Vecinii rusului care vrea să construiască în Mamaia, pe malul lacului, contestă proiectul

0
3092

După apariția articolului Focus Press cu privire la inițierea consultării în privința Planului Urbanistic de Detaliu propus de Serghei Antonevici pentru construirea unui aparthotel cu opt etaje, la Butoaie, vecinii acestuia au și elaborat o contestație și strâng semnături. Consilierii locali din Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică promit că vor verifica cu mare atenție noul proiect imobilier, dacă acesta va ajunge la ei pentru avizare.

Așa cum anunțam în articolul din 27 ianuarie a.c., Primăria Constanța a lansat în consultare elaborarea unui Plan Urbanistic de Detaliu inițiat de Serghei Antonevici pentru construirea unui aparthotel cu opt etaje, în Mamaia, zona Butoaie, pe malul Lacului Siutghiol.

Constănțenii pot trimite observații și propuneri până pe 10 februarie a.c., prin e-mail (primarie@primaria-constanta.ro), prin poștă (la sediul Primărie din B-dul Tomis nr. 51, etaj 1, Serviciul Strategii Urbane) sau le pot depune la Registratura Primăriei Constanța, de la Centrul de Informare Cetățeni din incinta City Park Mall, iar vecinii acestuia deja au elaborat o contestație și strâng semnături.

„Imobilul pentru care se solicită acest P.U.D. urmează să fie construit pe un teren de 21,55m x 23,12m, situat între trei blocuri de locuințe. În stânga și în dreapta sunt construcții P+4. Având în vedere faptul că terenul este foarte mic și că este imposibil ca investitorul să asigure distanțarea legală față de celelalte imobile, vă rugăm să respingeți cererea inițiatorului.

O astfel de construcție ar lăsa fără lumină naturală zeci de familii. Mai mult, vorbim de intimitatea oamenilor, care nu ar mai exista, pentru că această construcție va fi, practic, lipită de cele două blocuri de patru etaje. Există riscul real să ne trezim în balcoane cu diverse persoane, având în vedere faptul că imobilul va fi și hotel.

Să  luăm în calcul și faptul că locurile de parcare, mai ales în perioada sezonului estival, sunt o mare problemă, iar un bloc cu zeci de apartamente de închiriat nu ar face decât să sufoce întreaga zonă“, reclamă aceștia în adresa pe care o vor depune la Primărie.

Membrii asociațiilor de proprietari din zonă roagă consilierii locali să vină la fața locului, pentru a constata că acest proiect le încalcă drepturile fundamentale. În plus, ei susțin că Serghei Antonevici nu are cum să construiască imobilul de opt etaje și să asigure și spațiul verde obligatoriu pe terenul de doar 500mp pe care îl deține din 2017, pe B-dul Mamaia nr. 501, între Vila Alisia, Lake Boutique Apartments și Arlequin Apartments.

„Vă rugăm să luați în calcul și faptul că mulți dintre noi au făcut eforturi uriașe să achiziționeze aceste locuințe, s-au făcut credite, iar prețurile nu au fost mici. Gândiți-vă care va fi valoarea de piață a acestor apartamente dacă în geamurile lor se ridică o construcție, iar oamenii se vor uita unii în casele celorlalți. Precizăm că mulți dintre noi locuim aici din anul 2009, iar la acea vreme Mamaia era o stațiune aerisită, cu mult spațiu verde.

Domnule primar, domnilor consilieri, Constanța a fost mutilată ani la rând de blocuri ridicate anapoda, care au distrus viețile a mii de oameni.

Ne dorim cu toții mai mult spațiu verde și mai mult aer curat de care să ne bucurăm, așa cum se întâmplă într-un lume civilizată.

Nu putem continua practicile vechilor administrații care au transformat Constanța într-un oraș sufocat de betoane, cu oameni triști. Avem încredere că «blocuri între case» și «blocuri între alte blocuri» sunt expresii care nu definesc actuala administrație a orașului nostru“, mai spun vecinii lui Antonevici.

Consilierii locali vor verifica proiectul imobiliar propus de la prima la ultima hârtie

Contactați după apariția articolului, unii dintre consilierii locali care fac parte din Comisia organizare și dezvoltare urbanistică promit că vor verifica cu mare atenție noul proiect imobilier, dacă acesta va ajunge la ei pentru avizare.

Mihaela Andrei deja fusese sunată de unul dintre locuitorii din zonă, pentru a merge la fața locului și a discuta cu membrii asociațiilor de proprietari din imobilele vecine terenurilor investitorului rus. Aceasta ne-a declarat că va studia cu foarte mare atenție proiectul imobiliar, dacă va ajunge în Comisia de specialitate nr. 2 a Consiliului Local, și toate avizele obținute până acum, inclusiv cel al Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei, iar dacă legislația și toate reglementările nu vor fi respectate, nu va vota pentru acordarea avizului consultativ al comisiei.

Același lucru ni l-a declarat și consilierul Cătălin Iacob, care ne-a precizat și că, doar cu puțin timp în urmă, Comisia de specialitate nu dat aviz negativ pentru un alt proiect imobiliar prin care se schimba zona de locuințe individuale în locuințe colective. Așa că și în cazul acestuia va merge să vorbească cu locuitorii din zona construcției propuse și nu va vota pentru dacă acesta încalcă legea.

Și Costin Răsăuțeanu ne-a precizat că va studia cu atenție proiectul imobiliar propus, studiul de însorire, memoriul privind locurile de parcare și spațiul verde, și va vota în consecință, în baza documentelor prezentate, fără a încălca dreptul investitorului să construiască pe terenul propriu, dacă respectă legislația națională și locală.

Serghei Antonevici susține în memoriul propus că trebuie să realizeze în interiorul terenului său doar minimum zece locuri de parcare pentru imobilul de opt etaje, care vor fi amenajate la subsol.

Pentru a scăpa de obligația de a realiza minimum un loc de parcare pentru fiecare apartament, dezvoltatorii imobiliari susțin că vor construi un aparthotel, nu un bloc, adică nu toate unitățile locative vor fi apartamente, unele vor fi camere de hotel, pentru că în cazul acestora nu trebuie să asigure decât două locuri de parcare pentru cinci unități de cazare.

Rezultatele consultării publice în cazul proiectului propus de Serghei Antonevici se vor anunța până pe 21 februarie a.c.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.