoric de valoare națională, care necesită protejare, conform Legii 422/2001, și punerea în valoare.
Loredana MIHAI
Citește și:
Blocuri intre case. Ce concluzii trageti domnilor viitori fosti consilieri?..