VIDEO: A fost odată o franzelărie de lux în Constanţa. În prezent, este un imobil în pericol să se prăbuşească

0
1782

Ziarul Focus Press a prezentat de-a lungul timpului starea în care se află clădirile istorice ale urbei, din Zona Peninsulară sau din centru. Multe dintre acestea sunt degradate, reprezentând un peisaj absolut dezolant al oraşului.

O astfel de clădire este situată pe strada Cuza Vodă, la numărul 24, unde în perioada interbelică afaceristul Christea Costache a construit un edificiu art deco, cu regim de înălțime P+1 etaj și mansardă. Parterul era destinat unei firme de pâine și franzelărie de lux, numindu-se Franzelăria Automată de Lux.

În prezent, clădirea reprezintă un pericol, pentru că în trecut două incendii au izbucnit acolo. În ciuda degradării evidente, proprietarul nu a întreprins încă lucrări de reabilitare.

Reprezentanții Primăriei municipiului Constanța a adus precizări cu privire la acest imobil istoric, ca urmare a unei solicitări Focus Press. Conform administraţiei locale, imobilul este încadrat în categoria a doua ca supraimpozitare, de 400%:

”În prezent, imobilul cu regim de înălțime P+IE+M prezintă deficiențe la nivelul acoperișului, învelitoarea prezintă degradări minore, în sensul că este degradată parțial, la nivelul streașinii elementele de închidere sunt desprinse și degradate parțial, jgheaburile și burlanele sunt degradate parțial, tencuiala prezintă degradări majore, zugrăveala prezintă degradări majore, tâmplăria prezintă degradări majore, în sensul că materialele componente sunt puternic deteriorate și deformate.

Imobilul susmenționat a fost evaluat în categoria 2 de impozitare, supraimpozitare cu 400%, conform H.C.L. nr. 27/2016 privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în Municipiul Constanța în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite punctajul procentual obținut fiind 65,62%, conform Fișei de evaluare nr. 1751/06.01.2021.

Proprietarii imobilului au fost somați ca în termen 6 luni de la data comunicarea adreselor să întreprindă măsurile de întreținere necesare și să mențină în continuare imobilul în stare de îngrijire, cu respectarea elementelor de arhitectură existente și a culorii, în condițiile Legii nr. 50/1991 republicată” – se arată în răspunsul primăriei.

Totodată, proprietarii au fost sancționați contravențional cu suma de 500 de lei pentru starea precară în care se află imobilul: “Pentru neluarea măsurilor de conservare a imobilului, proprietarii au fost sancționați contravențional conform prevederilor art. 11 pct. 7 din HCL 184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, prin Procesele verbale de constatare și sancționare a contravenției nr. 7911/11.02.2021, cu amendă în cuantum de 500 lei și prin Procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției nr. 7912/11.02.2021, cu amendă în valoare de 500 lei”.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.