UPDATE. Primăria vrea înapoi o parte din Parcul Casei de Cultură, unde Arhiepiscopia încă mai speră să finalizeze Catedrala Eroilor

0
781

Primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre pentru revocarea dreptului de administrare a Arhiepiscopiei Tomisului asupra a 1.734mp din Parcul Casei de Cultură.

Consilierii locali vor vota vineri, 26 noiembrie a.c., un proiect de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare a Arhiepiscopiei Tomisului asupra a 1.734mp din Parcul Casei de Cultură.

În 1990, Primăria Constanța a transmis în administrarea Arhiepiscopiei 6.000mp din Parcul Casei de Cultură. Iar în 2000 a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea Bisericii Sfânta Treime (cunoscută și ca viitoarea Catedrală a Eroilor sau a Mântuirii Neamului) pe acest teren.

Primarul Vergil Chițac susține acum necesitatea revocării dreptului de administrarea a 1.734mp din acest teren de către Arhiepiscopie deoarece aceștia figurează în Registrul Spațiilor Verzi ca spații verzi și alei pietonale, așa cum este evidențiat în Planul de Situație vizat spre neschimbare.

Dacă acest proiect va fi adoptat de către consilierii locali, Arhiepiscopia Tomisului va rămâne cu restul de 4.266mp (3906mp pentru catedrală și 360mp pentru paraclis).

UPDATE. „Referitor la proiectul de HCL cu privire la o parte din terenul Catedralei Eroilor de la Casa de Cultură, precizăm:
1. După cum se știe, acolo, Arhiepiscopia Tomisului realizează un complex dedicat Eroilor Neamului, care să fie în rezonanță cu Monumentul Eroilor, aflat în imediata vecinătate.
2. În cazul în care HCL va fi aprobată, ne vom apăra în instanță dreptul asupra acelui teren.
3. Ne surprinde lipsa de dialog a autorităților, în urma căruia am fi putut găsi împreună soluții optime pentru comunitate.
4. Constatăm un paradox: pe de o parte suntem acuzați că lucrările stagnează, pe de altă parte Parohia este atacată în instanță de către Asociația Constanța Altfel, deși s-a încercat o mediere cu acestea. Aceste atacuri în instanță duc la întârzierea finalizării proiectului, nu voința Consiliului Parohial.
5. Știind nevoile comunității, Parohia își propunea și realizarea unei parcări gratuite în zonă. Acolo unde a putut realiza o parcare, Arhiepiscopia nu a perceput niciodată o taxă de parcare“,
ne-a declarat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Reamintim că, în zonă, lângă biserică, în fața blocurilor edilul-șef a promis construirea unei parcări supraetajate metalice.

De menționat că, pe de altă parte, Asociația Constanța Altfel încă încearcă să anuleze autorizația de construire a catedralei, numărul 201/08.02.2019, care a permis continuarea lucrărilor aprobate cu autorizația de construire nr. 1/03.01.2013 „Construire Catedrala Eroilor Sfânta Treime, paraclis și amenajare exterioară a accesului“.

În primă instanță, magistrații au respins solicitarea asociației, iar în data de 31.01.2022 va avea loc primul termen al recursului.

„Constanța Altfel a făcut recurs după ce parohia a câștigat în prima instanță. Idea este că, după ce s-a câștigat, parohia a încercat o mediere cu cei de la Constanța Altfel, în sensul înțelegerii situației, fiindcă parohia are deja pregătit șantierul de când s-a câștigat procesul, însă nu am reușit nicio mediere. Cei de la Constanța Altfel au ținut neapărat să facă recursuri, procesul oricum continuă și lucrările bat pasul pe loc, așteptăm să se pronunțe autoritățile, nu știu de ce s-au plâns oamenii, fiind o autorizație de construcție eliberată legal. Ce mai pot spune, așteptăm să se termine procesul și să reluăm lucrările. Atâta vreme când ne aflăm în proces ce putem face noi? Constanța Altfel și totul e altfel…“, a declarat pentru Focus Press purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.