Verificați Registrul Spațiilor Verzi, să nu vă treziți cu vreun copac în casă! E unul în altarul Catedralei Ortodoxe

0
2445
Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“
Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“. FOTO Alexandra VASILE

Pe 12.10.2020, Primăria Municipiului Constanța anunța că Registrul Spațiilor Verzi este supus informării publice, locuitorii fiind invitați să consulte ce spații verzi au fost inventariate până acum. Mai sunt doar aproximativ zece zile, așa că vă încurajez să o faceți repede, pentru că cine știe cu ce copac vă treziți în casă! Pentru că, de exemplu, firma care a realizat registrul „a plantat“ unul chiar în altarul Catedralei Ortodoxe „Sfinții Petru și Pavel“ Constanța.

Pe la începutul lunii octombrie a.c., administrația locală supunea informării publice Registrul Spațiilor Verzi, în forma draft, înainte de a fi propus spre aprobare Consiliului Local Municipal Constanța. Pentru că prima etapă, ce a presupus inventarierea spațiilor verzi din oraș, fusese finalizată, iar registrul se află acum în etapa de reverificare. Atenție, reverificare, nu verificare!

Constănțenii pot consulta on-line harta ce cuprinde toate spațiile verzi ce au fost inventariate de pe domeniul public și privat al municipiului Constanța, accesând aplicația Registrul Local al Spațiilor Verzi (RLSV) de pe site-ului Primăriei Constanța, www.primaria-constanta.ro

Și ar fi bine să o facă, pentru că mai sunt doar vreo zece zile de consultare a acestei forme a documentului, iar dacă descoperă „minuni“ pot și trebuie să transmită eventualele opinii apăsând butonul Observații/Opinii care se regăsește în aplicația de pe site-ul Municipalității.

Ar fi bine să o facă și pentru că sigur actuala variantă a Registrului Spațiilor Verzi încă mai conține greșeli – deși a fost realizată inventarierea și a fost verificată, deja – și se pot trezi cu un spațiu verde ori doar un copac în casă. Cum am descoperit noi unul chiar în altarul Catedralei Ortodoxe „Sfinții Petru și Pavel“ Constanța. Exact, în altarul lăcașului de cult!

Normal, l-am contactat pe preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, căci noi n-am intrat în altarul catedralei și cine știe, poate e vreun arbore acolo. Acesta a izbucnit în hohote de râs și ne-a confirmat că nu este și nici nu a fost vreun copac în altarul bisericii. Poate reprezentanții firmei care au realizat Registrul Spațiilor Verzi a vrut să includă vreunul din jurul lăcașului de cult, dar a greșit și l-a „plantat“ chiar în lăcașul de cult.

Așadar, așa inventariere, mai bine lipsă! Și așa verificare, de asemenea, las-o!

Grăbiți-vă să verificați registrul, cel puțin în zona locuinței pe care o dețineți, pentru că după ce acesta va fi votat de Consiliul Local Constanța, cine știe cu ce probleme vă treziți.

Peste 7.700mp de spațiu verde pentru fiecare constănțean, potrivit inventarierii din 2019. Deci suntem cel mai verde municipiu din țară!!!

Conform legii, Primăria Municipiului Constanța avea obligația să realizeze Registrul Spațiilor Verzi până în ianuarie 2011. Abia în mai 2018 administrația locală a semnat un contract în acest sens, cu asocierea de firme Theotop – Syergetics – ESRI România, pentru 1,7 milioane de lei. Registrul trebuia să fie finalizat în mai 2020, dar nu e nici acum gata.. Noroc că în aprilie a.c. a fost semnat actul adițional pentru prelungirea duratei contractului, până pe 03.11.2020. Și uite că mai e doar o zi și nici măcar nu s-a terminat consultarea publică, iar apoi trebuie făcute modificările solicitate de către constănțeni. Probabil că noua administrație locală va fi obligată să mai semneze un act adițional.

Registrul Spațiilor Verzi este documentul care oferă evidența spațiilor verzi ale Constanței, care nu pot fi distruse, deci nu permite construirea de cine știe ce imobile în locul lor. Dacă ar fi existat din 2011, Primăria nu ar mai fi putut atâtea autorizații de construire discutabile (cel puțin), iar noi nu ne-am mai fi trezit cu atâtea blocuri peste tot în oraș.

Conform actualei forme a registrului, au fost identificate 532.914 hectare de spații verzi în Constanța. De unde le-or fi scos, nu știm. Până acum nu aveam nici 26mp de spațiu verde per locuitor, minimumul conform legii, iar acum fiecare constănțean ar avea aproximativ 0,77ha, adică peste 7.700mp, căci suntem 684.082 de locuitori, conform ultimului recensământ, din 2011! Minciuna chiar nu mai are nicio limită?

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.