Vergil Chiţac continuă tradiţia scrisorilor către constănţeni: “Pe bani europeni vom începe derularea proiectului Termoficare pentru fiecare”

0
1561
Vergil Chiţac

În anul de graţie 2021, Primăria Constanţa continuă practica împământenită din vremea lui Radu Mazăre: contribuabilii primesc, alături de notificările cu privire la taxele şi impozitele datorate, şi o scrisoare de început de an, semnată de primar. De la an la an, foile pe care sunt redactate epistolele de la primărie sunt tot mai scumpe, iar în anul 2021, când se vorbeşte despre cerinţele UE şi despre necesitatea de a fi eco-friendly, administraţia locală încă nu a descoperit internetul, pentru a face economie. În fine, aceasta este doar o opinie, iar în continuare vom prezenta cuprinsul scrisorii de la primar.

Pe mai multe foi lucioase, însoţite de imagini, ne sunt prezentate: mesajul primarului şi proiectele în derulare sau de viitor. „În mandatul meu vă voi prezenta transparent toată activitatea Primăriei Municipiului Constanţa şi vă voi explica fiecare acţiune a mea în calitate de primar. Îmi doresc să existe un dialog permanent şi să nu planeze nici cea mai mică suspiciune asupra corectitudinii activităţii mele. Am încredere că experienţa mea profesională şi efortul depus de la preluarea mandatului vor răspunde aşteptărilor pe care le aveţi. Îmi propun ca prin deciziile mele să îmbunătăţesc calitatea vieţii comunităţii, să asigur creşterea siguranţei locuitorilor, turiştilor şi investitorilor. Deopotrivă îmi doresc ca oraşul nostru să devină mai prietenos cu mediul. Pentru acest an, pe lângă obişnuitele urări şi gânduri bune, aş vrea să vă mai transmit un mesaj de solidaritate şi încredere (…)”, se arată în scrisoarea semnată de primarul Vergil Chiţac.

„În anul 2021 bugetul municipiului Constanţa va arăta atfel: estimăm că vom avea venituri totale, cu sumele primite de la bugetul de stat, de aproximativ 933 milioane de lei şi, respectiv, cheltuieli de 1.049 milioane de lei. În concluzie, înregistrăm un deficit de 116 milioane de lei. Vestea bună este că acest deficit va fi acoperit de excedentul din anul 2020. Când vorbim despre încasările doar din taxele locale, acestea sunt estimate la aproximativ 652 milioane de lei, iar cheltuielile de funcţionare ale oraşului însumează 776 milioane de lei. Cei care au condus primăria înaintea mea au adus oraşul în incapacitatea de a se autofinanţa (…)”, mai transmite edilul.

„Am crescut alocările pentru dezvoltarea oraşului prin investiţii la aproximativ 274 milioane de lei, adică 27% din buget. De asemenea, ne vom concentra pe implementarea proiectelor europene deja semnate (…)”, mai transmite primarul, după care începe înşiruirea unor investiţii care, într-adevăr, au fost semnate în mandatul fostului primar:

  • Reabilitarea infrastructurii de transport aferente bulevardelor 1 Decembrie, 1 Mai, Al. Lăpuşneanu, Ferdinand şi strada Ştefan cel Mare, cu fonduri europene;
  • Clădirea Cazinoului este în plin proces de reabilitare cu bani de la Guvern;
  • Sala Polivalentă se construieşte cu bani de la Guvern;
  • Vor fi achiziţionate autobuze electrice.

“Tot pe bani europeni vom începe derularea proiectului Termoficare pentru fiecare (…)”, se mai arată în epistolă, iar aici facem menţiunea că acest proiect este încă în fază incipientă. Continuând lecturarea scrisorii, aflăm că RAJA va derula un proiect de anvergură, cu bani europeni (corect, compania anunţase de mult că lucrează la atragerea de fonduri pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare).

O veste bună pentru pensionari: primarul anunţă că va continua programul “Respect”, început… acum nu-mai-ştim câţi ani.

Siguranţa cetăţenilor înainte de toate este un program care se va derula pe mai multe direcţii. Este obligatoriu ca Poliţia Locală, prin Departamentul de Ordine Publică, să fie prezenţă constantă în stradă pentru a intervene prompt la solicitările cetăţenilor. Concomitent vom face primii paşi în crearea unui Sistem operational integrat de monitorizare şi supraveghere în timp real a situaţiei din oraş şi al managementului situaţiiilor periculoase (…)”, se mai precizează în document.

În continuarea acestui angajament, primarul mai anunţă că vom avea: „Urbanism pentru oameni, nu pentru profitorii imobiliari”, va fi reconstruită biobaza pentru câini, va fi elaborată strategia culturală, sens în care suntem anunţaţi că vom avea Festivalul Neversea, Festivalul Internaţional de Teatru în Aer Liber, Festivalul Awake (n.r.: ultimul o premieră, aşteptăm cu nerăbdare detalii, pentru că până acum nu s-a auzit de el). „Vom identifica în zona peninsulară o locaţie adecvată şi vom începe procedurile pentru edificarea Casei Ovidiu, obiectiv turistic şi cultural care va completa virtual imaginea poetului Ovidiu, emblematică pentru identitatea culturală a municipiului. Vom reînfiinţa Revista Tomis (n.r.: nu este exclus ca de revistă să se ocupe consilierul personal al primarului, George Măndilă, cunoscut pentru monografiile realizate, contracost, pentru mai multe primării din judeţ)”, mai arată epistola.

În încheiere, ni se transmite că Primăria va cheltui aproximativ 2 milioane de euro pentru campania de vaccinare anti-COVID, bani care vor fi recuperaţi de la Guvern. „Sunt convins că împreună vom construi Constanţa Puternică. Sănătate maximă tuturor”, conchide Vergil Chiţac.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.