Vară atipică pentru cadrele medicale! Dr. Laurenţiu Bădescu: “Este un efort deosebit să lucrezi în combinezon la 35 de grade Celsius”

0
3625

Transmiterea comunitară cu noul coronavirus s-a accentuat în ultima perioadă, iar cadrele medicale resimt oboseala. Numeroşi medici au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19. De la începutul pandemiei, 50 de cadre medicale din județul Constanța au fost diagnosticate cu noul coronavirus. Constanţa a devenit capitala de vară a României, iar turiştii ajung în număr mare în atenţia doctorilor.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) din Constanţa depune mari eforturi în aceste zile toride să facă faţă valului mare de solicitări. “Activitatea la noi este la capacitate maximă. Noi suntem turaţi la maxim. Este activitate ca în fiecare vară, dar se adaugă şi aceste probleme legate de pandemie”, a declarat, pentru Focus Press, dr. Laurenţiu Bădescu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. În atenţia medicilor ajung cele mai multe cazuri de lipotimii, insolaţii, traumatisme survenite în urma accidentelor rutiere și nu numai. “Populaţia se dublează în sezonul estival. Este foarte greu de gestionat, dar mergem înainte şi încercăm să trecem cu bine şi vara aceasta”, susţine dr. Bădescu. Angajaţii SAJ Constanţa sunt nevoiţi să muncească în condiţii greu de descris.

Misiuni complexe: echipare, dezechipare, decontaminare!

Din cauza pandemiei, personalul medical de la Ambulanţă este nevoit să meargă la solicitări îmbrăcat în combinezon la temperaturi ce depășesc 30 de grade Celsius. Astfel, din cauza temperaturilor ridicate, activitatea se desfăşoară cu dificultate.

Toţi suntem epuizaţi, obosiţi. Nu ştim când se va termina pandemia. Nu poţi să ai un target, să spui că se termină totul peste 2-3 luni. Totul evoluează. Ne mobilizăm. Toţi colegii au înţeles că trebuie să ne mobilizăm. Este foarte greu să lucrezi vara în combinezon. O misiune este complexă: echipare, dezechipare, decontaminare. La 35 de grade Celsius înseamnă să faci efectiv saună. Este un efort deosebit să lucrezi în combinezon la 35 de grade. La pacienţi trebuie să ajungi în combinezon, pentru că nu se ştie ce găseşti acolo, mai ales că transmiterea intracomunitară este accentuată”, a menţionat dr. Laurenţiu Bădescu.

Angajări fără concurs! Trei noi angajaţi şi-au dat demisia: Este o muncă grea în Ambulanţă”

De precizat că SAJ funcţionează cu un deficit de personal. Deşi s-au făcut angajări fără concurs, din păcate nu s-au ocupat toate locurile disponibile, iar mulţi nu rezistă din cauza volumului mare de muncă.  “Am avut destul de multe locuri disponibile, dar nu au venit să se angajeze fără concurs. Posibil că le-a fost teamă. Este o muncă grea în Ambulanţă. Din 144 de posturi, 48 au fost angajaţi, asistenţi, ambulanţieri şi un operator, ulterior trei angajaţi şi-au dat demisia din cauza volumului mare de muncă. Trebuie să fi format. Un om se formează în Ambulanţă într-un an”, susţine dr. Bădescu. 

Dr. Bădescu: Este un an care cred că nu îl vom uita”

Din păcate, medici nu au venit nici la angajare. “Este o misiune foarte dificilă pentru noi toţi. Este un an care cred că nu îl vom uita. Sperăm că nu vom continua aşa şi în 2021. Evitaţi zonele aglomerate şi purtaţi masca de protecţie”, este îndemnul dr. Bădescu pentru populaţie. 

Peste 30 de decese din cauza COVID-19, înregistrate în Constanţa

Până în prezent, 31 de persoane au decedat în Constanţa din rândul celor pozitivate, iar 746 de pacienți au fost declarați vindecați de COVID-19. În acest moment, sunt 280 de persoane internate în spital din cauza noului coronavirus, anunţă Prefectura Constanţa.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.