Universitatea „Ovidius“ din Constanța vrea să amenajeze o zonă de recreere, pe terenul de lângă Ovidius Park: iată cât ar costa investiția

0
1291

Universitatea „Ovidius“ din Constanța își dorește să amenajeze o zonă de recreere pe terenul de lângă Ovidius Park. Rectorul UOC, conf.univ.dr. Dan-Marcel Iliescu, susține că întreținerea unui nou parc ar însemna costuri substanțiale pentru instituție. În comparație, Ovidius Park a costat unitatea de învățământ superior doar 1.000 de lei, sumă plătită pentru actele de intrare în patrimoniu. Declarațiile acestuia au fost făcute în contextul întâlnirii cu reprezentanții presei locale, vineri, 5 mai 2023, în noul amfiteatru al Facultății de Medicină, din corpul B al Campusului universitar, de la etajul al III-lea.

Iată ce a declarat rectorul Universității „Ovidius“ din Constanța.

Suntem proprietari pe Ovidius Park, ne-a costat 1.000 de lei, sumă care reprezintă actele de intrare în patrimoniu. Practic, universitatea a primit un cadou extraordinar, știți foarte bine că este fabulos ce s-a întâmplat. Are mai puțin de un hectar, în jur de 8.000 de metri pătrați. Dincolo avem 2,8 hectare. Este o problemă. Acolo ca să îl faci, te costă, ca să îl întreții, te omoară. Acolo am gândit un amplasament didactico-recreere, inclusiv cu zone alocate diverselor facultăți, cum este Facultatea de Științe ale Naturii, ca să își facă acolo grădini senzoriale, zone de plantații etc. Avem în proiect un amfiteatru în aer liber, unde Facultatea de Arte poate să își facă diverse acțiuni. Este o zonă foarte greu de gestionat și să știți că m-ați provocat acum. Acum ceva timp ne critica cineva în presă că acolo este o paragină, fără să țină seama că aici s-a muncit. Într-adevăr, este foarte greu să îl întreții, chiar și așa, cu forțele noastre. Noi nu ne putem erija în furnizori de parcuri ale orașului, dar ca proiect el va rămâne alocat unei zone de recreere. Ne dorim să rămână parc, un parc tematic. Mie îmi place iarba, dar dacă pui acolo gazon pe trei hectare te omoară apa, nu ai cum să îl ții. Ca să ții gazonul la Constanța trebuie să îi dai multă apă, ori ca să dai apă pe 2,8 hectare este deja un gest sinucigaș, și atunci trebuie să gândim o zonă de amplasamente, inclusiv pentru terenuri de sport“, a spus conf.univ.dr. Dan-Marcel Iliescu.

Un nou parc ar costa 1,5 milioane de euro

Despre acest subiect a vorbit și prof.univ.dr. Diane Vancea, președintele Senatului UOC, care a estimat cât ar costa amenajarea unui nou parc. Totodată, aceasta a precizat cât a costat și Ovidius Park.

„Parcul acesta a costat peste 300.000 de euro (n.r. – Ovidius Park), nu i-am plătit noi. Acela probabil că va costa peste un milion și jumătate de euro, pentru că are suprafața foarte mare, dar sunt și arii dedicate diferitelor activități: sport, cultură. Noi avem proiectul, avem și fotografia proiectului, dar așteptăm să se găsească o soluție de finanțare, adică să avem posibilitatea să îl finanțăm, pentru că el are o valoare. Va rămâne un parc, dar cu tematică“, a spus aceasta.

Ovidius Park a fost inaugurat în data de 5 iunie 2021, de Ziua Internațională a Mediului Înconjurător. El a fost amenajat de Asociația Constanța Restart, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“ din Constanța. Investiția provine din bani privați, după cum a precizat președintele Asociației Constanța Restart, Cătălin Filișan, în urmă cu doi ani.

Petruț IACOB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.