Tot mai mulți părinți constănțeni se plâng că profesorii nu țin cursurile on-line cu elevii, profitând de scenariul galben ca să nu își facă meseria

1
3099
Foto: Alexandra VASILE

Tot mai mulți părinți constănțeni trimit sesizări la Inspectoratul Școlar Județean Constanța sau postează în mediul on-line ori transmit mass-media că profesorii nu vor să predea on-line elevilor, profitând că în scenariul galben (hibrid) aceștia nu merg la școală decât din două în două săptămâni. Inspectorul școlar general constănțean recunoaște că mai există în sistem cadre didactice care nu își înțeleg menirea, dar în același timp spune că uneori părinții nu au dreptate, deoarece profesorii alternează cursurile on-line sincron cu cele asincron.

Din ce în ce mai mulți părinți din tot județul Constanța acuză faptul că profesorii nu susțin orele on-line cu elevii. Aceștia sesizează Inspectoratul Școlar Județean, fac acuzații în mediul on-line sau trimit informațiile către mass-media, sperând în rezolvarea problemei. Nu mai târziu de săptămâna trecută Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa transmitea că un elev de clasa a VII-a din cadrul Liceului Teoretic „Carmen Sylva“ a constatat că din 32 de ore on-line într-o săptămână, a putut participa doar la 14 dintre ele, deoarece profesorii refuză să predea în mediul on-line, deși unitatea de învățământ funcționa conform scenariului galben (hibrid).

Inspectoratul Școlar Județean (I.Ș.J.) Constanța a trimis o echipă de control la Eforie, urmând ca după primirea rapoartelor prof. Sorin Mihai să ia o măsurile ce se impun. „Inspectorii școlari ai I.Ș.J. Constanța au fost la Liceului Teoretic «Carmen Sylva» din Eforie, au vorbit și cu doamna director, aștept rapoartele. Probabil sunt ceva deficiențe manageriale acolo, voi vedea când primesc rapoartele, dar tind să cred că în bună măsură petiția elevilor nu e justificată“, a declarat inspectorul școlar general constănțean, prof. Sorin Mihai, într-o conferință de presă.

Acesta a recunoscut că au fost depuse mai multe reclamații la inspectorat, prin care profesorii sunt acuzați că nu predau on-line, și că, într-adevăr încă mai există cadre didactice care nu își înțeleg menirea, trebuie monitorizate de către directori aceste tare ale sistemului.

Însă, prof. Sorin Mihai susține că este foarte ușor de verificat acest lucru deoarece toate platformele educaționale pot emite rapoarte și se poate verifica dacă se respectă orarul și dacă profesorii au participat la orele on-line. Tot ce trebuie este ca I.Ș.J. să primească datele de acces de la școala respectivă și inspectorii pot verifica situația foarte ușor.

La Școala nr. 18 „Jean Bart“ Constanța se face o oră, maximum două cursuri on-line pe săptămână

Inspectorul școlar general cere ca părinții să înțeleagă faptul că învățământul on-line se desfășoară atât în sistem sincron, cât și în sistem asincron. Adică nu tot timpul elevii sunt cu profesorii la orele on-line, uneori aceștia le lasă pe platformă diverse teme de rezolvat. „Există și o recomandare din partea Ministerului Educației, pe care noi am transmis-o către unitățile de învățământ: trebuie să existe o alternanță între sistemul sincron și cel asincron, pentru că nu ne dorim ca elevii să stea în fața dispozitivelor electronice foarte multe ore pe zi, pentru a nu apărea diverse probleme de sănătate. De aceea este nevoie de această alternanță și de aceea uneori profesorii nu predau la orele on-line, lasă teme sau alte lucruri de rezolvat de către elevi“, a explicat prof. Sorin Mihai.

Dar Focus Press a fost sesizat de către o mămică din Constanța, săptămâna trecută, că nici la Școala nr. 18 Jean Bart din oraș cadrele didactice nu predau on-line elevilor. „În cel mai bun caz se face o oră, două pe săptămână. Atât! Această modalitate de desfășurare a actului educațional afectează grav aceste generații. Am copilul la această școală și sunt profund dezamăgită de modul în care își desfășoară activitatea anumite cadre didactice. Aș dori să fie întrebată doamna Busuioc, în calitate de manager al acestei instituții, de ce nu a întreprins demersuri pentru a dota toate clasele cu camere video, știind că nu se va putea desfășura scoala în mod normal? Ce a făcut în acest sens?“, ne-a transmis mama elevului de la Școala nr. 18 din Constanța.

Sperăm ca Inspectoratul Școlar Județean Constanța să se autosesizeze și să demareze o anchetă și în cazul acestei unități de învățământ.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

  1. de ce duamna mamica ce a zis acolo de jean bart caaaa noi facem vro 5ore sa nu vina mamica acea ca fisu e labar ca noi doamne noi facem ore

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.