Unul dintre condamnații din dosarul hoților care furau motorină de la barjele de pe Dunăre, sub protecția unor polițiști, insistă să scape de pușcărie: deși, până acum, nu prea a avut succes

0
2572
FOTO: Arhivă

Unul dintre indivizii implicați în furtul de produse petroliere de pe barjele care tranzitau Dunărea, trimis și judecată și condamnat într-un dosar din 2014, insistă să fie pus în libertate, folosindu-se de mai multe așa-zise portițe legislative, dar care nu i-au fost favorabile. Mai exact, individul, hoț de profesie, a invocat tot ce putea invoca pentru a scăpa de pedeapsa privativă de libertate. Cea mai nouă acțiune de acest gen abia a fost înregistrată, însă termenul de judecată a fost programat pentru luna noiembrie a.c.

În speță, vorbim despre Ion Nicolae Cara, un individ care a fost condamnat împreună cu alți membri ai grupului din care făcea parte, într-un dosar deschis în 2014, pentru fapte săvârșite cu câțiva ani înainte de declanșarea anchetei. Acesta a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, printr-o sentință rămasă definitivă în 2021.

Din acel moment a început seria acțiunilor prin care Ion Nicolae Cara a făcut tot posibilul să scape de executarea pedepsei. Întâi o contestație în anulare, înregistrată chiar în anul în care a fost condamnat definitiv, în 2021, acțiune respinsă definitiv la începutul anului 2022.

Apoi, în iulie 2022, condamnatul a invocat intervenția unei legi penale noi, cu trimitere la unele decizii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar Tribunalul a admis această acțiune. Doar că Parchetul a contestat decizia Tribunalului, astfel încât cauza a ajuns la Curtea de Apel, unde completul a admis contestația și a anulat hotărârea Tribunalului. Așa se face că Ion Nicolae Cara a rămas tot după gratii.

A urmat o contestație în anulare formulată de același individ, dar împreună cu ceilalți membri ai grupului, dar și o altă acțiune, înregistrată la București, privind intervenția unei legi penale noi, care a fost respinsă în martie a.c.

Apoi o cerere de liberare condiționată, la Judecătoria Medgidia, care a fost respinsă pe fond, dar care a ajuns, ulterior, la Tribunal, unde hotărârea a rămas definitivă prin respingerea contestației condamnatului.

După acest episod, au fost înregistrate alte trei acțiuni, respectiv o contestație la executare, înregistrată la Tribunal, în care nu s-a stabilit încă termenul de judecată, dar și alte două contestații în anulare, ambele înregistrate la Curtea de Apel, având termen pe 27 iunie și pe 9 noiembrie a.c.

Până la soluționarea definitivă a acestor acțiuni, persoana condamnată va rămâne în Penitenciarul Poarta Albă.

Acuzațiile

Așa cum am mai arătat în alte articole pe aceeași temă, persoanele implicate au fost găsite vinovate și condamnate pentru contrabandă asimilată și furt de combustibil de pe navele care tranzitau Dunărea, în zona Cernavodă – Rasova, sub protecția contra cost a unor polițiști de frontieră. Vorbim despre Marian Sasu, Ion Nicolae Cara și Marius Geonete.

În principiu, o parte dintre persoanele vizate în acest dosar furau combustibil de pe barje, alții le preluau și le comercializau prin intermediul unor societăți sau direct, către clienți.

De precizat că, în același dosar, fostul polițist de frontieră Silviu Frățilă a fost condamnat, pentru luare de mită, la o pedeapsă constând în 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit anchetatorilor, în urmă cu circa mai bine de zece ani, se formase un fel de cloacă între Cernavodă şi Rasova, unde braconierii şi hoţii erau mână în mână cu anumiţi poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă. Oamenii legii le furnizau detalii cu privire la traseul navelor pe Dunăre, iar indivizii acţionau. Se legau de nave cu nişte bărci mai mici şi sustrăgeau combustibil, pe care îl depozitau în butoaie. Apoi, poliţiştii spuneau la ce kilometru se află şi acolo făceau împărţeala. Cereau fie combustibil, fie peşte sau chiar bani. Procurorii spun că motorina era vândută lui Marius Geonete din Cobadin, care o comercializa, mai departe, prin intermediul societății Agro Gedy Cobadin, unor alte firme.

Odată intraţi pe firul „afacerii“, anchetatorii au făcut 14 percheziţii domiciliare, în urma cărora au confiscat combustibil, peşte, bani şi chiar motoare de ambarcaţiuni. Prejudiciul calculat de organele fiscale în urma faptelor inculpaţilor depăşeşte suma de 500.000 de lei.

Daniel ALBU

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.